Про вбивства в ім'я науки в серіалі Пуститися берега

Пуститися берега

У тексті збережена авторська граматика та орфографія (ред.)


Щоб зацікавити людей наукою, можна просто зняти якісний кримінальний серіал!

Наукова біографія Волтера Вайта

Талановитий хімік Волтер Вайт (Браян Кренстон) народився 7 вересня 1958 року. Закінчив Каліфорнійський технологічний інститут. Вніс вклад в дослідженні Протонної Радіографії.

Після закінчення Аспірантури Волтер заснував компанію Gray Matter Technologies разом із Еліотом Шварцем. В той час Волтер зустрічався із асистенткою Гретхем. Раптово він кидає її та покидає компанію. Продає свою долю за 5000 $. Пізніше Еліот і Гретхем одружилися та розбагатіли. Як я пам'ятаю з серіалу, Волтер не випадково так поступив - була в них конфліктна ситуація. Бо вони ніколи не признавали вклад Волта в компанію.

Так він переїджає до міста Альбукерке у штаті Нью-Мексико. Там він одружується із жінкою Скайлер. Так він стає вчителем у high school. Він не користується повагою серед своїх учнів та займається мийкою автомобілів після роботи. Бувають навіть такі приниження.

Ми їх вбили за допомогою науки!

Актор Аарон Пол, який зіграв роль Джесі Пінкмана, в одному з шоу розповів про кожну смерть за допомогою науки. Скоріш за все вчений Ричард Докінз цитував "Пуститися берега", коли сказав "Yeah, science bitch!" ("Так, наука, сука!").


Хімік Джонатан Гейр прокоментував серіал "Пуститися берега". Він вважає, що голубий колір метамфетаміну не свідчить про хорошу якість наркотиків. На його думку в першій сцені вбивства гангстерів червоний фосфор може реагувати з водородом, а не гарячою водою.

Ще є сцена, де Джесі Пінкман (Аарон Пол) має утилізувати труп вбитого Вайтом. Професійний хімік радить йому взяти фтористородною кислоту (плавікова кислота). Джесі не послухав, що треба труп розтворити у пластиковій бочці. Він його не слухається. І робить це у ванній. Так сталася халепа. І не стало ванни. Їдкість кислоти визначається насправді її хімічними якостями, а не концентрацією.

Розборки із Туко Саламанкою

А був ще випадок, коли Волтер Вайт обійшовся без вбивств. Джесі Пінкман був побитий Туко Саламанкою (Крус Реймонд). Після смерті Крейзі VIII Туко став одним із самих впливових людей наркокортелю. Для продажу наркотиків Вайт прислав Джессі.

Його побив Туко так, що Джесі поклали в лікарню. Тому до Туко в його контору приходить Волтер. Бандити перевіряють зброю. Волтер каже що взяв тільки метамфетамін.

Вайт каже, що то не мет. А бере то і кидає в сторону вікна. Виникає великий вибух. Бандити розуміють, що краще з Вайтом не сперечатися. Та погоджуються на його умови.

Це була «гримуча ртуть» (фульмінат ртуті). Сумнівно, що авторитетний вчитель хімії міг би донести до бандитів цю ртуть. Та що вона так зривається - це правда.


Читати також