12-05-2022 Мистецтво 742

PlayForUa. Європеєць Ференц Ліст і Україна

PlayForUa. Європеєць Ференц Ліст і Україна

PlayForUA – це мистецький проект для підтримки ЗСУ через благодійні концерти львівських музикантів у Музеї історії релігії. Кожен із планованих концертів отримає свою промоцію (чи – просування) завдяки напередодні опублікованим есе пізнавального характеру.

PlayForUA. F.Liszt promotion 1

Європеєць Ференц Ліст і Україна

Еволюція європейської цивілізації – це контрасти і протиборство естетичних цінностей. Їх прогресивне втілення у мистецтві в часи зміни епох є очевидним. Суспільні відносини завжди мали величезний вплив на творчість митців. Справжній розквіт творчої індивідуальності ознаменувала собою епоха Романтизму. Індивідуальність творця-поета, письменника-романіста, художника і композитора в цю епоху практично нівелює всі попередньо напрацьовані рамки художньої творчості. Програмність, емоції та свобода й імпровізаційність висловлювання починають домінувати над структурною формальністю і класичною врівноваженістю виразових засобів. Епоха Романтизму дає простір для справжнього злету індивідуальності автора.

Мистецький проект PlayForUa набирає чинності завдяки популяризації музики Ференца Ліста, який був одним із найяскравіших композиторів і музичних діячів 19 ст.

Його знають, як угорського композитора, від чого він і сам не відрікався. Однак, перш за все Ф.Ліст вважав себе європейцем. У дитинстві батько концертуючого піаніста вивіз Ференца з Угорщини. А повернення віртуоза на батьківщину відбулося майже через пів століття. Його рідними мовами були німецька, французька, італійська. Угорську він так і не вивчив. Образ Ф.Ліста – це найяскравіший прояв багатовимірності європейської культури і цивілізації. Це символ вільнодумства, борця з рутиною. Це – образ людини вільного світу, для якої мистецтво і прогресивні ідеали є набагато важливіші за ті колосальні гонорари і статки, що завдяки неймовірному таланту і невтомній працездатності він осягнув при житті.

josef danhauser liszt at the piano

Як юний красень, віртуоз фортепіано, Ф.Ліст був обожнюваним у паризьких салонах. Навіть, дамський угодник Фредерік Шопен подеколи в салонах Парижа не міг конкурувати з Лістом. І якщо, в Шопена закохалася письменниця Жорж Санд, то законодавиця паризької моди і салонної мистецької еліти Парижа герцогиня Марі д'Аґу comtesse Marie d'Agoult подарувала Ф.Лісту трьох дітей – доньок Блондін та Козіму і сина Даніеля. Козіма у майбутньому стала дружиною друга Ліста – Ріхарда Ваґнера.

Так у жінок він користувався завжди шаленим успіхом, але сам закохався до нестями під час гастролей по Україні. Його великим коханням стала герцогиня Кароліна з Івановських Сайн-Віттґенштайн [Carolyne zu Sayn-Wittgenstein], яка була власницею помістя у Воронівцях на Поділлі.

Сьогодні нам важко собі уявити ту багатогранність музичних талантів і доброчинних людських якостей, яку уособлював в собі Ференц Ліст. Він був не лише неймовірним піаністом-віртуозом імпровізатором. Його технічна досконалість володіння клавіром вражали як найвищого рівня музикантів, так і міщан-обивателів, які буквально натовпами збиралися під готелем маестро, котрий приїхав черговий раз до їх міста зі своєю сольною програмою. Так було у Львові і в Одесі, в Києві і Проскурові. Ф.Ліст отримував шалені гонорари, але завжди був готовий грати без оплати для тих цінувальників, які сприймали його як божество.

Ф.Ліст розумів ціну мистецтва і ціну таланту в мистецтві, тому практично більшу частину свого життя величезні кошти Ф.Ліст жертвував для підтримки оперної реформи Р.Ваґнера. Зрештою, не лише Р.Ваґнера, але й багатьох інших музикантів, таланти яких вмів оцінити по справедливості.

Коли ми згадуємо про доброчинність Ф.Ліста в першому з концертів на підтримку ЗСУ PlayForUa, то мусимо наголосити, що одним із засновників цього проекту став саме Ф.Ліст, адже він акумулював величезні кошти для будівництва філармонії у Чернівцях. Багаторазово буваючи на Поділлі, Одесі, Києві і особливо у Львові він постійно пропагував у безкоштовних концертах Нову музику Європи. Його транскрипції опер Д.Верді і Ваґнера та багатьох інших композиторів-сучасників сприяли ознайомленню широкої громадськості. Ці виступи були схожі на трансляцію режимі on-line в сучасному світі, Нової оперної постановки в театрах Парижа, Риму, Відня, Дрездена чи Мюнхена.

Ф.Ліст і сам був диригентом і режисером-постановником багатьох нових вистав в різних оперних театрах Європи. Він був чудовим музичним критиком і людиною високої моральності і духовності, тому його серцю такою близькою була музика Й.С.Баха, що заснована на протестанському хоралі і орган, як виразник найвищої сакральності в музиці.

Лист диригуєЛіст диригує оркестром і хором на відкритті новозбудованого у Пешті Концертного залу Vigadó

Ліст-органіст – це не надто широко відома для музикантів преференція, але ті шедеври, які Ф.Ліст творив для органа та віртуозність, з якою він володів цим інструментом, дозволяють нам звернути увагу на величезну романтичну вишуканість, свободу і браваду, яку він вкладав навіть у власні транскрипції композиторів-поліфоністів та Й.С.Баха.

Образ Ф.Ліста-піаніста, органіста неймовірно креативного імпровізатора, а водночас – європейця, котрий всім серцем полюбив Україну, маємо надію стане добрим стимулом для підтримки мистецького проекту ЗСУ в PlayForUa.

композитор Богдан Котюк


Читати також