Як покращити англійську вимову

Як покращити англійську вимову. Англійська для початківців

Як звучати як носій мови? Найкращий варіант – це жити в англомовній країні, більш того потрібно зануритися саме в англомовне середовище. Проте існує й інший варіант - удосконалити вимову ви можете де завгодно, але це потребує часу і тренувань. Сьогодні ви дізнаєтесь багато практичних порад та перевірених методів, які допоможуть вам її поліпшити.

Отож, ви прагнете говорити англійською правильно і вільно. Коли ви спілкуєтеся рідною мовою швидко, то слова з’єднуєте, тому одне перетікає в наступне. Те саме відбувається в англійській. Наприклад, ми не говоримо кожне слово окремо: «What/ does /а/ black/ cat /do?», а об’єднуємо звук у кінці попереднього слова з першим звуком наступного t+d ck+c t+d і кажемо /wo da se bla ca do/. Попрактикуйте це /wo da se bla ca do/. Інша справа, коли слово закінчується на приголосний, а наступне  слово починається на голосний звук. Об’єднуйте їх в один склад (приголосний + голосний), наприклад , «Not at all»-t+a  t+a і вимовляйте /No-ta-tall/. Спробуйте вимовити таким способом / No-ta-tall/.

До речі, чи можете дати відповідь «What does a black cat do?». Якщо ви відповіли «It brings on bad luck», я скажу вам «Not at all». Британці вважають, що поява чорної кішки біля будинку символізує щастя і добробут. Крім того, господиня чорного кота матиме багато шанувальників. У Великій Британії традиційно визнають, що чорна кішка, яка перебігає людині дорогу — це хороша прикмета.

Буквосполучення dr варто вимовляти як / jr /: dress /jr/, hundred / jr/, drama / jr /, dragon / jr /,  dream / jr /, drink / jr /, drive / jr /, dry / jr /, drop / jr /, а буквосполучення tr проговорюйте як

 / chr/: tree /chr/, country /chr/, train / chr /, trailer / chr /, translate / chr /, trend / chr /, trim /chr /, try / chr /, trick / chr /.

By the way, one more trick! Щоб вільно розмовляти англійською, дотримуйтеся ще одного трюку – не поспішайте, говоріть повільніше, але впевнено. Зробіть свій голос трохи жорстким або злегка  роботизованим (like a robot voice).

Інше, що ви можете зробити, щоб удосконалити вимову – це записувати своє мовлення на диктофон. Насправді людині важко почути свою неправильну вимову. Більш того, вона не чує свій голос таким, яким він є в реальності. Чому записаний голос звучить зовсім інше, ніж ви уявляєте його звучання? Коли ви говорити, то чуєте свій голос не тільки власними вухами, але також зсередини свого тіла. Ось чому він здається вам нижчим, ніж насправді. Коли ж людина слухає запис свого голосу, вона думає: ,,Це не я!“ Але саме це і є ваше реальне звучання, яке чує оточення навколо вас. Тому дуже корисно записувати, те що ви говорите англійською і потім переслухувати, щоб зрозуміти, над чим ще варто попрацювати.

Співайте! Навіть якщо ви вважаєте, що ваш голос неймовірно жахливий. Спів допомагає навіть людям, які мають проблеми із мовленням. Коли ви співаєте, то не нервуєтесь. Можливо ви дивилися «Коро́ль гово́рить!» («The King's Speech») — британська історична драма 2010 року. Син британського короля Георга V, герцог Йоркський, Альберт страждає від  нервового заїкання. Дев'ять років він безрезультатно намагається розв'язувати цю проблему, відвідуючи сеанси різних логопедів. Але одного разу його дружина Єлизавета Боуз - Лайон дізнається про австралійського фахівця Лайонела Лога, який не має ні ступеня доктора, ні навіть сертифіката про медичну освіту, проте його методи хоч неортодоксальні й суперечливі, але приносять бажаний результат. Одна із його ефективних технік – це співати фрази, якщо їх важко вимовити. Незабаром під ексцентричним керівництвом Лайонела в Альберта з’явився значний прогрес у подоланні недуги. Отож спів дійсно допоможе поліпшити вимову, а саме інтонацію і наголос. Співайте повільні пісні, де чітко чути слова, наприклад, ,,Beatles”.

Скоромовки також допоможуть, або ж спробуйте почитати реп як Professor Green: ,,It's been a while since I last dreamt barely remember what it's like to dream”. Спробуйте вимовити цю фразу, починаючи із кінця і додаючи по слову або словосполученню:

 to dream

like to dream

it's like to dream

 what it's like to dream

remember what it's like to dream

barely remember what it's like to dream

 dreamt barely remember what it's like to dream

last dreamt barely remember what it's like to dream

 I last dreamt barely remember what it's like to dream

since I last dreamt barely remember what it's like to dream

a while since I last dreamt barely remember what it's like to dream

been a while since I last dreamt barely remember what it's like to dream

It's been a while since I last dreamt barely remember what it's like to dream

Чудово! Цей метод, а саме починати із кінця і додавати по слову або словосполученню допоможе вивчити й скоромовки. Якщо ви напишете Google пошуку tongue twisters, то знайдете їх безліч.

Голосовий пошук чи функція надсилання текстових повідомлень за допомогою голосу – це  технології, які також допомагають користувачам гаджетів відшліфувати свою вимову. Натисніть на мікрофон, промовте  слово чи фразу англійською і на екрані ви побачите текст. Це чудовий спосіб перевірити себе. Якщо текст збігається з тим, що ви проговорили, отже у вас прекрасна англійська вимова.

Також варто звуки ,,Um... well, Uh..., Mm..." звести до мінімуму або навіть повністю виключити зі свого мовлення.

Не давайте однослівної відповіді на запитання. Наприклад, «Do you like cats?» -" Yes, I do". Це навіть не відповідь, правда? Придумайте декілька ідей як можна відказати на це питання і напишіть у коментарях.

Автор: Ольга Пеняк, вчитель англійської мови, репетитор


Читати також