Хто такий Front-end Developer

Front-end Developer

Front-end розробників можна умовно назвати «володарями перших вражень». Чому? Відповідь у назві спеціальності: приставка «фронт» говорить про те, що розробник знаходиться на передовій, відповідаючи за зовнішній функціонал сайту або веб-програми. Багато в чому від front-end розробника залежить думка користувачів - чи поставити програмному продукту уявний лайк або ніколи більше його не використовувати та забути, як про страшний сон.

У чому полягає робота front-end розробника? Чим займається типовий front-end розробник упродовж робочого дня?

Робота із замовником та дизайнером над новим функціоналом – front-end розробнику важливо частіше отримувати зворотний зв'язок по роботі, щоб зуміти дати очікуваний результат або в процесі розробки адаптувати функціонал під вимоги замовника, які можуть змінитися у процесі роботи над функціоналом через виявлення нових введень.

Робота з командою розробників – колеги, які можуть працювати над суміжним функціоналом, або back-end спеціаліст, від якого необхідно отримати інформацію з live-data, або підкоригувати серверну частину, щоб отримати очікувану поведінку на ui. Сюди можна віднести code review на проекті.

Робота з командою тестувальників у разі виявлення багів. Пошук рішень, які полегшать та прискорять швидкість розробки, а також підвищать її якість.

У чому специфіка front-end розробки?

Дуже важливо намагатися налаштувати правильну взаємодію із замовником. Вони приходять з ідеєю, часом описаною на словах або з начерком у Paint. І ваше завдання – з висоти досвіду і як розробника, і як прискіпливого користувача, дати пораду, підказати та допомогти замовнику розвинути та реалізувати цю ідею так, щоб зрештою вийшло навіть краще, ніж було задумано спочатку.

Також важливим аспектом є здатність підлаштовуватися під технології, що швидко змінюються, щоб бути в тренді.

Хто головніший – front-end чи back-end?

"Кожна професія потрібна і важлива". Головніше – навчитися працювати в команді та разом створювати конкурентоспроможний та якісний продукт. А це неможливо, якщо команда працює не злагоджено.

Які вимоги висувають до front-end розробника, виходячи з кола його обов'язків? Що потрібно знати та вміти початківцям (у яких технологіях вони мають розбиратися)?

Робити свою роботу комфортно та ефективно, особливо на старті, допоможуть такі речі, як:

  • а) розуміння процесу розробки та хороші soft skills розробника
  • б) впевнене знання технічних основ та тонкощів мови програмування.

Перше спростить роботу в команді, допоможе краще розуміти замовника та його мотивацію, бути з ним на одній хвилі.

Друге додасть впевненості при роботі з незнайомими бібліотеками та фреймворками та буде гарним поштовхом для подальшого розвитку.

Говорячи про технології: впевнені знання протоколу http, розуміння роботи та можливостей браузера, HTML, CSS та препроцесори, responsive design, глибокі знання в JS, VCS, впевнені базові знання у сучасних JS фреймворках та бібліотеках, досвід роботи з REST, організація покриття програми тестами , дебаггінг програми.

Важливі якості front-end розробника

  • Відповідальність
  • Залученість у процес та самовіддача
  • Вміння працювати в команді
  • Бажання розвиватися та вдосконалювати свої навички
  • Логічне мислення
  • Творчі здібності

З якими труднощами зіштовхуються front-end розробники? Типові помилки новачків на зорі кар'єри?

На першому місці проблеми, пов'язані з неповним розумінням процесів розробки. Це стосується не тільки front-end розробників, але всіх, хто починає свою кар'єру в IT.

На другому – написання слабо підтримуваного і не розширеного коду. Досвід і розуміння архітектури приходять з часом, але чим раніше фахівець копне глибше, тим краще для нього та його команди.

На третьому – винахід велосипедів там, де можна застосовувати патерни, чи готові бібліотеки.

У багатьох сферах розробки поширена практика сертифікації. Чи це актуально для front-end?

Звісно. Підтвердження експертизи сертифікатами авторитетних організацій завжди вітається компаніями. Це показник глибини і ширини знань та умінь розробника, а також мотивації на розвиток.

Наскільки потрібні ці фахівці сьогодні?

На сьогоднішній день зростання IT-сфери в усьому світі є досить активним, і передумов для його згасання поки що не передбачається. Відбувається цифровізація всіх сфер життя. «Якщо твій бізнес не представлений у мережі, то для частини потенційних покупців чи партнерів ти не існуєш» – і це правда. Тому попит на IT в цілому та на front-end розробників зокрема у найближчі 5 років не впаде. Якщо ви вирішили спробувати себе в цій сфері, не гайте часу!

За що люблять front-end розробку як професію? Чим така приваблива ця сфера?

До серйозних переваг front-end розробки відносяться:

Можливість створювати. І розробник не просто створює, якоюсь мірою він вільний вибирати те, як саме він це зробить, що додає творчої складової професії.

Візуальна складова роботи та її швидкий результат. Ось ти написав кілька рядків коду, і вже за пару секунд можеш протестувати їх у браузері. «І воно працює!», таке часто можна почути від молодих спеціалістів. Професія приваблює візуалів. Для них це окреме задоволення – бачити результат роботи та усвідомлювати, що саме ти її автор.

Можливості розвитку. Ком'юніті по всьому світу просто величезне, перелік завдань та технологій широкі. Якщо ти хочеш розвиватися у цій сфері, ти завжди знайдеш собі щось нове, корисне і, що дуже важливо, актуальне.

Перспектива на майбутнє. IT на підйомі та зупинятися не збирається. Більше того, увійшовши у сферу інформаційних технологій, ти лише починаєш свій шлях і в майбутньому можеш сконцентруватися на інших напрямках, так чи інакше пов'язаних із поточною професією.
Це лише основні моменти. Кожен сам собі зможе знайти щось особливе, за що він полюбить цю професію.


Читати також