Що треба знати, щоб вибрати роликові ковзани

роликові ковзани

З нашого огляду ви дізнаєтеся, як вибрати роликові коньки так, щоб у них було зручно та вони прослужили довгі роки.

8 порад

  1. Купуйте роликові ковзани для дітей у спеціалізованих магазинах чи інтернет-магазинах спортивних товарів, уникаючи ринків і гіпермаркетів, де продаються товари китайського виробництва та підробки відомих брендів.
  2. Якісно зроблений черевик має комфортно облягати та надійно фіксувати дитячу ногу. Саме черевик надає стійкості при їзді, що є головною запорукою успіху під час навчання катанню на роликових ковзанах. У роликових ковзанах високої якості черевик спроєктований під анатомічну будову дитячої стопи та має хорошу бічну підтримку.
  3. Рама роликових ковзанів буває алюмінієва чи поліпропіленова. Алюмінієва рама витримує більшу вагу і відрізняється міцністю. Однак, поліпропіленова рама ненабагато поступається алюмінієвій в міцності, зате перевершує в м'якості катання і важить менше, що робить дитячі роликові ковзани легшими.
  4. Черевики в роликах повинні бути м'якими всередині, щоб дитині було зручно в них кататися, але при цьому досить жорсткими, щоб добре фіксувати гомілковостоп і не дати йому травмуватися, а також міцними, щоб зберігати свою форму зовні. Великий плюс, якщо в черевику є вентиляція.
  5. Якісні дитячі роликові ковзани повинні мати спеціальну розсувну систему, тобто можливість зміни розміру. Кожна фірма-виробник має розмірну лінійку: 28-32 - від 4 до 6 років, 32-36 - від 6 до 8 років, 36,5-40,5 - від 8 років. 
  6. Колеса роликів для дітей поділяються за розмірами від 64 мм до 74 мм. Чим більший розмір колеса, тим більша швидкість катання. Найкращими вважаються колеса з поліуретану - вони зносостійкі, але при цьому не жорсткі. Колеса з ПВХ характеризуються також підвищеною зносостійкістю та середнім рівнем жорсткості. Звичайний пластик - дешевий, але не найкращий матеріал для роликових ковзанів. Пластикові колеса швидко виходять з ладу і часто вимагають заміни вже після кількох катань у звичайному режимі прогулянки.
  7. На дитячі ролики ставлять кілька типів підшипників: АВЕС-3, АВЕС-5, АВЕС-7. Чим більше значення цифри в кінці, тим швидкісніші підшипники.
  8. Крім роликів, треба буде купити повний комплект захисту. Це наколінники, налокітники, захист долонь і шолом. Падіння на роликах неминучі, але з захистом вони будуть максимально безпечними.

Як перевірити якість роликових ковзанів

вибрати роликові коньки

Якість роликів можна перевірити наявністю не менше трьох атрибутів фіксації ноги: бакля, липучка, шнурівка. Бажано, щоб у ролика знімався нутрик для заміни його при зносі та зручному пранні / сушінні після катання. Зовнішній черевик зазвичай складається з двох частин – шелл і каф.

Дитячі ролики зношуються через 2-3 сезони активного катання. За цей період, імовірно, потрібно окремо замінити колеса та підшипники.

Колеса стираються від активних поворотів і гальмування. Періодично перевіряйте форму колеса: скошенність з однієї зі сторін викликає значний дискомфорт при катанні. Підшипники зношуються з часом через попадання в них піску, води та інших дрібних забруднювачів. Колеса крутяться або голосно (свист, гуркіт, шипіння), або важко провертаються, що говорить про необхідну заміну підшипників. Якщо колеса незнімні, доведеться купувати нові черевики.

Ролеру-початківцю іноді купують ролики на колесах в 2 ряди. Вважається, що ці ролики стійкіші. Насправді ж кататися на них не дуже зручно, а діти вправно навчаються кататися на ковзанах з трьома колесами в один ряд. Така кількість коліс і, відповідно, більш коротка довжина рами покращує маневреність.


Читати також