7 необхідних типів відпочинку

7 необхідних типів відпочинку

Що ви робите, коли відчуваєте втому? Більшість концентрується на тому, щоб налагодити режим і почати добре висипатися. І це саме по собі чудово, тільки ось для того, щоб почуватися по-справжньому відновленим, нам потрібні різні види відпочинку.

Розслабитись по-справжньому

Чи траплялося вам почуватися втомленими весь час — з ранку до вечора, незалежно від того, коли ви прокинулися і о котрій лягли напередодні? А чи доводилося вставати вранці вже виснаженими і розуміти, що не допомагає нічого — ні кава, ні фізичні навантаження?

Якщо так, то ви не самотні: із цією проблемою стикаються тисячі, а то й сотні тисяч людей по всьому світу. Ситуація у світі та й у країні похитнула нашу базову впевненість у майбутньому та почуття безпеки, виснажила багатьох із нас, вилилася у проблеми зі сном. Але чи це означає, що «просто втома» пройде сама? Зовсім ні.

Принаймні лікар загальної практики Сандра Далтон-Сміт закликає поставитися до проблеми серйозно: «З початку пандемії пацієнти приходять до мене зі схожими скаргами: „У мене просто немає енергії та сил, я просто втомився(лася)…“ І, на жаль, немає такої таблетки, яку я могла б їм прописати, – тут треба повністю змінювати спосіб життя».

А ще вона попереджає, що перебудовувати своє життя буде нелегко: «Багато кому з нас не до вподоби сама ідея відпочинку. Ми не можемо сидіти на місці і почуваємося невдахами. Тим, хто не звик відпочивати може бути особливо некомфортно».

7 необхідних типів відпочинку

І все ж таки, якщо ви хочете знову прокидатися вранці сповненими енергії та сил, варто задуматися про те, щоб упровадити в своє життя наступні види відпочинку.

1. Фізичний

Якщо ви зайняті переважно розумовою працею, вам може здаватися, що тіло особливо не втомлюється. Але подумайте ось про що: скільки годин на день ви проводите у сидячому положенні? А чи вдається вам підтримувати правильну поставу? Експерт пропонує ставити собі нагадування у телефоні, щоб регулярно потягуватися, розминатися, вставати та рухати різними частинами тіла.

До того ж лікар солідарна з колегами в тому, що всім, хто має проблеми зі сном, варто дотримуватися певних правил: приглушувати світло в спальні, носити зручний одяг, відкладати смартфон хоча б за півгодини-годину до сну.

2. Розумовий

У вас буває відчуття, що мозок просто "кипить"? А потім — наче в голові туман? Ви не можете ні на чому зосередитися, згадати, чим щойно займалися, не можете сфокусуватися навіть на важливому завданні… Вся справа в тому, що у вас, зважаючи на все, ментальне перевантаження — а значить, вам потрібен відповідний відпочинок.

Перший крок - чергувати періоди максимальної концентрації з малопродуктивними заняттями - такими як перевірка пошти або скролінг стрічки соцмереж

Корисно також робити перерви на розминку, про які йшлося вище. Навіщо це все потрібне? Тому, що багато хто з нас мимоволі постійно відволікається на повідомлення і сповіщення, а кожне таке відволікання коштує нам в середньому 10 хвилин концентрації.

3. Емоційний

Щоб зрозуміти, якого виду відпочинку вам не вистачає, можна пройти розроблений Сандрою Далтон-Сміт тест. За його результатами може виявитися, що ви найбільше потребуєте емоційного відпочинку: наприклад, якщо вас стомлює спілкування з іншими людьми, необхідність виступати на публіці або нескінченні порівняння з іншими.

Тим, кому особливо складно розібратися в тому, що з ними відбувається і що саме позбавляє їх сил, Далтон-Сміт радить у моменті виписувати свої почуття, емоції, відчуття і ті ситуації, які особливо злять, засмучують, лякають і позбавляють сил.

Практика неприємна, адже нам доводиться стикатися віч-на-віч зі своїми незручними і складними почуттями, але тільки так можна почати працювати з ними. І, звичайно, важливо не забувати давати собі відпочинок: наприклад, ізолюватись від усіх, якщо вам це необхідно.

4. Соціальний

А ось тут, навпаки, не йдеться про те, щоб закритися на самоті і ні з ким не зустрічатися. Експерт радить проводити час з тими, з ким ви можете бути собою, не намагаючись справити приємне враження та виглядати краще. З тими, з ким зручно як мовчати, так і говорити про потаємне.

7 необхідних типів відпочинку

5. Сенсорний

У кожного з нас свій тип сенсорного навантаження. Деякі, наприклад, страждають від гучних або нестихаючих звуків: шуму кавоварки в кав'ярні, повторюваних оголошень в транспорті, звуку пожежної сирени. Вони змушують нас дратуватися та втрачати концентрацію.

Ситуація, на жаль, лише посилилася в пандемію, коли цілі сім'ї — у тому числі з маленькими дітьми — виявилися замкненими в одному просторі. Тож важко сказати, що відбувається з нами у час війни.

Щоб забезпечити себе сенсорним відпочинком, Сандра Далтон-Сміт радить скласти умиротворюючий плейлист: звуки природи, джаз, тиха фортепіанна музика — і періодично вмикати його. І, звичайно, насолоджуватися рідкісними моментами тиші: наприклад, не включати радіо чи подкаст під час прогулянок.

6. Творчий

Такий тип відпочинку особливо важливий для людей креативних, у тому числі тих, хто перебуває на межі вигоряння. Експерт радить влаштовувати собі творчі відпустки – хай навіть тривалістю не на місяць, а на півгодини. У цей час робіть те, що приносить вам задоволення.

Наприклад, можна поснідати в улюбленому кафе, а потім, якщо у вас вихідний, відправитися на виставку за натхненням. Додому ви повернетеся якщо не з новими ідеями, то принаймні відпочилими та перезавантажитеся.

7. Духовний

«Усім нам потрібно, щоб нас бачили. Потрібно почуватися прийнятими і належати чомусь більшому. Важливо розуміти, що в нашому житті є сенс», – пояснює Сандра Далтон-Сміт. Все це ми отримуємо під час духовного відпочинку, який може набувати форми медитації, релігійних практик чи волонтерської роботи.

Головне, що варто пам'ятати: у вас є повне і невід'ємне право на відпочинок. Це не про лінь, а про турботу про себе, завдяки якій можна запобігти вигоранню та виснаженню.


Читати також