Як перестати бути жертвою

Як перестати бути жертвою. Чек-лист від психолога

1. Зрозуміти, що кожної секунди, хвилини ми робимо той чи інший вибір. 
Позиція жертви — це теж вибір, зроблений на основі певних переконань.  

Ми не можемо впливати на певні події, проте можемо обирати, як реагувати на них.

2. Замінити звичку постійного пошуку винних у ваших бідах на звичку пошуку варіантів вирішення проблем та виходу із кризи. 

Наприклад, замість запитання "Чому саме зі мною це сталось?", "За що це мені?" прийняти ситуацію й зайнятися пошуком відповіді на запитання "І що тепер?". 

Визначте усі можливі варіанти вирішення проблеми. Це набагато продуктивніше, ніж пошук винних. Хоча лише вам вирішувати: топтатися на місці чи робити крок вперед. Вибір за вами. 

Під формулюванням "прийняти ситуацію" мається на увазі не цілковите підкорення обставинам, а прийняття того факту, що ви не можете впливати на якісь глобальні речі, проте можете обирати, як на них реагувати. 

Наприклад, замість того, щоб сидіти під обстрілами в напівзруйнованому домі й гадати "прилетить чи ні", періодично перемикаючись на самоїдливі запитання типу "Чому саме я, за що?", можна подбати про власну безпеку й тимчасово перебратись у безпечне місце, з чітким усвідомленням того, що житло завжди можна відбудувати. 

3. Якщо перед вами є складний вибір і ви не знаєте, на чому його зупинити, обирайте те, що станом на зараз для вас є найбільш вигідним. 

 Навіть можете прописати плюси та мінуси кожного визначеного вами варіанту й робити свій вибір на основі цього аналізу.

4. Постійне перекладання відповідальності на інших укріплює вас у позиції жертви. Кожен із нас є ковалем свого щастя. Пам'ятайте про це.

5. Любов до себе, розуміння своїх бажань та потреб і побудова власної поведінки на основі цього розуміння — зробить вас невразливими й незалежними від чужих суджень,  думок, навіювань.

6. Пошук нових смислів. Навчіться сприймати будь-який досвід (навіть дуже гіркий) як можливість для власного розвитку та зростання. 

Тільки вам обирати: зайняти внутрішню позицію переможця чи переможеного!

Юлія Ворман, практичний психолог.


Читати також