Хто такий ментор і для чого він IT-фахівцеві

Mentor

Не секрет, що швидкість розвитку технологій зростає у геометричній прогресії. Через це університетські програми, особливо в ІТ-вузах, старіють швидше, ніж студенти їх освоюють. Як молодим спеціалістам не зазнати шоку, зіткнувшись із реальними проєктами? На допомогу айтішникам-початківцям приходять ментори - досвідчені наставники-практики, які допоможуть швидко освоїтися в професії або новій компанії.

Ментор – те саме, що й куратор?

Менторами стають співробітники, які беруть участь у програмах курсів для студентів, а також ті, хто навчає нових співробітників як свого департаменту, так і компанії загалом.

Не варто плутати слова "ментор" та "куратор. В університетській практиці є поняття «куратор». Це свого роду староста, один на всіх, який відповідає за організаційні питання адаптації першокурсників. Ментор же супроводжує одного конкретного новачка чи невелику групу, допомагає не лише адаптуватися у професії, а й побудувати комунікації з колегами і замовниками, посвячує у тонкощі організаційної структури компанії. Новачками, до речі, у цьому контексті вважаються не лише студенти, а й ті, хто перейшов працювати з іншої компанії.

Як готують менторів

В основному, тренінги для наставників присвячені тому, як правильно роз'яснювати інформацію. Ментори повинні вміти ефективно навчати дорослих. Їм дають інструменти оцінки менти, вчать ораторській майстерності та іншим комунікативним навичкам. Для цього, як правило, залучаються сторонні експерти, а також використовуються власні напрацювання компанії – відеокурси, вебінари, Q&A-сесії. Але й самі ментори теж люблять ділитися досвідом між собою.

Особливість менторингу

Які інструменти використовувати і як вибудовувати комунікації зі стажерами, вирішує сам ментор. У той же час, у всіх департаментів є спільні цілі та принципи оцінки менти.

Наставник допомагає стати менті самостійним співробітником, щоб той міг виконувати завдання і вирішувати питання без сторонньої підтримки. Під час стажування – як правило, 2-3 місяці – ментори оперативно реагують на питання учнів, а також дають зворотний зв'язок за наслідками виконання завдання. Зворотний зв'язок допомагає стажерам зрозуміти, які знання їм потрібно підтягнути на цьому етапі. Проте і після закінчення періоду менторингу наставники готові допомогти своїм стажерам у складних ситуаціях.

Примітний той факт, що для багатьох ментор,який навчає, уособлює собою певну рольову модель. Дуже часто менти переймають модель поведінки свого наставника і надалі використовують у своїй роботі. Від поведінки ментора може залежати те, як стажер згодом вибудовуватиме кар'єру та комунікацію з колегами в IT.

Що окрім мотивації вимагають від ментора

Уміння створити таку атмосферу, в якій буде приємно вивчати нове та показувати результат це важливий момент у менторингу.

Звісно можна навчитися бути ментором. Головне - правильно поставлена ​​мета та робота над її досягненням.

Безумовно, легше наставництво дається тим, хто має впевнені комунікативні навички та вміння пояснювати складні речі зрозумілою мовою. Але важливо, щоб майбутній ментор хотів передавати знання та вміння, мав бажання бачити у своїй команді крутих спеціалістів. Одні через менторинг розвивають свої софт скіли, управлінські задатки. Інші таким чином «тримають себе в тонусі» – доводиться перечитувати якісь матеріали, освіжати та по-новому структурувати інформацію.

"Ми обираємо, нас обирають ...". Як підбирається пара «ментор-менті»

Як правило, собливих способів підбору пар «ментор-менті» у компаніях не передбачено. Більше того, менторів навчають таким чином, щоб вони могли знайти підхід до кожного менті.

Трапляється, що ментори беруть участь у процесі співбесід стажерів. У такій ситуації вони заздалегідь знайомляться з кандидатами та можуть висловити побажання про те, що хотіли б працювати з конкретною людиною. 

Більшість фахівців сходяться на думці, що менторинг корисний у будь-якій ІТ-спеціальності.

Якщо є ментор, який спрямовує, навчає, дає у стислому вигляді корисну та потрібну інформацію, фахівець набагато швидше просунеться. Можна вчити щось самостійно, але на це знадобиться набагато більше часу. І на цьому людина спотикається, іноді не відчуваючи помилки, багато разів.


Читати також