Типологія особистостей. Як би поводився той чи інший герой фільмів під час війни — впізнай себе

Типологія особистостей. Портал Експеримент

Рубіж 5 і 6 століття до нашої ери є відправною точкою, коли виникли питання, а чому люди так відрізняються одне від одного своїми реакціями на ті самі події, своїми мотивами у вчинках, розумовими процесами і здібностями комунікувати й соціалізуватися в суспільстві. Одним із перших, хто прагнув класифікувати характер людини та виділити різні типи особистостей, став батько медицини, великий Гіппократ.

Гіппократ встановив зв'язок темпераменту з домінуванням в організмі однієї з чотирьох основних рідин. 

Філософ медицини міркував, що переважна концентрація лімфи має особливість до спокою і збалансованості, жовтої жовчі — запальності та імпульсивності, крові — рухливості та життєрадісності, чорної жовчі — меланхолії та засмученості. 

Зважаючи на цю думку, були виділені 4 типи темпераменту — флегматик, холерик, сангвінік і меланхолік.

Провести наочну ілюстрацію відмінностей типів темпераментів та особливостей поведінки у складній життєвій ситуації нам допоможуть герої з циклу пригодницьких фільмів «Пірати Карибського моря».

Сангвінік — капітан Джек Горобець

Сангвініком цього легендарного пірата робить енергійність, різноманітність міміки та жестів. Візитна картка цього типу особистості — оптимістичний погляд на життя, товариськість, дотепність і гнучкий розум. 

Згадайте, як Джек Горобець вражав ворогів своєю обачністю та кмітливістю, легко міг заговорити з незнайомими людьми і стати душею компанії. Йому не склало труднощів набрати команду на Тортузі і вирушити в дорогу. Незважаючи на безліч перешкод і проблем, він ніколи на цьому не фокусувався, тримав курс уперед, уникаючи монотонності та рутини. 

Легкий на підйом сангвінік цінує підтримку, друзів і готовий надихнути їх на різні пригоди.

Зі слабких сторін цього типу можна назвати часту зміну настрою, здатність легко створювати конфліктні ситуації, ненадійність, недисциплінованість, непостійність у дружбі, поглядах та діях. 

Згадайте: коли корабель атакує Кракен, він без будь-якого сорому погоджується віддати сотню душ на вічне рабство. 

Сангвініки легко піддаються спокусам та лінощам. Також серед цього типу особистостей часто зустрічаються егоїсти.

Сангвінік, зустрівшись із війною, став би відразу вивчати військові дії, продумувати різні варіанти розвитку подій і знаходити найправильніші рішення. 

Його позитивне мислення, фокусування на позитиві допоможе швидко впоратися зі стресом і поверне його до звичного стану тіла і розуму. 

Сангвінік активно взаємодіятиме з людьми, але так само може проявляти холоднокровність.

Рекомендації

Не ставте перед собою велику мету, розбийте її на маленькі завдання та радійте їхньому виконанню. Ведення особистого щоденника допоможе структурувати події, розібратися у власних почуттях і визначити свої потреби.

Холерик — Елізабет Суонн

Елізабет Суонн конкурує із самим Джеком Горобцем і в результаті стає першою в історії королевою піратів. 

Найбільш цілеспрямований і самовпевнений у собі тип — це холерик. 

Згадайте, як ще в ранньому дитинстві Елізабет демонструє хоробрість і рішучість, коли знаходить Вілла Тернера, який вижив після аварії корабля, і ховає його піратський амулет, для того, щоб ніхто не дізнався, що він пірат, і цим рятує йому життя. 

Її енергія, ризикованість і наполегливість є головною рушійною силою для досягнення поставленої мети. Для неї не існує перепон, вона сміливо вирушає і на край світу, щоб врятувати Джека. Холерики так само хороші маніпулятори, можуть проявляти хитрість і прагнуть домінування.

Військові дії для холерика не перешкода перед лідерством. І за таких умов він візьме на себе відповідальність і займеться корисною діяльністю для суспільства. 

На початку може виникнути легка паніка, можливо, навіть дратівливість і неврівноваженість, з якою допоможе впоратися активна діяльність. 

Бойовий дух буде головним помічником і світилом для досягнення поставлених цілей. Накопичувати негативні емоції не стане, шукатиме способів виплеснути назовні.

Рекомендації

Фізичне навантаження стане кращими ліками від стресу і надасть відчуття контролю над своїми емоціями і тілом. 
Також активна соціальна діяльність перемістить увагу із зовнішніх подразників на пошук конструктивних рішень.

Флегматик — Вілл Тернер

Спокійний та врівноважений Вілл Тернер, представник флегматиків. Його здібностям до аналізу ситуації та вмінню згладжувати конфлікти багато хто позаздрить. 

Це ідеальні співрозмовники та добродушні друзі. У таких людей сильне почуття обов'язку. 

Згадайте, як Вілл Тернер був відданий тим, кого любить, він був готовий ризикнути життям, щоб захистити свою кохану Елізабет і врятувати свого батька. Він розумний, працездатний, педантичний і ніколи не ухиляється від відповідальності й доводить розпочате до кінця. 

Вілл Тернер був чудовим фехтувальником завдяки своїй цілеспрямованості та терплячості.

Флегматик би зустрів військові дії в самовладанні, проявляв би терпіння і вибрав проблемно-орієнтовані копінг-стратегії. 

Врівноважена нервова система робить таких людей емоційно спокійними та стійкими перед стресовими подіями. Але важливо пам'ятати, що флегматик схильний накопичувати негативні емоції через невміння їх позбуватися. 

Навряд чи хтось із представників цього типу прийде до депресії, але проблеми зі здоров'ям, наприклад, із серцем, можуть виникнути.

Рекомендації

Стрес має властивість накопичуватися. Щоб уникнути дистресу, відстежуйте свій емоційний стан, не ігноруйте і не відкладайте на потім вирішення проблем. Виявляйте більше турботи про свою психіку та тіло. Дозвольте виділити собі час для відпочинку та відновлення.

Меланхолік — Дейві Джонс

Сумний, песимістичний та замкнутий Дейві Джонс уособлює типологію меланхоліка. 

Його фраза з фільму: «Життя таке жорстоке, чому життя поза труною має бути іншим», демонструє переважання негативних установок. 

Меланхоліків прийнято вважати однолюбами, вони здатні на глибокі та сильні почуття, на вірність та романтику. 

Пам'ятаєте, як Дейві Джонс був зраджений, закоханий у морську богиню Каліпсо і зберігав музичну скриньку на знак кохання? 

Меланхоліки чутливі, співчутливі, дбайливі та схильні до творчості. 

Дейві Джонс чудово грав на органі, він грав для свого загиблого вихованця, вшановуючи пам'ять про нього. 

Багата уява не завжди є плюсом, дуже часто вона провокує фантазії про трагічні повороти в житті, які можуть і не відбутися. Схильні приймати все близько до серця, вразливі, легкоранимі і досить злопам’ятні. 

Дейві Джонс не зміг вибачити своїй коханій зради.

Меланхолік військові дії, швидше за все, зустрів би сльозами, тому що дуже чутливий і заплакати йому легко. 

Раптове порушення комфорту і страх спонукали б опустити руки і настали б затяжні періоди апатії. 

Меланхоліки приймають все близько до серця і найважче переносять стресові події. Звернутися до соціальної підтримки заважає їхня нерішучість та боязкість. Дефіцит позитивних емоцій, прихованість і небажання ділитися своїми переживаннями можуть стати джерелом невротичних розладів.

Рекомендації

Звертатися по допомогу — це нормально, в жодному разі не можна залишатися зі своїми тривогами та страхами наодинці. Навчіться промовляти свої почуття та емоції та приймати підтримку з боку. Пригнічення негативних емоцій може призвести до депресії.

Підбити підсумок допоможе знаменита цитата Гіппократа: «Мозок є те місце, де виникають задоволення, сміх і радості. З нього ж походять туга, скорбота та плач».

Олена Флорінська, практичний психолог


Читати також