Скільки коштує страховий сертифікат «Зелена картка»?

сертифікат «Зелена картка»

Чому ціну зеленої картки так важко знайти? Ми досить часто чули це питання. Насправді ціна зеленої картки розраховується для кожного водія в окремому порядку.

Як саме відбувається ціноутворення зеленої картки, ми розкажемо далі в статті.

Які фактори впливають на ціну зеленої картки

На ціноутворення зеленої картки для кожного водія впливає декілька критеріїв: тип транспортного засобу, країна, до якої виїздить водій, та термін перебування за кордоном.

Тип транспортного засобу

Зелена картка - це таке ж страхування, як і автоцивілка, тільки працює за кордоном. Тому на ціну даного полісу також впливає тип автомобіля: чим більше авто, тим більше шкоди воно може завдати і, відповідно, тим дорожчим буде страхування.

Країна, до якої виїздить водій

До міжнародної угоди про зелену картку входить 46 країн, які мають спільне бачення щодо правового виконання домовленості, але кожна країна надає власні страхові ліміти. 

Так, наприклад, Іспанія надає найвищий страховий ліміт на покриття травм постраждалій стороні (€ 70 млн), відповідно, і поліс буде дорожчим.

Термін, на який виїздить застрахована особа

Термін також важливий для страхових компаній. Чим довше за кородном перебуватиме застрахована особа, тим дорожчим буде поліс.

Дізнайтеся ціну зеленої картки для вашого авто за допомогою калькулятора на Finance.ua.

Що буде, якщо їздити за кордоном без зеленої картки?

За відсутність страховки в ЄС передбачені штрафи. Наприклад, у Польщі, якщо ви не маєте актуального страхування від 4 до 14 днів, штраф складе 2800 злотих (більш як 19 тис. грн.), понад 14 днів – 5600 злотих (38 тис. 470 грн.).

А от у Німеччині машина без страховки – суворе порушення закону, що тягне за собою ув’язнення до 6 місяців, а також штраф за рішенням суду.

З 1 березня 2022 року продовжити дію “зеленки” на сайті https://finance.ua/ua/insurance/greencard/ можливо, навіть якщо ви вже перебуваєте за кордоном. Проте зверніть увагу: найближча дата початку дії поліса – завтра. Тож подбайте завчасно про продовження його дії.


Читати також