Дитина і смартфон: чи потрібні обмеження?

Дитина і смартфон

В епоху інтернету і нових технологій діти більшу частину свого вільного часу присвячують гаджетам. Ігри, мультфільми, відеоролики на Youtube стають невід'ємною частиною життя малюків з ранніх літ. Це відбувається за згодою батьків, адже дозволяє надовго зайняти чадо.

При частому використанні смартфона з'являється ризик розвитку залежності: екранний час переважає над більш корисними заняттями і дозвіллям. Детально про те, які ще підводні камені приховує проблема screen time і які є варіанти її вирішення, читайте в нашому матеріалі.

Чим небезпечне для дітей безконтрольне дозвілля зі смартфоном?

Розвиток і поведінка дитини може серйозно постраждати, якщо мами і тата не будуть контролювати час у телефоні. Батькам варто серйозно поставитися до наступних можливих наслідків.

  1. Занепокоєння і гіперактивність.

Це постійні супутники малюків, які потрапляють в залежність від гаджетів. Як і будь-яка залежність, телефон або планшет стає улюбленою розвагою, і спроби заборонити користування ними супроводжується сльозами й істериками. Все просто: дофамін (гормон задоволення) виробляється при виконанні завдань, що розцінюються мозком як корисні і важливі. Тому ми отримуємо задоволення від смачної їжі і вирішення складних проблем.

З розважальним контентом дитина отримує порцію швидкого дофаміну. Даремний і примітивний екранний час додатків спонукає дитину не старатися і не докладати зусиль. Виникає залежність. У дорослих це позначається на результативності навчання або кар'єрному рості.

  1. Проблеми з якістю сну.

Часте і довге використання смартфонів і комп'ютерів провокує безсоння. Увагу дитини загострено, вона надто збуджена, тому не може заснути. Порушення нормальної для дитячого віку (мінімум 8 годин) тривалості сну призводить до проблем з концентрацією, з увагою, до складнощів у навчанні і спілкуванні з людьми поза віртуальною реальністю.

  1. Погіршення зору.

Око адаптоване до постійної роботи на різних відстанях: близьких об'єктах і всьому, що оточує в просторі. Тривала взаємодія з телефоном або комп'ютером змушує очі працювати виключно близько. В результаті такої постійної практики органи зору відвикають нормально розрізняти далекі предмети, і у дитини розвивається короткозорість.

Безпечною вважається відстань до дисплея не менше 30 см при повноцінному освітленні. Зі скороченням цієї відстані зусилля очей для наведення різкості значно збільшуються. Якщо дитина більше 3-х годин проводить зі смартфоном в таких умовах, проблеми з зором їй гарантовані. Щоб запобігти цим неприємностям, варто контролювати час і умови використання дитиною гаджета, а також проводити регулярну очну гімнастику.

  1. Проблеми з поведінкою.
    Примхливість і неслухняність можуть стати результатом тривалої взаємодії дитини з різним контентом. Однак у деяких випадках це може привести і до агресії, суїцидальних нахилів, загрози здоров'ю і життю близьких.
  2. Перегляд  порнографічної продукції.
    Якщо з боку батьків відсутнє уважне ставлення і постійний контроль за дітьми, вони рано чи пізно отримають доступ до пікантного контенту. Перегляд порнографічної продукції може викликати у чада низьку самооцінку, підсвідомий сором і почуття провини. Це трапляється через хворобливе відчуття своєї неповноцінності порівняно з акторами порнороликів.

Нерідко хлопчики і дівчатка, котрі дивляться фільми 18+, починають сприймати сексуальну близькість спотворено. В результаті цього з'являється необґрунтоване жінконенависництво, тяга до домінування і навіть насильства, що неодмінно позначиться на майбутніх стосунках. Ось чому батькам варто задуматися про таку можливість, як вибіркове блокування контенту.

Фільми для дорослих можуть викликати залежність, особливо у дітей, які не досягли статевої зрілості. Варто акуратно і з розумінням стежити за дитиною, оберігаючи її дитячу психіку від можливої сексуальної дисфункції і депресивних станів.

Безсумнівно, гаджети стали невід'ємною і дуже корисною частиною нашої повсякденності. Однак смартфон може забезпечити позитивний вплив, тільки якщо дитина під наглядом взаємодіє з ним.

Екранний час: норми для дітей

Скільки і де моя дитина проводить час, тримаючи в руках телефон або планшет? Ці питання хвилюють чимало дбайливих батьків. Навіть лікарі єдині на думці, що нормальний розвиток дитини, яка проводить з телефоном більше за належний час, перебуває під сумнівом. Ось чому настільки важливий батьківський контроль для дітей і знання денної норми користування гаджетами (залежно від віку):

  1. Для малюків до 2-х років активність з телефоном мінімальна – кілька хвилин. Вільний час вони повинні проводити активно, перебуваючи під постійною увагою і турботою рідних.
  2. До 60 хвилин дозволяється проводити з телефоном дошкільнятам. Щоб дотримуватися режиму дитині у віці 3-4 років, варто планувати активний час з гаджетом і вибирати відповідний контент. Це легко, адже малюк вже вміє стежити за сюжетом і розрізняти персонажів.
  3. 1-1,5 години – ліміт для молодших школярів. У віці 5-10 років для дітей важливі розваги, але дотримуватися балансу між дозвіллям зі смартфоном і корисними заняттями все одно варто.
  4. Підлітки – до 2 годин. У віці 11-13 років діти вже самі можуть контролювати тривалість взаємодії з гаджетами. Завдання батьків – цікавитися, що роблять мої діти, коли беруть в руки смартфон. Контроль якості контенту і дотримання тимчасових норм – ось що чекає мам і тат тінейджерів.

Незважаючи на обмеження, спільне сімейне використання гаджетів неодмінно позитивно позначиться на взаємозв'язку діти-батьки. Це допоможе встановити довіру, налагодити контакт і пом'якшити розбіжності. Якщо ви разом з дитиною переглянете хороший серіал або мультфільм, то це, безсумнівно, принесе задоволення всім. В таких умовах обмеження за часом встановлюють батьки для конкретної ситуації.

Варіанти вирішення проблем

Щоб скоротити час взаємодії дитини зі смартфоном, не варто використовувати погрози, сварки і заборони. Найкраще рішення, яке не вплине погано на відносини, – спокійний діалог з аргументацією. Він повинен включати обговорення таких важливих моментів:

  • цілі застосування гаджетів;
  • тривалість їх використання;
  • визначення місць, де проведення часу з пристроями дозволено (вдома, в гостях, під час канікул і т. д.);
  • обговорення створення списку місць, де користуватися технікою можна (вітальня, спальня) і не варто (школа, ванна кімната, кухня і т. д.);
  • список дозволених додатків і сайтів;
  • правила цифрового детоксу (перед сном, після школи або в конкретні дні).

Крім того, не варто забувати про користь інтерактивних іграшок, пазлів і настільних ігор для розвитку дітей молодшого віку. Школярі вже досить свідомі для відвідування творчих гуртків і секцій, походів у театри, музеї та на виставки.

Якщо прислухатися до порад, то, навіть якщо у вас велика сім'я, можна успішно здійснювати моніторинг використання цифрових пристроїв. Однак ніхто не виключає відкритих протестів з боку дітей або таємного порушень правил. У підлітковому віці може з'явитися проблема ігнорування. Щоб залишатися спокійними за своє чадо, варто вдаватися і до більш радикальних методів. До таких відносяться спеціальні додатки, що допомагають дізнаватися інтереси, місце, де знаходитися ваша дитина, і коло її спілкування. Вони також допоможуть активувати дитячий режим, що має на увазі створення окремого екрану з доступними чаду додатками й опціями. Щоб убезпечити важливий контент, який буде доступний тільки підключеним гаджетам, використовується функція “Сімейний доступ”.

Переваги програми "Батьківський контроль Кроха”

Ефективним додатком для обмеження екранного часу є Parental Control Kroha, застосування якого дозволяє:

  • відстежувати тривалість використання дитиною гаджета;
  • підтримувати довірчі відносини з чадом;
  • контролювати відвідувані сторінки і завантажені дані;
  • строго позначати межі дозволеного;
  • убезпечити дитину від поганого впливу;
  • зацікавити чадо корисним і якісним контентом;
  • мінімізувати ризик появи інтернет-залежності і номофобії (страх перед відсутністю смартфона);
  • забезпечити умови для всебічного розвитку дитини;
  • завжди знати, де діти, швидко відшукати дочку або сина, якщо вони не виходять на зв'язок (дізнатися, де дитина допоможе GPS-контроль);
  • фільтрувати список контактів;
  • відстежувати фото і відео з пристрою;
  • коригувати або блокувати норму добового використання трафіку і роботи з додатками;
  • повністю заблокувати пристрій.

Щоб не турбуватися про безпеку і нормальний розвиток дитини, варто подбати про управління її смартфоном. Для цього потрібно вибрати найкращу програму, тому є сенс протестувати Батьківський контроль безкоштовно протягом 5 днів. Знайти докладний опис програми можна на сайті, там же можна і завантажити її. Відстежуйте місцезнаходження дітей, моніторте контент і коригуйте екранний час, щоб нове покоління росло в безпеці і в гармонії, не втрачаючи при цьому благ цивілізації.


Читати також