Що таке тактичний ніж на думку справжнього експерта?

тактичний ніж

Почнемо з того, що розберемося з назвою. 

Якщо ніж прийнято на озброєння армії, цей ніж має усі права називатися «армійським» (наприклад, як американський М 7, чи радянський штик-ніж до автомата АК). 

Якщо ніж розроблено головним чином, щоби використовувати його як зброю, ніж можна називати бойовим. Гарним прикладом такого ножа може бути американський ніж М 1918.

Так що ж виходить, якщо ніж назвали тактичним, то він не є ні армійським, ні бойовим?

Боб Терзуола (Bob Terzuola), якого на заході часто називають «хрещеним батьком» тактичного ножа, визначає значення цього терміна так: «Насамперед тактичний ніж – це інструмент для виживання».

Під цими словами він мав на увазі, що справжній тактичний ніж буде корисним інструментом під час виживання у складних умовах лісу, джунглів чи пустелі, допоможе у разі виникнення ситуації боротьби з небезпечною твариною (чи навіть людиною). Крім того, Терзуола нагадував, що тактичний ніж незамінний під час раптового виникнення необхідності звільнити себе чи іншого, швидко перерізати мотузку, ремінь чи щось подібне. На думку Боба, такі ситуації можуть статися, як у дикій природі, так і в парку або навіть на міській вулиці. Та головне, що зазвичай трапляється таке раптово та практично без попередження.

Клинок тактичного ножа повинен добре виконувати дві функції: різати та проникати (наносити укол). Так що для будь-якого тактичного ножа очевидні вимоги до наявності міцного клинка і геометрії, що добре забезпечує гарний різ.

Так, Терзуола зазначав, що деякі профілі клинків, що називаються «тактичними», на його погляд, не підходять для цих цілей. До таких він відніс, наприклад, такі досить популярні ножі, як керамбіт та ворнкліфф.

Не важливо, йде мова про фіксований або складаний ніж. Якщо ніж названо тактичним, у вас має бути змога швидко та легко дістати та привести його у робочій стан у будь-якому положенні. Можливість відкривання ножа однією рукою також є значною перевагою складаного ножа тактичного призначення. Бо часто може трапитися ситуація, у якій другою рукою вам доведеться утримувати предмет, який потрібно розрізати, триматися за мотузку чи драбину, відганяти атакуючу тварину, тримати ліхтар.

Тактичний ніж має бути ергономічним. Гострі кути та краї, різні чисто декоративні елементи рукояті можуть заважати надійно утримувати чи швидко дістати ніж.

Не можна передбачати кожну ситуацію, в якій доведеться використовувати ніж, тому необхідно враховувати, що ніж повинен бути однаково зручний при різних хватах і положеннях. Крім того, справжньому тактику не завадили б деякі елементи дизайну, які б забезпечили хоча б мінімальний захист пальців, і перешкодили б зісковзуванню руки вперед на клинок при уколі. 

Але треба відзначити що часто подібні елементи конструкції обмежуються законодавством та переводять ніж до категорії холодної зброї. Але хоча б мінімальний захист пальців такому ножу потрібний.

Ще тактичному ножу просто необхідно добре зчеплення поверхні рукояті з долонею. Рукоятка, яка стає слизькою при намоканні, може коштувати надто дорого власнику тактичного ножа. 

А ось без чого тактичний ніж легко обійдеться, так це різні мілітаристичні прикраси, дорогі престижні матеріали та різні яскраві псевдокамуфляжні забарвлення. Хоча саме вони часто й створюють привабливий маркетинговий ореол, який так приваблює багатьох споживачів. І виробники ножів це добре знають.

Таким чином ми бачимо, що головне завдання тактичного ножа - підтримати свого власника, якщо той опинився у складних, не цивільних умовах. Багато тактичних ножів купують, як доповнення до ножа армійського чи бойового, які можуть бути занадто громіздкими та не дуже універсальними у багатьох випадках.

Таким чином, не є дуже дивним, що у якості тактичного ножа часто використовують не здоровенні фіксовані боуї на зразок ножа Крокодила Данді чи Рембо, а добре усім відомий Spyderco Paramilitary чи його числені клони (наприклад такі, як Grand Way SG 036), послідовники чи копії.

Бо саме ці ножі мають гарну ергономіку, легко відкриваються однією рукою, легко фіксуються на спорядженні, мають клинок, що однаково добре коле та ріже.

І якщо оригінал від Spyderco з клинком з CPM 30 – дуже гарний, але дещо дорогуватий ніж, то його клон від того ж Grand Way з інструментальної сталі D2 буде більш доступним, та при цьому досить ефективним ножем.

Непогано у ролі тактичного ножа за рекомендаціями Терзуоли може виступити і Ontario RAT (чи, знову ж таки, його клон). Насправді, подібних ножів, що є тактичними за суттю, а не дизайном досить багато. Головне – ваше розуміння того, що таке тактичний ніж саме для вас. Не обов’язково сприймати слова Терзуоли, як істину у останній інстанції. Але о таких речах, як зручність, надійність та ефективність краще пам'ятати.


Читати також