Чим небезпечна протрузія дисків хребта

протрузія дисків хребта

Існує дуже небезпечна патологія, при якій змінюється форма диска, що супроводжується його випиранням за межі звичайних контурів зі збереженням фіброзної оболонки. Цей стан супроводжується так званим «вибуханням» міжхребцевого диска в хребетний канал. Така недуга виступає однією з поширених форм ускладнення остеохондрозу і сама по собі погіршує якість життя — протрузія дисків хребта здатна провокувати появу болю та різних порушень неврологічного характеру.

Прогресування хвороби нерідко призводить до дуже серйозних змін хребта і, як наслідок, до інвалідності. Головним ускладненням є міжхребцева грижа, коли в результаті безперервного тиску відбуваються різні процеси. Це стосується фіброзного кільця диска, що розтріскується та розривається. Диск має драглистий вміст, він виривається назовні, призводе до защемлення нервових закінчень і спинного мозку. Врятувати може лише своєчасне виявлення проблеми та швидке втручання. Правильно підібране лікування допомагає загальмувати розвиток хвороби.

Чому виникає

Як правило, протрузія виникає через остеохондроз. Якщо не почати лікувати його, то з'являться несприятливі процеси в хрящовій тканині, що неминуче викликають пошкодження патології дисків. До причин відносять:

  • наявність сколіозу, порушеної постави;
  • постійне залучення хребетного стовпа;
  • збільшене навантаження на хребет, яке виникає внаслідок вагітності, якщо часто піднімати важке, за надмірної ваги;
  • слабкість м'язів спини, що виявляється, якщо людина веде малоактивний спосіб життя.

Загалом не можна стверджувати дію певної ознаки. Слід брати до уваги специфіку способу життя, статури, виду професійної діяльності, впливу зовнішніх факторів і наявності хронічних недуг. 

як віглядає протрузія дисків хребта

Як виявляється

Багато видів протрузій досить довго протікає без будь-яких симптомів. Перші ознаки патологічного стану проявляються тоді, коли стає помітно тиск на нервові коріння утворень. Корінцевий синдром часто проявляється у відчутті повзучих «мурашок» по шкірі, онімінні діяльності внутрішніх органів, характерний біль у попереку, чия сила і тривалість буває різною, залежно від того, наскільки велика патологія. Можуть бути гострі, сильні напади, що тривають недовго. Даному захворюванню властиві тривалі, ниючі болі. Існують і деякі допоміжні клінічні ознаки у вигляді втрати м'язової сили, коли виникає загальна слабкість та зниження працездатності. В окремих пацієнтів відзначається порушення дихання, біль у ділянці серця. За будь-яких проявів недуги необхідно звернутися до лікаря.


Читати також