Нездорові часи: ті, хто пізно їсть, мають схильність до зайвої ваги

ті, хто пізно їсть

Автор: Штефан Парш, журналіст Deutsche Presse-Agentur

Нове дослідження показує, що при пізньому прийомі їжі люди частіше відчувають голод, а також спостерігаються зміни в їх метаболізмі, які призводять до уповільненого спалювання жиру та збільшення розміру жирової тканини.

Пізнє вживання їжі протягом дня підвищує ризик ожиріння. За результатами американського дослідження, під час якого чітко контролювалося споживання їжі двома групами людей протягом дня, з’ясовано причини цього явища: одна група учасників їла раніше чотири рази на день, а друга група їла принаймні на чотири години пізніше. Ті, хто харчувались пізніше, були більш голодними, а зміни в їх метаболізмі спричинили уповільнене спалювання жиру та збільшення розмірів жирової тканини. Про це повідомляє група дослідників під керівництвом Френка Шира з Бостонської жіночої лікарні Бригама у фаховому науковому журналі Cell Metabolism («Клітинний метаболізм»).

«У всьому світі ожиріння є одним з основних обтяжливих чинників, що призводить до хронічних захворювань та, навіть, інвалідності, оскільки підвищує ризик різноманітних захворювань, зокрема діабету, серцево-судинних захворювань та деяких видів раку», – пишуть вчені. Хоча й існують численні дослідження причин ожиріння, бракує саме чітких результатів впливу часу прийому їжі на споживання й витрату енергії та метаболізм.

У лабораторному експерименті Шира та його колег взяло участь 16 людей із зайвою вагою – одинадцять чоловіків і п’ять жінок, середній вік яких становив 37 років. За два тижні до початку дослідження режим сну учасників був синхронізований; за три дні до початку дослідження всі споживали однакову їжу в один і той самий час.

Менше лептину в крові

Також ретельно контролювалися фізична активність і перебування під дією ультрафіолетових променів. З другого дня шестиденного періоду дослідження одна група вживала їжу з запізненням на чотири години, тобто коли ця група тільки снідала, інша – вже обідала.

В опитуванні ті, хто пізно їдять, зазначили, що вони значно частіше відчувають голод. Вони також мали більший апетит до певних продуктів, зокрема таких, які містять крохмаль, або до м’яса. Аналізи показали, що у них в крові було в середньому на 6% менше лептину порівняно з тими, хто їсть рано – гормон лептин підтримує відчуття ситості. Співвідношення лептину і греліну (гормону, що стимулює апетит) також настільки відрізнялося, що ті, хто пізно їв, відчували сильніший голод.

Ба більше, організм людей, які пізно їдять, витрачає на 5% менше енергії порівняно з тими, хто їсть раніше. В останні години сну температура тіла таких учасників дослідження була значно нижчою. У зразках жирової тканини осіб, які пізно їдять, були активовані переважно ті гени, які знижують рівень спалювання жиру і сприяють його накопиченню.

Дослідники дійшли висновку, що пізній прийом їжі призводить до регуляції надходження, витрати та зберігання енергії, що сприяє збільшенню ваги людини. Як зазначає група вчених, під час дослідження контролювали споживання калорій, фізичну активність, сон і вплив світла.

«У реальному житті на багато з цих факторів може впливати сам час прийому їжі», – цитує Шира звіт лікарні, де він працює. Результати дослідження можуть сприяти створенню рекомендацій щодо часу прийому їжі з метою профілактики або боротьби з ожирінням.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Ungesunde Zeiten: Wer spät isst, neigt stärker zu Übergewicht» в газеті Tagesspiegel 9 жовтня 2022 р.

Переклали Яна Полторак і Карина Хоменко


Читати також