02-12-2022 Розваги 290

10 найпопулярніших тем у книгах

10 найпопулярніших тем у книгах

Коли ми говоримо про тему літературного твору, ми маємо на увазі загальну, універсальну ідею, урок чи послання, яке червоною ниткою проходить через усю книгу. У кожній книзі є своя тема, а найчастіше ті самі теми зустрічаються в багатьох книгах. Також нерідкі випадки, коли одна книга містить у собі кілька тем. Тема може виникати у вигляді багаторазових повторів або розвиватися по наростаючій, поступово підводячи читача до усвідомлення тієї чи іншої думки. Часто це урок, який ми повинні засвоїти про людей чи життя загалом. Ми можемо краще зрозуміти книжкові теми, згадуючи історії, знайомі з дитинства. З казки «Троє поросят», наприклад, ми дізнаємося, що легший шлях – будівництво солом'яної хатини – не завжди найрозумніший.

Як визначити тему книги?

Пошук теми літературного твору чи художнього тексту у деяких читачів викликає труднощі, оскільки тема – те, що ми маємо винести зі змісту самостійно. Вона не виділена прямо. Тема – це послання, закладене у книгу автором, воно визначається символами чи мотивом, що виникають знову і знову протягом усього твору. Щоб визначити тему книги, слід вибрати слово, яке найповніше визначає книгу, а потім розвинути його у ключову думку книги.

10 найбільш поширених тем у літературі

При тому, що кількість тем незліченна, є все ж таки кілька, які зустрічаються в багатьох книгах. Ці універсальні теми є популярними серед авторів і читачів, тому що вони виражають досвід, який кожен може співвіднести зі своїм власним. Щоб дати деяке уявлення про пошук теми, розглянемо найпоширеніші з них і наведемо приклади їх використання у відомих книгах.

Засудження

Імовірно, одна з найбільш популярних тем. У таких книгах персонажа зазвичай судять за те, що він відрізняється від інших або робить якусь помилку, неважливо, чи є провина реальною або тільки сприймається такою. Класичні приклади творів на цю тему – «Червона літера» Натанієля Готорна, «Собор Паризької Богоматері» Віктора Гюго та «Вбити пересмішника» Гарпер Лі. І, як свідчать ці історії, осуд не завжди рівнозначний справедливості.

Виживання

Є щось чарівне у добрій історії про виживання, де головним персонажам доводиться долати незліченні випробування, щоб прожити ще один день. Майже всі книги Джека Лондона підпадають під цю категорію, тому що його персонажі найчастіше ведуть битву із самою природою. «Володар мух» Вільяма Голдіна - ще один роман, в якому життя і смерть відіграють важливу роль у розвитку сюжету. Також сюди можна зарахувати, наприклад, «Конго» та «Парк Юрського періоду» Майкла Крайтона.

Війна та мир

Протиставлення війни та миру – поширена тема серед авторів. Дуже часто персонажі, залучені до сум'яття конфлікту, сподіваються на настання миру або ж згадують довоєнне життя. Роман "Звіяні вітром" Маргарет Мітчелл показує життя до, під час і після війни, тоді як інші акцентують увагу на самій війні. Як приклади можна назвати «Війну і мир» Льва Толстого, «На Західному фронті без змін» Еріха Марії Ремарка, «Хлопчика у смугастій піжамі» Джона Бойна, «По кому дзвонить дзвін» Ернеста Хемінгуея.

Любов

Універсальність кохання робить його дуже популярною темою в літературі, і цьому можна знайти безліч підтверджень. Йдеться не лише про пристрасні любовні романи. Іноді тема кохання переплітається з іншими темами. Згадайте про такі твори як «Гордість і упередження» Джейн Остін або «Буремний перевал» Емілі Бронте. З найсучасніших прикладів – книжкова серія «Сутінки» Стефені Маєр.

Героїзм

Чи то показним є героїзм чи справжнім, у книгах з цією темою нерідко спостерігається конфлікт цінностей. Ми найчастіше зустрічаємо тему героїзму в класичній грецькій літературі, яка робила з неї справжній культ, і як тут не згадати чудовий приклад – «Одіссею» Гомера. Також цю тему можна знайти і в більш сучасних романах, наприклад, «Три мушкетери» Олександра Дюма або «Гоббіт» Джона Толкіна.

Добро і зло

Співіснування добра і зла є ще однією популярною темою. Вона часто зустрічається разом із багатьма вже названими, такими як війна, засудження і навіть кохання. У книгах про Гаррі Поттера Джоан Роулінг та трилогії «Володар перснів» Джона Толкіна тема добра і зла є центральною. Ще один класичний приклад – «Хроніки Нарнії: Лев, чаклунка та шафа» Клайва Льюїса. Також вдаватися до міркувань про добро і зло, часом досить завуальовані, схильні твори магічного реалізму.

Життєвий цикл

У тому, що життя починається з народження та закінчується смертю, немає нічого нового. Багато авторів вбудовують цю тему у свої твори. Інші вдаються до теми безсмертя, як, наприклад, у «Портреті Доріана Грея» Оскара Вайльда. В інших, як "Смерть Івана Ілліча" Льва Толстого, персонаж підштовхується до усвідомлення неминучості смерті. У «Загадковій історії Бенджаміна Баттона» Френсіса Скотта Фіцджеральда життєвий шлях героя взагалі повернутий назад.

Страждання

Страждання бувають зовнішніми і внутрішніми, і обидві категорії належать до популярних тем, часто переплітаючись з іншими. Такі книги як «Злочин і кара» Федора Достоєвського наповнені темою страждання, що перемежовується почуттям провини. «Олівер Твіст» Чарльза Дікенса аналізує більшою мірою фізичні страждання злиденних дітей, хоча тут вистачає всього.

Дорослішання

Перехід у доросле життя непростий, саме тому багато книг будується на темі дорослішання. Вони, діти чи підлітки, проходять через різні життєві випробування й у процесі осягають цінні уроки. Добре висвітлюють цю тему такі книги як «Ізгої» Сьюзан Гінтон та «Ловець у житі» Джерома Селінджера.

Обман

Ця тема також багатолика. Обман може використовуватися як на особистому рівні, так і в масштабі всього суспільства, в основі якого лежить збереження секрету від інших. Наприклад, до обману часто вдаються герої «Пригод Гекльберрі Фінна» Марка Твена і багатьох п'єс Шекспіра, сюжети яких будуються навколо хитрощів різного роду. Будь-який детективний роман містить у собі тему обману.

На закінчення

Наведений список не є вичерпним, але на початковому етапі допоможе зорієнтуватися щодо теми художнього тексту. Однак, не варто забувати, що послання, закладене в будь-якому літературному творі, може бути набагато глибшим, ніж перше враження, що спливає на поверхню. Читайте якнайбільше, і визначення основних тем сюжетів перетвориться на ваше друге я!


Читати також