30-11-2022 Розваги 532

Фільми про руйнівну силу мистецтва

Фільми про руйнівну силу мистецтва

Глядач бачить витвір мистецтва завершеним. І навіть якщо за ним стояла драма, піт, кров та сльози, ми побачимо лише фінал. Захопимося (а може, відчуємо огиду) і підемо далі у своїх справах. Звичайно, всі здогадуються, що рішення бути художником – не найбанальніший життєвий шлях. Але реальні труднощі, які часто переходять у великогабаритні страждання, – ось реальна плата за кар'єру в мистецтві.

Зібрали кілька промовистих фільмів про руйнівну міць такої кар'єри.

«Караваджо» (1986)

"Караваджо" (1986)

Наразі одного з ключових італійських майстрів, ймовірно, засудили б. Чистота та релігійність його полотен слабо римуються з тим способом життя, який вів художник. Картина Дерека Джармена якраз про людину, яка прихована від очей величчю своєї спадщини. Молодий Караваджо веде розгульне життя, постійно потрапляє у незручні ситуації та провокує любовні трикутники, які, треба сказати, далекі від ідеалістичних прикладів співжиття трьох творчих одиниць. Його велика пристрасть та натхненниця (її грає Тільда ​​Суінтон) гине від рук конкурента-коханця. Опинившись у небезпечній близькості до смерті, дорослий і відкинутий суспільством художник згадує страшні епізоди свого шляху.

«Я стріляла в Енді Воргола» (1996)

«Я стріляла в Енді Воргола» (1996)

Фільм Мері Херрон, який ґрунтується на реальній історії замаху на Енді Воргола. Центральна постать тут не діяч поп-арту, а письменниця та радикальна феміністка Валері Соланас (у виконанні Лілі Тейлор). Її драматургічний талант відкривається як реакція на виклики та страждання, а не як результат ідеального дитинства та безхмарної юності. Фінальна сцена з безпосереднім замахом – кульмінація параноїдальних ідей письменниці, яка більше не в змозі боротися із зовнішнім світом та обирає такий оригінальний спосіб визволення.

«Серафіна з Санліса» (2008)

"Серафіна з Санліса" (2008)

Бути поміченим за життя – рідкісний успіх, невідомість і постійна можливість провалитися у прірву тотальної бідності – значно поширеніший сценарій для художника. Картина Мартена Прово про французьку художницю Серафіні (її грає Іоланда Моро), яка живе в маленькому містечку на півночі Франції і хапається за будь-який оплачуваний підробіток, аби викроїти трохи грошей на своє основне покликання. Її рідкісний дар так і залишався б непоміченим, якби не колекціонер і першовідкривач невідомих геніїв Вільгейм Уде, який випадково помітив роботи художниці. З цієї зустрічі починає змінюватися образ немолодої блаженної економки, яка слугує багатим будинками.

«Оксамитова бензопила» (2019)

«Оксамитова бензопила» (2019)

Буквальне перетворення погоні за мистецтвом на кровожерний хорор від режисера Дена Гілроя. Арт-критик - його грає Джейк Джилленхол, який здатний погоджуватися на ролі в картинах про моторошну красу, - ловить успіх за хвіст і присвоює собі цілий склад невідомих робіт. Склад цей виявляється золотою житловою, роботи продаються просто чудово, і ніщо не віщує біди. Через деякий час щасливі володарі творів мистецтва починають вирушати в інший світ. Секрет чарівних робіт невідомого автора виявляється набагато темнішим, ніж можна було уявити.

«Людина, яка продала свою шкіру» (2020)

«Людина, яка продала свою шкіру» (2020)

Головний руйнівник у фільмі Каутера Бен Ханьї, мабуть, не мистецтво як такове, а диспропорційна, жорстока та непереборна соціальна нерівність у світі. Сирійський біженець погоджується на найскладнішу роботу – побути живим експонатом, шкіра якого більше не належить власнику. Тепер людину показують у різних місцях, жадібно знімають на камеру та продають. Витончена форма рабства радість тим, хто вважає себе поціновувачами високого мистецтва. У картині помічена неочевидна Моніка Беллуччі – рок-безпринципна блондинка.


Читати також