«ТІ-1980-ТІ». Персональна виставка Володимира Лободи

Виставка ТІ-1980-ТІ. Львів

22.12.22 – 31.01.23

PM GALLERY (ЛЬВІВ, ВУЛ. КОПЕРНИКА, 17 (-1 ПОВЕРХ))

22 грудня (четвер) о 16:00 в PM Gallery (Львів, вул. Коперника, 17 (-1 поверх)) відбудеться відкриття персональної виставки Володимира Лободи «Ті-1980-ті».

«Парадокс Лободи в неймовірній варіативності та балансуванні на межі буденних і, навіть, наївних мотивів, а заразом з тим, найвищо-сакральних тем, занурених в наскрізну філософію кожною барвою та кожним мазком. Відвага митця вражає (серія присвячена депортації кримських татар) і сьогодні актуальна та на часі! А «Степ» Лободи і сучасний грабунок і ґвалт України – це просто вістря часу та актуалізації!», - Іван Дудич, художник та мистецтвознавець.

Володимир Лобода
Володимир Лобода Вечірні балачки. Гурт навколо столу 1982

Про автора:

Володимир Лобода – видатний живописець, графік, скульптор. Один із найяскравіших представників українського андеграунду. Народився у 1943 р. в Дніпрі. З 1966 навчався в Київському державному художньому інституті в живописній майстерні Тетяни Яблонської. У 1973 році закінчив навчання, здобувши фах архітектора. Разом із дружиною Людмилою працював над низкою монументальних об'єктів у рідному місті.

Від початку 1970-х Володимир Лобода перебував під пильним наглядом російсько-радянських спецслужб. У 1981 разом з родиною переїхав до Львова, проте часто повертався до рідних степів, мандрував Подніпров'ям у пошуках експонатів до колекції народного мистецтва та нових тем і мотивів для творчості. 1992 року Лобода придбав хутір у с. Турове на Дніпровщині, де заснував музей та літні майстерні. Відтоді більшість часу проводив на хуторі, де створював живописні, скульптурні, графічні цикли, писав поезії, новели, есеї, оздоблював інтер'єри власної садиби. Наприкінці 2015 року художник повернувся до України, співпрацюючи з галереєю «Ню Арт», виставляючись у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Рівному, Луцьку, Варшаві.

Володимир Лобода
Володимир Лобода. Розмова трьох 1982

Твори митця зберігають у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Г. Возницького, Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького, Дніпропетровському художньому музеї, Харківському художньому музеї, а також в музеях, галереях та приватних збірках України, Польщі, США, Канади, Німеччини, Швейцарії. Свою творчість Володимир Лобода закінчив 2012 року. Митець проживає у Львові.

На виставці в PM Gallery експоновано твори Володимира Лободи першої половини 1980-х, а саме періоду, коли автор з родиною переїхав із Дніпра до Львова, розпочавши новий етап у житті та творчості.

Виставка триватиме до кінця січня 2023 року. Запрошуємо всіх охочих оглянути експозицію! Вхід вільний.

Галерея сучасного мистецтва «PM Gallery»

Адреса: м. Львів, вул. Коперника, 17 (-1 поверх)
Актуальний графік роботи: понеділок-п’ятниця 10:00-18:00, субота 10:00-17:00, неділя - вихідний.


Читати також