Біографія Джона Чівера

Біографія Джона Чівера

Джон Чівер – американський письменник – народився 27 травня 1912 року у Квінсі (штат Массачусетс, США).

Закінчив Академію Тейер у Саут-Брейнтрі. У 1935 надрукував своє перше оповідання «Мебльовані кімнати в Брукліні» (The Brooklyn Rooming House) в журналі «Нью-Йоркер», з яким співпрацював все життя, опублікувавши в ньому понад 120 творів.

У 1958 Чівер став лауреатом Національної книжкової премії за свій перший роман «Сімейна хроніка Уопшотов» (The Wapshot Chronicle, 1957). У 1964 вийшло його продовження — «Скандал в сімействі Уопшотов» (The Wapshot Scandal). Чівер є також автором романів «Буллет-Парк» (Bullet Park, 1969), «Фоконер» (Falconer, 1977).

У його ранніх романах представлений міфічний пасторальний світ Нової Англії, з якого він вийшов, і повільне його руйнування під дією нових цінностей. Пізніші твори присвячені життю Передмістя і його негараздів.

За збірку оповідань «Розповіді Джона Чівера», що вийшла в 1978, був удостоєний Пулітцерівської премії та премії Національного кола книжкових критиків.

29 квітня 1982 року, за шість тижнів до смерті, Чівер був нагороджений Національною медаллю за літературу від Американської академії мистецтв та літератури.

Джон Чівер помер 18 червня 1982 року в місті Оссінінг (штат Нью-Йорк).

Твори Чівера свідчать про неабияку спостережливість і силу творчої уяви. Головна тема його книг — самотність людини, чиї спонукання нерідко вступають у конфлікт із суспільним розпорядком. Хоча ці мотиви найбільш яскраво представлені в оповіданнях Чівера про передмістя Нової Англії, де втрата гармонії минулих років видається прелюдією до відчуження сучасного суспільного життя, тема обмеження свободи вже присутня у, здавалося б, не порушених розпадом світі романів про Уопшотів. Подібно до Дж. Апдайка, котрий оспівує спільність людей, які сповідують протестантські цінності, Чівер кладе в основу свого художнього світу мотиви втечі і повернення на круги своя.

Твори:

Оповідання та збірки:
Як живуть деякі люди (збірка), 1943.
Люди, місця та речі, які не з'являться у моєму наступному романі (збірка), 1961.
Возз'єднання, 1962.
Плавець, 1964.
Світ яблук (збірка), 1973.
Історії Джона Чівера (збірка), 1978.

Романи:
Вопшотська хроніка, 1957.
Скандал у Вопшоті, 1963.
Буллет-Парк, 1969.
Фальконер, 1977.

Біографія

Твори

Критика


Читати також