Види кашлю та симптоми

ліки від вологого кашлю

Кашель – це рефлекс, який допомагає тілу виганяти мікроби, токсини та слиз з легенів і трахеї. Якщо кашель триває довше восьми тижнів, лікарі називають його хронічним і проводять детальне обстеження пацієнта з подальшим лікуванням відповідно до поставленого діагнозу. Кашель буває двох видів: вологий і сухий. В аптеці «Здорова родина» можна придбати не лише ліки від вологого кашлю, а й від сухого.

Вологий кашель

Вологий кашель, також відомий як грудний, підіймає мокроту (або рідину) з нижніх дихальних шляхів. Зазвичай такий кашель пов’язаний з вірусними захворюваннями або застудою і супроводжується такими симптомами, як: закладеність носа, біль у горлі та хрипи. Вологий кашель може проявлятися навіть після одужання й бути залишковим, або стати хронічним. У такому разі варто звернутися до лікаря, котрий запропонує безрецептурні препарати від кашлю. Це можуть бути:

  • відхаркувальні ліки,
  • муколітичні засоби,
  • комплексні медикаменти,
  • протикашльові препарати.

Слід пам’ятати, що вологий кашель, викликаний вірусною інфекцією, не лікується антибіотиками. А безрецептурні препарати від кашлю не рекомендовані дітям до 12 років. Однак є певні виключення, для прикладу, кашлюк у дитини. В такому разі лікар може призначити протикашльові сиропи. У дорослих же багато супутніх коморбідних паталогій, інша будова респіраторного тракту, іноді присутні шкідливі звички, специфічні умови праці, тому вони можуть потребувати призначення медикаментозного лікування. Особливо якщо кашель супроводжується підвищеною температурою, нежитем, сльозоточивістю. Для швидшого одужання важливо забезпечувати умови, при яких вологий кашель не зможе перейти у сухий:

  • температура повітря у приміщенні повинна бути не вищою, ніж 20°C;
  • вологість повітря в кімнаті повинна становити 50-70%;
  • слід багато пити;
  • слід більше часу проводити на вулиці.

Сухий кашель

Сухий кашель виникає, якщо запалені верхні дихальні шляхи, які не мають такої кількості секреторних залоз, як нижні. Тобто цей тип кашлю не супроводжується виділенням слизу. При постійному сухому кашлі необхідно звернутися до лікаря. Зазвичай у такому разі діагностуються ларингіт, тонзиліт або синусит. Тривалий сухий кашель також виникає в результаті алергії, емфіземи, бронхіту, астми або при ГЕРХ. Якщо кашель сухий і не викликаний, для прикладу, алергією, його треба перевести в вологий, забезпечивши пацієнту вищезгадані умови. 

Увага! Стаття інформаційна. Перед застосуванням тієї чи іншої поради проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також