26-02-2023 Розваги 427

Музичні новини за тиждень. 26.02.2023

Музичні новини за тиждень. 26.02.2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Названі найпопулярніші альбоми 2022 року, у топі BTS, Тейлор Свіфт, Bad Bunny та Гаррі Стайлс

найпопулярніші альбоми 2022 року

Вийшов офіційний рейтинг найуспішніших альбомів за підсумками 2022 року. Його очолив Bad Bunny з Un Verano Sin Ti, друге місце дісталося Тейлор Свіфт, третє - Гаррі Стайлсу. До топ-10 також увійшли BTS, Stray Kids, Blackpink та Seventeen.
Можна зауважити, що південнокорейські артисти посіли чотири позиції у десятці, тобто майже половину. Ось як вона виглядає.

1. Bad Bunny - "Un Verano Sin Ti"
2. Тейлор Свіфт - "Midnights"
3. Гаррі Стайлс - "Harry's House"
4. BTS - "Proof"
5. Саундтрек до мультфільму «Енканто»
6. Stray Kids - "Maxident"
7. Seventeen - "Face the Sun"
8. Blackpink - "Born Pink"
9. Олівія Родріго - "Sour"
10. Ед Ширан - "Equals"

Але перше місце дісталося представнику іншого регіону, пуерторіканцю Bad Bunny. Він став першим іспаномовним виконавцем, який очолив список. У топ також потрапив саундтрек до мультфільму «Енканто», який також можна віднести до латино-музики, хоч і з натяжкою. У його записі брали участь переважно колумбійські артисти.

Рейтинг було складено IFPI, Міжнародною федерацією виробників фонограм. Раніше вони назвали головного артиста та головний хіт року – ними стали Тейлор Свіфт та As It Was Гаррі Стайлса відповідно.

У другій частині топ-20 лідерство корейців зберігається. Stray Kids і Seventeen взагалі фігурують у ньому двічі, загалом до списку потрапило вісім k-pop-релізів – з урахуванням Enhypen і Tomorrow X Together. При цьому американських виконавців у ньому п'ять, британських та канадських – по два, а також один австралійський The Kid LAROI. Спільно англомовні артисти продовжують лідирувати, але тепер у них з'явилися серйозні конкуренти.

11. Enhypen - "Manifesto: Day 1"
12. Морган Воллен - "Dangerous: The Double Album"
13. Doja Cat - "Planet Her"
14. Stray Kids - "Oddinary"
15. The Weeknd – «Dawn FM»
16. Tomorrow X Together - "Minisode 2: Thursday's Child"
17. Бейонсе - "Renaissance"
18. Seventeen - "Sector 17"
19. The Kid LAROI - "F**k Love (Mix Tape)"
20. Дрейк - "Certified Lover Boy"

В останні роки світовий музичний ринок поступово розбавляється іншими регіонами. Особливо це стосується Азії та Латинської Америки: у 2020 році Billboard навіть запровадив всесвітній чарт Billboard Global 200 та хіт-парад Billboard Global Excl. US відстежує популярні треки за межами США. Топ-20 IFPI також яскраво демонструє цю тенденцію.

Барабанщик Radiohead Філ Селвей випустив перший за 8 років альбом "Strange Dance"

Філ Селвей, барабанщик Radiohead, представив сольний альбом "Strange Dance". Це його перша платівка після перерви у вісім з лишком років – якщо не брати до уваги роботу над саундтреком до фільму «Відпусти мене» 2017-го.

У трекліст увійшло десять композицій, у тому числі сингли "Check for Signs of Life", "Picking Up Pieces" та "Strange Dance". Продюсером матеріалу виступила Марта Салоньї, яка співпрацювала з Б'єрк, FKA Twigs, The xx та Френком Оушеном. Вона також приклала руку до майбутнього альбому Depeche Mode Memento Mori, який виходить 24 березня.

Крім Салоньї, в записі «Strange Dance» взяли участь Едріан Атлі, засновник та гітарист Portishead, та Ганна Піл, відомий британський композитор, продюсер та радіоведуча. Реліз відбувся на інді-лейблі Bella Union, створеному двома учасниками Cocteau Twins – Саймоном Реймондом та Робіном Гатрі.

Критикам альбом здебільшого сподобався. Портал ClashMusic похвалив авторські здібності Селвея і назвав "Strange Dance" "кращою" і "найстійкішою" із сольних робіт музиканта. На думку DIY Magazine, платівка чіпляє «багатим звучанням», а журнал Uncut високо оцінює інструментальні партії запрошених артистів.

Сайт MusicOMH попереджає, що спочатку альбом може не вразити, але при повторному прослуховуванні в ньому розкриваються глибокі думки та оптимізм щодо майбутнього. Видання PopMatters оцінило "Strange Dance" на "шістку". Оглядач вважає, що на платівці багато цікавих частин, але разом вони не створюють цільної картини.

The Weeknd та Аріана Ґранде представили пісню «Die For You»

Вікенд та Аріана Ґранде опублікували композицію «Die For You». Власне, це не зовсім нова пісня, а ремікс старого треку Вікенда. Оригінальна сольна версія Die For You вийшла в 2016 році на третьому альбомі Вікенда Starboy.

Вихід оновленої «Die For You» зрозумілий: композиція отримала велику популярність у TikTok ще 2021 року. У січні 2023-го вона дісталася шостого рядка Billboard Hot 100. Цікаво, що ремікс із Ґранде – не перший: 2021-го на радіошоу Вікенда Memento Mori прозвучала версія за участю співачки SZA. Тоді ж музикант показав науково-фантастичний кліп на пісню з посиланнями до «Інопланетянина» та «Дуже дивних справ» – він був присвячений п'ятиріччю «Starboy».

"Die For You" - вже четверта спільна робота артистів. Їхня перша співпраця відбулася у 2014 році, коли Вікенд виступив запрошеним виконавцем у треку Аріани Ґранде «Love Me Harder». У 2020 році він взяв участь у записі її шостого альбому "Positions" - голос музиканта можна почути в пісні "Off the Table". А у 2021-му Ґранде записала куплет для реміксу Save Your Tears, композиції з четвертої платівки Вікенда After Hours.

Анонсуючи ремікс, співачка назвала музиканта другом і сказала, що записала куплет після 14-годинного робочого дня. А Вікенд, у свою чергу, натякнув, що на «Die For You» їхня співпраця не закінчиться – він написав, що «подорож триває».

Ріанна виступить на «Оскарі»-2023 із хітом «Lift Me Up» із фільму «Чорна пантера: Ваканда назавжди»

Ріанна виступить на церемонії "Оскар"-2023. Співачка виконає "Lift Me Up" із саундтреку до фільму "Чорна пантера: Ваканда назавжди". Композиція претендує на нагороду у номінації «Найкраща оригінальна пісня».

За всю 18-річну кар'єру Ріанну було висунуто на «Оскар» уперше. Але конкуренти у неї серйозні. У категорії також представлені:

«Applause» Софії Карсон із фільму-антології «Тепер разом»,
"Hold My Hand" Леді Гагі з "Найкращий стрілець: Маверік",
"Naatu Naatu" Рахула Сіплігунджа і Калі Бхайрави з бойовика "RRR: Поруч реве революція", "This Is A Life" Son Lux, Mitski і Девіда Бірна з комедійної драми "Все завжди і водночас".

На «Золотому глобусі» Ріанні перемогти не вдалося – премія пішла до Рахула Сіплігунджа та Калі Бхайрави. Можливо, на Оскарі їй пощастить більше. Церемонія відбудеться в ніч з 12 на 13 березня о 03:00 за київським часом.

Це буде вже другий великий виступ Ріанни у 2023 році. 12 лютого співачка заспівала на «Супербоулі»-2023, причому головним інфоприводом стало навіть не саме шоу, а друга вагітність зірки. Нагадаємо: Ріанна та її бойфренд A$AP Rocky вже виховують дев'ятимісячного сина.

У недавньому інтерв'ю Vogue співачка розповіла, що може випустити альбом 2023 року. Це радісна вістка для фанатів: остання на сьогодні платівка Ріанни «ANTI» виходила сім років тому, 2016-го. Також артистка думає запустити лінію одягу для дітей. У неї вже є два успішні бізнеси: косметичний бренд Fenty Beauty та марка нижньої білизни Savage x Fenty.

Інтерес до Ріани, як і раніше, величезний. Після «Супербоулу»-2023 її треки та альбоми повернулися до чартів Billboard. У пісенному чарті Billboard зараз знаходиться чотири її композиції: Umbrella розташовується на 37-му місці, Lift Me Up - на 41-му, Diamonds - на 44-му, We Found Love - на 48-му .

Альбомний чарт Billboard 200 Ріанна окупувала ще сильніше. Вищезгадана платівка «ANTI» (2016) увірвалася до топ-10, а ще чотири роботи співачки потрапили до топ-200. "Good Girl Gone Bad" (2007) посіла 15-й рядок, "Unapologetic" (2012) - 18-й, "Loud" (2010) - 26-й, а "Talk That Talk" (2011) - 49-й.

Gorillaz випустили альбом "Cracker Island" за участю Tame Impala та Bad Bunny

Gorillaz представили альбом «Cracker Island» – це їхня перша студійна робота за два з лишком роки. У трекліст увійшло десять композицій, у тому числі спільні роботи з Tame Impala, Bad Bunny, Thundercat, Беком та Стіві Нікс із Fleetwood Mac.

Половину пісень фанати вже могли почути. З платівки було випущено п'ять синглів: великий "Cracker Island", "New Gold", "Baby Queen", "Skinny Ape" і "Silent Running". Перший мав особливий успіх: він досяг другого місця в чарті Billboard Alternative Airplay – це найвища позиція Gorillaz з часів хіта «Feel Good Inc.».

Більшості критиків Cracker Island сподобався. Видання Consequence поставило Gorillaz вищий бал, зазначивши, що гурт створив власний всесвіт і, як і раніше, «здатний записати свіжий, багатий альбом з різними жанрами та настроями». На думку журналу Rolling Stone, це найлегший і найприємніший реліз Gorillaz за 20 з лишком років кар'єри. NME вважає, що на платівці немає концепції, що її зовсім не псує – це «просто десять чистих треків, що повністю задовольняють слухача».

Daft Punk анонсували перевидання альбому "Random Access Memories", є трейлер.

Daft Punk перевипустять альбом "Random Access Memories" на честь наступного десятиліття релізу. Почути розширену версію платівки можна буде вже 12 травня.

До оновленого «Random Access Memories» увійде цілих 22 композиції — на дев'ять більше, ніж в оригінальному альбомі. Серед них – рання версія «Get Lucky», демо-трек «Infinity Repeating» та пісня «Horizon», яка виходила тільки на японському CD-виданні. Крім цього, у фанатів вперше з'явиться можливість послухати альбом у форматі просторового аудіо – Dolby Atmos.

Daft Punk також представили хвилинний трейлер ювілейного "Random Access Memories"

Daft Punk перевипустять альбом "Random Access Memories" на честь наступного десятиліття релізу. Почути розширену версію платівки можна буде вже 12 травня.

До оновленого «Random Access Memories» увійде цілих 22 композиції — на дев'ять більше, ніж в оригінальному альбомі. Серед них – рання версія «Get Lucky», демо-трек «Infinity Repeating» та пісня «Horizon», яка виходила тільки на японському CD-виданні. Крім цього, у фанатів вперше з'явиться можливість послухати альбом у форматі просторового аудіо – Dolby Atmos.

А ось так виглядає трекліст перевидання:

1. Give Life Back to Music
2. The Game of Love
3. Giorgio by Moroder
4. Within
5. Instant Crush [ft. Julian Casablancas]
6. Lose Yourself to Dance [ft. Pharrell Williams]
7. Touch [ft. Paul Williams]
8. Get Lucky [ft. Pharrell Williams and Nile Rodgers]
9. Beyond
10. Motherboard
11. Fragments of Time [ft. Todd Edwards]
12. Doin’ It Right [ft. Panda Bear]
13. Contact
14. Horizon Ouverture
15. Horizon (Japan CD)
16. GLBTM (Studio Outtakes)
17. Infinity Repeating (2013 Demo)
18. GL (Early Take)
19. Prime (2012 Unfinished)
20. LYTD (Vocoder Tests)
21. The Writing of Fragments of Time
22. Touch (2021 Epilogue).

Пол Маккартні та Рінго Старр взяли участь у записі нового альбому The Rolling Stones

Новий альбом The Rolling Stones, схоже, таки вийде: як повідомляє Variety, на ньому можна буде почути Пола Маккартні та Рінго Старра. За даними видання, Маккартні вже записав партії бас-гітари.

Назва нової платівки The Rolling Stones не розкривається, але відомо, що більшість роботи вже завершено – незабаром має розпочатися процес зведення. В останні кілька тижнів студійні сесії проходили у Лос-Анджелесі.

Продюсером матеріалу виступив Ендрю Вотт – він приклав руку до останніх альбомів Оззі Осборна та Іггі Попа, Patient Number 9 та Every Loser відповідно. З Полом Маккартні він також співпрацював – правда, офіційно їхній спільний трек поки що не виходив. Але це поки що: «бітл» позитивно відгукнувся про Вотта, назвав його «дуже цікавим» і зізнався, що вони чудово провели час разом.

Наступний альбом The Rolling Stones може стати їхньою першою студійною роботою за сім років та першою платівкою з оригінальним матеріалом за 18 років. У грудні 2016 року гурт представив збірку блюзових каверів «Blue & Lonesome». Власні ж пісні в них востаннє виходили аж 2005 року, на альбомі A Bigger Bang.


Читати також