Ефективне лікування фарингіту

Ефективне лікування фарингіту

Слизова оболонка горла людини неминуче знаходиться у контакті не лише з повітрям, а й з респіраторними інфекціями, що опиняються у ньому. Саме через потрапляння на епітеліальну тканину глотки вірусів, бактерій або грибків може початися фарингіт — запалення її слизової оболонки. Спричинити захворювання можуть також механічні, температурні фактори, дим від сигарет — всі вони травмують слизову оболонку горла, її імунний захист послаблюється, а ризик впливу інфекції підвищується. Після діагностики патології лікарі призначають як загальнозміцнюючі ліки проти фарингіту, так і місцеві для пом’якшення симптомів та зняття запалення.

Симптоматика захворювання

Фарингіт може як протікати в гострій формі, так і набувати хронічної. Гостра стадія захворювання проявляється у таких ознаках:1

  • біль у горлі не тільки при ковтанні;
  • першіння, відчуття садіння у горлі;
  • у деяких випадках збільшення шийних лімфовузлів;
  • сухість або неприємний присмак у роті;
  • відчуття млявості, загальна недуга;
  • накопичення слизу у горлі при відсутності кашлю.

Згодом, якщо захворювання не долікувати до кінця або в результаті застосування неефективної терапії, фарингіт може перейти у хронічну форму. Кровопостачання слизової оболонки горла погіршується, хворий відчуває постійний біль та сухий, надокучливий кашель.

Види ліків проти фарингіту

Фарингіт може бути самостійним захворюванням або симптомом іншої патології, тому не рекомендується займатися самолікуванням. Схема терапії залежить від причини та стадії захворювання, самопочуття пацієнта, яскравості симптомів:2

  • антибіотики застосовуються, коли захворювання спричинене стрептококами;
  • противірусні препарати - при болі у горлі та висипаннях на слизових оболонках, лихоманці;
  • спреї, пігулки для розсмоктування, льодяники - для зменшення симптомів хвороби, швидкого знеболення та зняття запалення.

Що радять лікарі?

Всі перелічені препарати від фарингіту впливають на стан слизової оболонки, знімають первинні симптоми, пригнічують збудників захворювання, але при цьому не відновлюють імунітет. Лікарі рекомендують додати до основного лікування фарингіту спеціальні засоби з рослинним складом, що позитивно впливають на захисні сили організму, прискорюючи загальне одужання. Такі фітопрепарати у комплексі з традиційними засобами - антибіотиками, знеболювальними, антисептиками - мають:3

  • імуномодулюючу дію;
  • нормалізують вміст захистного імуноглобуліну А у дихальних шляхах;
  • знімають запалення;
  • активізують діяльність фагоцитів.

Прийом препарату для підвищення імунітету характеризується накопичувальним ефектом, його тривалість має визначати лікар.

Список літератури:

  1. Заболотний Д.І., Лайко А.А., Косаковський А.Л., Мостова Т.С. Клінічна анатомія, фізіологія та методи обстеження ЛОР-органів: Навч. посібник. - Київ : Логос, 2004. - 240 с.
  2. А.А. Лайко, Д.І. Заболотний, Ю.В. Гавриленко, О.І. Яшан, Д.Д. Заболотна, А. Л. Косаковський, Т.А. Шидловська, К.Ю. Куреньова, В. В. Синяченко, І. А. Косаківська, А.В. Ткаліна, Т.М. Осадча, Л.А. Шух. Гострі неспецифічні хвороби гортані. Монографія. – Вінниця : ТОВ «Меркьюрі-Поділля», 2021. – 235 с.
  3. Синдромно орієнтована оториноларингологія у загальній лікарській практиці. Діагностика та раціональна фармакотерапія : довідкове видання / В. І. Попович [та ін.]. - Київ : Б-ка "Здоров'я України", 2016. - 330 с.


УВАГА!!! Перед тим як застосовувати той чи інший препарат, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також