Що потрібно знати про зубні імпланти?

зубні імпланти

Зубний імплант – це штучна заміна кореня зуба. Переважна більшість сучасних імплантатів виготовлена із титанових сплавів. Вони мають форму, схожу на циліндр із пористою різьбовою поверхнею. Завданням імпланту є з'єднання зубного протеза з кісткою щелепи та передача жувальних зусиль безпосередньо на кістку.

Кому не можна встановлювати зубні імплантати?

  • Імплантація зубів протипоказана пацієнтам з тяжкими системними захворюваннями, наприклад онкологією, СНІДом, сепсисом і тяжкими залежностями.
  • Тимчасові обмеження стосуються пацієнтів з нерегульованими захворюваннями, такими як діабет або хвороба згортання крові.
  • Імплантація зубів не проводиться під час вагітності.
  • Пацієнти похилого віку також не можуть обрати даний вид лікування.
  • Протипоказаннями до встановлення зубних імплантів є занадто маленький розмір кістки на місці планованої установки, нестача місця для протезної реконструкції, а також запалення навколишніх тканин.

Підготовка пацієнта до процедури імплантації

Першим етапом є проведення консультації зі спеціалістом. Бажано, щоб у ній брали участь імплантолог та протезист, бо саме на імпланти потрібно буде встановлювати зубний протез. Пацієнту призначається панорамний рентген, а в деяких випадках комп'ютерна томографія. Зверніть увагу, що не кожна стоматологічна клініка має обладнання для проведення даних процедур. Пацієнтам із будь-якими захворюваннями необхідно також виконати лабораторний аналіз крові. Протезист повинен звернути увагу на те, як майбутній протез функціонуватиме в оточенні інших зубів. Обстеження прикусу дозволить спланувати протезні роботи ще на етапі конструювання імпланту.

Які протезні роботи можна виконати на встановлений зубний імплант?

Якщо немає одного зуба, рекомендується виконати коронку на попередньо встановленому імплантаті. За відсутності кількох зубів виконується мостоподібне протезування зубів, яке є комбінацією декількох коронок, встановлених на імплантах.

Як довго може тривати процес імплантації?

Зазвичай від встановлення імпланту до остаточного протезування проходить від 2 до 6 місяців. Інтеграція зубного імпланту у верхню щелепу займає приблизно 4-6 місяців, а нижню – 2-4 місяці. При нестачі кісткової маси в місці запланованої установки імпланту час лікування може бути збільшено на період, пов'язаний із процесом відновлення кістки.


Читати також