16-04-2023 Розваги 502

Новини музики за тиждень. 15.04.2023

Новини музики за тиждень. 15.04.2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Нікі Мінаж та Ice Spice показали кліп «Princess Diana» з відсиланням до «Космічної одіссеї 2001 року»

Вийшов кліп на спільну пісню Нікі Мінаж та Ice Spice «Princess Diana». У відео, витриманому в рожевих тонах, виконавиці танцюють у розкішному особняку у різних вбраннях.
Кліп був натхненний фільмом Стенлі Кубріка "Космічна одіссея 2001 року" - оформлення спальні нагадує кімнату з картини. Кубрик виріс у Бронксі, як і Ice Spice, – можливо, тому вона й зробила таке відсилання.

Режисером відео виступив Едгар Естевес, який працював з Алішею Кіз, J.Cole та J Balvin. Подивитися кліп можна ВКонтакте.

Чутки про швидку співпрацю реперш з'явилися в березні, коли Нікі Мінаж випустила трек Red Ruby Da Sleeze - в ньому артистка процитувала рядок з пісні Ice Spice Bikini Bottom. Щоправда, "Princess Diana" - не зовсім повноцінний дует: це ремікс сольної композиції Ice Spice, випущеної в січні на її дебютному міні-альбомі "Like..?".

Однак Нікі Мінаж натякнула на професійний інтерес до Ice Spice: на радіошоу Queen Мінаж розповіла, що має тепер власний лейбл. Вона також заговорила про важливість підтримки молодих артистів з боку досвідчених виконавців – на початку кар'єри Нікі Мінаж допомагав Ліл Вейн.

Ice Spice - молода хіп-хоп-виконавиця, яку New York Times називає "новою реп-принцесою", а журнал Time - "проривом". Зараз про Ice Spice говорять усі: у лютому її дует із PinkPantheress «Boy's a Liar Pt. 2» досяг третього рядка Billboard Hot 100 і досі тримається в топ-10, розташовуючись на шостому місці. Окрім хіта «Boy's a Liar Pt. 2», Ice Spice здобула популярність завдяки пісням «In Ha Mood» і «Gangsta Boo», дуету з Lil Tjay, – вони зайняли 58-й і 82-й рядок у Billboard Hot 100 відповідно.

The Weeknd виконав нову пісню "Double Fantasy" на фестивалі Coachella

Вікенд представив нову композицію "Double Fantasy". Офіційно вона поки не вийшла, але послухати її можна: Вікенд виконав пісню під час сета Metro Boomin на американському фестивалі Coachella.
Metro Boomin – відомий музичний продюсер, який працював з Вікендом над альбомом After Hours (2020). Можна припустити, що він приклав руку до пісні «Double Fantasy». Вікенд вийшов на сцену разом із ще одним продюсером, Майком Діном, який виконав партію клавішних. Швидше за все, останній також взяв участь у створенні пісні.

Бувально днями, 13 квітня, Вікенд анонсував швидкий вихід саундтреку до серіалу «Ідол» та навіть поділився відео зі студії з уривком нової музики. У цьому ролику можна побачити і Майка Діна, а у підписі згадується словосполучення "Double Fantasy". "Double Fantasy" - посилання до однойменного альбому Джона Леннона (1980): Вікенд явно натякає на головне джерело натхнення, він навіть запостив у соцмережах кілька фотографій Джона Леннона та Йоко Оно. У тому ж посту було ще одне посилання до творчості Леннона – до пісні «Jealous Guy». Тож, швидше за все, одна з композицій на саундтрек до «Ідола» теж називатиметься «Jealous Guy».

У серіалі «Ідол» Вікенд не лише написав музику: він також виконав головну роль та виступив одним із авторів сценарію. Режисером шоу став автор «Ейфорії» Сем Левінсон, а головну жіночу роль зіграла Лілі-Роуз Депп. Також в «Ідолі» знялися Дженні Кім із Blackpink, Трой Сіван та зірка «Шіттс Кріку» Ден Леві. Прем'єра серіалу має відбутися на HBO у червні 2023 року – можливо, приблизно в цей час вийде і саундтрек. Вікенд натякнув, що альбом із музикою з «Ідола» складатиметься з двох частин, але поки не ясно, чи вийдуть вони одночасно чи окремо.

Джастін Тімберлейк випустить «веселий» альбом, перший за 5 років

Джастін Тімберлейк готовий випустити новий альбом, перший після п'ятирічної перерви. Якщо вірити Тімбаленду, давньому соратнику співака та легендарному продюсеру, платівка буде «розважальною».
Тімбаленд розповів про майбутній реліз Джастіна Тімберлейка в інтерв'ю Variety. За словами продюсера, він брав участь у створенні альбому, і йому все дуже подобається:

«Я щойно закінчив працювати з ним [Джастіном Тімберлейком]. Ми тільки доробили все і воно звучить чудово. Тепер все залежить від нього: як він збирається його завершити і як він планує випустити альбом. З артистом його рівня все має бути узгодженим – але платівка готова і буде випущена».

За звучанням та настроєм це буде «веселий» реліз у стилі другого альбому Джастіна Тімберлейка «FutureSex/LoveSounds» (2006). Тімбаленд продовжив:

«Нічого особливо тяжкого. Ви отримаєте те, що від нас очікуєте: жодних зайвих думок, не надто глибокі тексти пісень – це буде танцювальна музика, щоб слухач хитав під неї головою».

Джастін Тімберлейк та Тімбаленд записали досить багато матеріалу для майбутньої платівки, але деякі пісні їм довелося відкласти – вони видалися музикантам надто складними для обраної тематики. Про роботу над треками повідомлялося ще 2021 року, але, схоже, наразі до релізу залишилося недовго.

Останній на сьогодні альбом Джастіна Тімберлейка Man of the Woods вийшов у лютому 2018 року. Він виявився особистішим і менш танцювальним, ніж попередні роботи артиста – можливо, тому його прийняли гірше. "Man of the Woods" отримав змішані відгуки критиків і не породив хіта рівня "SexyBack" або "Can't Stop the Feeling!". У той же час, повним провалом платівку назвати не можна: вона очолила Billboard 200 і розійшлася мільйонним тиражем у США, а композиція «Say Something» отримала номінацію на «Греммі» як «Найкраще поп-виконання дуетом або групою».

У 2022 році у Джастіна Тімберлейка вийшло два сингли – щоправда, не сольні. Співак взяв участь у записі пісні Кельвіна Гарріса Stay With Me разом з Голзі та Фарреллом Вільямсом, а також записав трек Sin Fin разом з Ромео Сантосом, екс-учасником групи Aventura. Крім цього, Джастін Тімберлейк взяв участь у записі альбому Джека Гарлоу "Come Home the Kids Miss You" - його голос можна почути в пісні "Parent Trap".

Post Malone гуляє знімальним майданчиком у кліпі «Chemical»

Post Malone опублікував позитивну поп-рокову пісню "Chemical" - це його перший трек у 2023 році. Разом із синглом музикант представив кліп, у якому він розгулює поодинці по знімальному майданчику з різними декораціями.
Post Malone показує себе у всій красі, не соромлячись: на початку року він зізнався, що він скинув вагу і почувається щасливим та здоровим. У тексті пісні він розмірковує про закінчення безладних стосунків, які йому не так просто відпустити. Post Malone згадує моменти, проведені з колишньою дівчиною, – без неї життя здається йому іншим.

Режисером відео «Chemical» виступив Альфред Маррокін, який працював з Дуа Ліпою, Біллі Айліш, Bad Bunny та Лорд.

Композиція "Chemical" - не тільки перший сингл Post Malone у 2023 році, але також його перший трек, випущений після виходу четвертого альбому "Twelve Carat Toothache" (2022). На відміну від попередніх робіт Post Malone, ця платівка не мала величезного успіху в чартах та отримала змішані відгуки критиків та фанатів. Втім, зовсім провальним реліз назвати не можна: він досяг другого місця Billboard 200, а пісні "One Right Now" та "I Like You (A Happier Song)" увійшли до топ-10 чарту Billboard Hot 100. Обидва треки також були номіновані на MTV VMA: "One Right Now", дует з Вікендом, претендував на звання "Кращої колаборації", а "I Like You (A Happier Song)", дует з Doja Cat, - на статус "Кращої пісні літа".

Незабаром після виходу альбому "Twelve Carat Toothache" Post Malone повідомив, що він став батьком доньки. Музикант вважає за краще тримати особисте життя в секреті: ні імені малюка, ні імені супутниці він не розкриває.

Хоча платівка Twelve Carat Toothache і не повторила успіху попередніх релізів Post Malone, з популярністю у нього все гаразд. У листопаді 2022 року його хіт «Sunflower» отримав 17 платинову сертифікацію в США – таким чином, на території країни було продано 17 млн копій синглу, що робить «Sunflower» головним хітом цифрової ери.

Можливо, новий сингл «Chemical» з'явиться у майбутньому п'ятому альбомі Post Malone, проте офіційно про це не йшлося, це лише фанатські припущення.

Лейбл Universal Music вимагав видалити зі стрімінгів музику, написану нейромережами

Представники Universal Music просять стрімінгові сервіси – зокрема Spotify та Apple Music, видалити треки, створені штучним інтелектом. Лейбл також хоче обмежити доступ нейромереж до свого каталогу заради захисту авторських прав.
Про це повідомляє Financial Times, цитуючи електронні листи від Universal Music. Компанії не сподобалося, що алгоритми штучного інтелекту навчаються з їхньої музиці, не отримавши згоди від власників авторських прав. І, схоже, Universal Music налаштовані більш ніж рішуче: вони збираються «без вагань захищати права» – свої та своїх артистів.

Нейромережі, які створюють музику, – одне з найбільш обговорюваних питань останні півроку. Алгоритм під назвою Drayk.it вміє створювати пісні в стилі Дрейка - до речі, виконавця Universal Music, він записується на лейблі Republic, що входить до складу Universal. Поки механізми ШІ далекі від досконалості, але багато хто вже вважає, що вони можуть замінити «справжніх» музикантів – якщо не всіх, то деяких точно. Однак сама по собі нейромережа нічого створювати не може, у неї потрібно «вкласти» контент і «навчити» на прикладах існуючих пісень. Саме проти цього виступають представники Universal. Ще в 2021 році з'явився алгоритм Uberduck, який вміє розмовляти голосами різних реперів, включаючи Емінема та Каньє Веста.

У той же час величезна кількість треків на стрімінгах вже «штучні», тому компанія просить їх видалити. Швидше за все, багато хто з них був згенерований за допомогою каталогу Universal Music. Це один із трьох головних лейблів-гігантів, поряд із Sony і Warner – причому Universal належить більший шматок ринку, ніж конкурентам. Так, у 2020 році на частку Universal припадало 32% ринку США, тобто майже третина – тоді як у Sony та Warner ці цифри склали 21% та 16% відповідно.

Як юридично вирішувати це питання, поки що незрозуміло. «Творчі» нейромережі з'явилися нещодавно і відповідного закону ще не існує. Але Universal – не перша компанія, яка пішла таким шляхом: так, фотобанк Getty Images подав до суду на розробника алгоритмів Stability AI, звинувативши їх у незаконному вилученні бази даних. А ще у жовтні RIAA, Американська асоціація виробників фонограм, заявила, що нейромережі порушують авторські права.

Незважаючи на розмови про всемогутність штучного інтелекту, поки що в чартах, як і раніше, правлять «людські» артисти, а пісні, створені нейромережами, скоріше використовуються як цікава розвага чи прикол.


Читати також