Домашня сонячна електростанція: що варто знати?

Домашня сонячна електростанція: що варто знати?

Фотовольтаїка наразі є одним із найбільш популярних способів отримання альтернативної енергії в Україні. Нічого дивного, адже сонячна електростанція для дому дозволяє стати більш незалежним від електропостачання із зовнішніх джерел, а отже – заощадити на комунальних платежах.

Все більше компаній і приватних осіб зважуються на інвестиції в енергоефективні рішення. Перед тим як розпочати встановлення фотоелектричних панелей, варто ознайомитися з цією темою детальніше. Це дозволить уникнути багатьох помилок і зробити обрану систему найбільш придатною саме для ваших потреб.

Як працюють фотоелектричні панелі?

Кожна фотоелектрична панель складається з кількох десятків окремих кремнієвих елементів. Генерація енергії можлива завдяки властивостям кремнію, який забезпечує потік електроенергії в результаті падіння сонячного світла. Щоб досягти цього ефекту в значно більшому масштабі, необхідно об’єднати вищезгадані комірки в інтегровані модулі, які в кінцевому результаті утворюють сонячну панель. Сама панель належним чином захищена антибліковим покриттям і загартованим склом, а також обрамлена алюмінієвою рамою з проводами, виведеними назовні.

Завдяки такій конструкції панелей, обслуговування сонячних електростанцій є досить простим та малозатратним, а самі фотоелектричні панелі стійкі до корозії та погодних умов. Варто зазначити, що більшість представлених на ринку панелей можуть працювати як під прямими сонячними променями, так і при розсіяному світлі.

З чого складається фотоелектрична система?

Сонячні електростанції для юридичних осіб та приватних домогосподарств, окрім фотовольтаїчних панелей, включають кілька додаткових компонентів:

  • модуль керування,
  • фотоелектричний інвертор,
  • контролер напруги,
  • дисплеї даних,
  • двонаправлений лічильник,
  • система кріплення.

Вибір, тип і кількість цих компонентів змінюється залежно від обраного режиму роботи модулів та їх живлення. Зважаючи на складність всієї конструкції, її монтаж варто довірити спеціалістам, наприклад компанії «Atmosfera», які підберуть для вас оптимальні варіанти застосування.

Що впливає на вартість сонячної електростанції?

Ціна сонячної електростанції під ключ залежить від багатьох факторів. В першу чергу на її вартість впливає потужність установки, підбір компонентів і складність поверхні для монтажу. Вважається, що установки потужністю 5 кВт, тобто близько 10-12 панелей, достатньо для сім'ї з чотирьох осіб.

Читати також


up