Види котлів на твердому паливі

Види котлів на твердому паливі

Твердопаливний котел може бути використаний як основним, так і додатковим джерелом опалення. Останніми роками цей котел став популярним в Україні через доступність твердого палива, енергонезалежність і внаслідок дозвільної документації на установку (для котлів до 100 кВт), неможливості підключення до газової магістралі або дорожнечі підключення. Під час встановлення будь-якого котла необхідний димохід та обв'язування котла. Вартість цього обладнання та твердопаливного котла можна подивитися на сайті Арма Люкс в розділі твердопаливні котли.

Види твердопаливних котлів

Котли тривалого горіння. Найбільший клас котлів різних за конструкцією. Вони можуть бути з поличним багатоходовим теплообмінником, розташованим зверху або ззаду. Відмінною особливістю такого обладнання є наявність автоматики та вентилятора, а також внутрішніх каналів подачі повітря. Автоматика контролює процес спалювання палива, дозує подачу повітря, тим самим забезпечує підтримку заздалегідь заданої температури. Якщо вибираєте якісні варіанти, придивіться до моделі, яка виготовлена з котлової марки сталі товщиною 5-6 мм. Серед українських виробників найпопулярнішими є такі торгові марки, як Альтеп, Кронас, Норден, Мартен, Крафт.

Пелетні котли. Автоматичні котли працюють автономно до одного тижня. Устаткування складається з котла, бункера для зберігання палива та механізованої системи подачі пелет у топку на пальник. Пелета - це спеціальна деревна, вугільна або агрогранула. Найзручніший і найдорожчий варіант твердопаливного котла, бо достатньо налаштувати автоматику і засипати бункер паливом. Чим більший обсяг бункера, тим рідше потрібно підходити до котла.

Чавунні котли. Котли з чавуну - найбільш знайомий і найпростіший варіант. Цей виріб складається з зібраних в одну конструкцію чавунних секцій. Чим більше секцій, тим більша потужність. Максимальна потужність обладнання 50 квт або 10 секцій.

Бюджетні котли. Дані агрегати мають компактну конструкцію, виготовляються зі сталевого листа 3 мм (дешевші варіанти) та 4 мм (дорожчі варіанти). Мають маленьку топку. Такий котел найчастіше використовують як додатковий або страховий обігрів. Буває, що подібний варіант ставлять як основне джерело обігріву, тоді обслуговувати його доводиться частіше за інші котли. Цей варіант в основному обирають через низьку вартість.

Піролізні котли. Це клас котлів, створений для спалювання виключно деревини. Піроліз - це процес термічного розкладання деревини, допалювання відбувається за допомогою спеціального розташування камер і наявності керамічної форсунки. Потужність піролізних котлів становить 10–100 кВт. Лідер продажу: ТМ Atmos Чехія.

Шахтні котли. Або котел Холмова. Сталеві котли, конструкція яких виглядає як бункер (шахта), теплообмінник газоходів знаходиться позаду топки. Від кількості каналів газоходу залежить ефективність роботи (ККД). Котел Холмова має найбільшу топку серед інших видів твердопаливних котлів, в потужності 10 кВт приблизно 80-100 літрів. Популярні виробники: Norden, Zubr.

Промислові котли. До промислової серії належать агрегати потужністю від 100 кВт. Найбільший асортимент за потужністю і конструкцією пропонує ТМ Альтеп. Тобто якщо потрібний котел понад 100 кВт або модульна котельня, то це лише котли Альтеп.

Читати також


up