Пошукові котушки для металошукачів: що це та які існують?

Пошукові котушки для металошукачів

Які існують пошукові котушки для металошукачів?

Магазин металошукачів "Камрад" пропонує безліч пошукових детекторів для металошукачів. Нова котушка зможе зробити пошук, наприклад, глибшим. Або швидшим. Або зручнішим. Під час візиту в магазин все про котушки розповість досвідчений продавець-консультант. А для тих, хто купує онлайн, ми написали статтю - концентрат знань і досвіду співробітників Камрада. Читайте, обирайте нову котушку для свого металодетектора - для копа по війні або по старовині, для пляжного пошуку або для лісу, для глибини або швидкості. 

 Що таке пошукова котушка?

Для шукача скарбів котушка зазвичай виглядає як пластикова деталь з вушками для кріплення до штанги та кабельним виводом або без нього. Деталь може бути різної форми - все залежить від принципу дії та конструкції. 

Усередині пошукової котушки - одна, дві або навіть більше антен. Це обов'язково. Опційно може бути:

  • блок обробки сигналу;
  • блок передачі сигналу на блок управління;
  • акумулятор;
  • індикатори.

Приклад такої котушки - пошуковий детектор для XP Deus. Купуючи нову котушку, ви фактично купуєте новий блок обробки сигналу з усією логікою і програмами.

Види пошукових котушок

Отже, в котушці обов'язково є антени - конструктивно це просто гладкий провідник. Найчастіше антен дві: приймальна (Rx) і передавальна (Tx). Якщо антени розташовані одна всередині іншої з зазором або практично без нього - це концентрична котушка. Якщо зміщені відносно одна одної - DD. Якщо передавальна обмотка прокладена між двох передавальних - коаксіальна. 

Усе вищесказане стосується металошукачів, побудованих за схемою VLF, вона ж IB. Форми котушок можуть бути різними - від ідеально круглих до еліптичних. А у котушок DD ці еліпси ще й зміщені відносно один одного по поперечній осі.

Для імпульсних металошукачів застосовуються монокотушки або монопетлі. Антена в такій котушці не просто лежить по колу або іншій фігурі, а має форму спіралі, яка лежить по колу або іншій фігурі.

Характеристики дроту і його прокладки вибираються залежно від робочої частоти приладу. Ба більше, котушка - це електроприлад зі своїм інтерфейсом, тож не всі котушки підходять до всіх металошукачів. Тому варто шукати її відразу під свій прилад, не дивлячись на інші.

Відразу обмовимося, що робота на смітниках залежить не стільки від форми, скільки від розміру котушок - зі снайперкою зручно шукати дрібні гроші, з великими "рулями" це важко. А здатність "відсівати" сміття - функція блоку управління металошукача, а не котушки. Те саме стосується і відбудови від ґрунту.

 Концентричні котушки

Одне коло або овал всередині іншого - так виглядає концентрична котушка. У зовнішньому контурі прокладають передавальну, у внутрішньому - приймальну антену.

Концентрична котушка дає конусоподібний сигнал, не дуже однорідний по всьому полю. Щоб із такою котушкою пробити галявину на максимальній глибині, варто робити зовсім невеликий поздовжній зсув при поперечних махах. Кажуть, що концентричні котушки мають перевагу в дискримінації перед DD, але не наводять достатніх аргументів на підтвердження. Концентричні котушки випускають у всіх можливих розмірах.

Зазвичай концентричні котушки вибирають для пошуку дрібних цілей.

DD-катушки 

Катушки для металошукачів - список аукционов - Violity

DD (або DobleD) котушки названі так за характерну форму. Вона дає клиноподібний характер сигналу з однаковою максимальною глибиною виявлення по поздовжній осі котушки. З DD пробити галявину набагато швидше - зміщуватися вперед під час кожного маху можна на довжину котушки.

За інших рівних умов котушки DD трохи дорожчі за концентричні - вони складніші у виробництві, адже замість однієї рамки потрібно зробити дві, ще й точно розташувати одна відносно одної.

DoubleD-котушки мають у своїх лінійках практично всі виробники, випускають їх у будь-яких розмірах для всіх популярних металошукачів.

DD універсальні. Вони добре виявляють дрібні цілі, з ними добре копати по війні та старовині.

Коаксіальні

Коаксіальні котушки - це підвид концентричних. Їхня головна відмінність - дві передавальні обмотки замість однієї. А приймаюча обмотка розташована між передавальними. 

Така топологія взаємного розташування антен дає змогу домогтися більш рівномірного сигналу по всьому конусу розподілу. І так, сигнал теж конічний.

Для користувача є ще одна суттєва відмінність коаксіального пошукового детектора. Його сигнал не симетричний щодо площини котушки, як у концентричної або DoubleD, і розподіляється тільки вниз. Тобто помахати жменею ґрунту поверх котушки, що стоїть, вже не вийде.

Особливості коаксіальної схеми такі, що зустрічається вона тільки в снайперках розмірами до 4 дюймів. 

Форми пошукових котушок

Концентричні котушки зазвичай мають форму кола або овалу, витягнутого вздовж поздовжньої осі металошукача. Антени можуть мати один розмір - тоді котушка нагадує обруч. Або різні - тоді й обручів два. Вважається, що коло дає глибину, а еліпс трохи програє за цим параметром, зате краще дискримінує. Підбираючи форму контуру, можна керувати двома цими параметрами, чим виробники з успіхом займаються. 

Два кола або овали одного розміру накладаються один на одного зі зміщенням по поперечній осі - так виглядає котушка DoubleD. Залежно від кроку зміщення і форми одного контуру котушка може мати найхимерніші обриси. 

Усередині основного контуру або контурів пластикові ребра можуть мати будь-яку форму - виглядає круто, а на виявлення ніяк не впливає.

Варіація круглої котушки - "тарілка". Коло, а не окружність, повністю залите пластиком. Як правило, у вигляді тарілок роблять снайперки - тарілки великого діаметра невиправдано важкі. І це, мабуть, єдина форма, в якій роблять коаксіальні котушки.

Незвичайні форми катушок

Котушка-обманка - фішеровська 11-дюймова bi-axial - за формою схожа на звичайну концентричну. Якби не поздовжня перемичка по центру - легко було б сплутати. Виробник заявляє, що ця котушка точна і чутлива, як кругла того ж розміру.

Концентричні котушки бувають майже квадратними - така, наприклад, у Minelab Go Find. Є й форми, що наближаються до рівнобедреного трикутника або яйця - вузький кінець можна просовувати у важкодоступні місця і таким способом обходитися без котушки малого діаметра.

А в імпульсних металошукачів котушки вражають не химерною формою, а гігантськими розмірами. Квадратні пошукові детектори зі стороною від 80 см до 2 метрів (!) називають рамками. І часто носять на плечових лямках.

Висновки щодо котушок

Колектив магазину Камрад сподівається, що ця стаття допомогла вам розібратися з тим, яку котушку купити для пошуку. Ми рекомендуємо початківцям-шукачам скарбів універсальні котушки, наприклад, IPA - випускаються під найпопулярніші моделі в трьох розмірах і відпрацьовують свою ціну до останньої копійки.

Читати також


up