Емоційна підтримка. Як дорослі можуть допомогти дітям впоратися зі стресом та тривогою

Емоційна підтримка. Як дорослі можуть допомогти дітям впоратися зі стресом та тривогою

Дорослі — важливе джерело захисту та емоційної підтримки дітей. В умовах сучасного світу, діти все частіше зіштовхуються зі стресом та тривогою. У таких ситуаціях дорослі виступають важливим джерелом захисту та емоційної підтримки для них. Особливо важливо надавати допомогу дітям в умовах війни, коли вони стикаються з додатковими труднощами. В цій статті ми розглянемо кілька способів, які допоможуть нам допомогти дітям впоратися зі стресом та тривогою. Важливо бути поруч з ними, бути прикладом, спілкуватися з ними з повагою та задіювати їх у корисних діяльностях. Також необхідно не забувати про власне самопідтримку та звертатися до психолога, якщо це необхідно.

Як ми можемо допомогти дітям упоратися зі стресом і тривогою, особливо в умовах війни:

  • Бути поруч, обійняти, почитати разом, розуміти, коли дитині потрібна ваша присутність, а коли вона хоче побути наодинці.
  • Бути прикладом і вміти самому давати собі раду. Ділитися з ними тим, що нам допомагає долати стрес та тривогу. Пояснювати. Діти наслідують наші поведінкові реакції, тому те, як ми реагуємо на стрес і вміємо його долати, — важливо.
  • Спілкуватися, допомагати їм розуміти, що відбувається. Говорити з повагою до їхнього внутрішнього бажання і потреби розуміти. Слухати те, що вони говорять, і те, про що вони мовчать. Бути чесними з ними, не давати порожніх обіцянок.
  • Задіювати дитину де це можливо. Корисна діяльність зосереджує увагу, допомагає інтегрувати енергію стресу. Виконайте разом якусь домашню роботу, попросіть дитину допомогти вам купити продукти або приготувати обід тощо. 
  • Сприяти відновленню сил. Війна — тривале випробування, яке забирає багато енергії, тому дітям важливо мати в режимі дня ті активності, які поповнюють їхні сили.

Як допомогти дітям упоратися зі стресом та тривогою

Не забувайте: щоб допомогти дітям, ми маємо турбуватися про себе. Якщо у вас немає змоги впоратись із внутрішнім станом, ви не можете нормально функціонувати або щось вас лякає у своїх відчуттях чи поведінці — не потрібно терпіти. Звертайтеся до психолога по допомогу.

Допомога дітям упоратися зі стресом та тривогою є важливим завданням для дорослих, особливо в умовах війни або інших складних ситуацій. Важливо бути присутнім поруч з дитиною, надавати їй фізичну та емоційну підтримку, а також бути прикладом самостійності у подоланні стресу. Спілкування з дитиною, врахування її потреб та пояснення ситуації допоможуть знизити рівень тривоги. Задіяння дитини в корисні діяльності та підтримка її відновлення сил також є важливими кроками. Однак, необхідно пам'ятати, що самопідтримка дорослого є необхідною умовою для надання ефективної допомоги дитині. У разі потреби, варто звертатися до психолога, який надасть професійну підтримку як дитині, так і дорослому. Запам'ятаймо, що наша увага і турбота є ключем до допомоги дітям упоратися зі стресом і тривогою, допомагаючи їм побудувати емоційну стійкість і розвивати позитивні стратегії подолання випробувань.


Читати також