Як виконується пломбування зубів?

Як виконується пломбування зубів?

Найпоширеніша стоматологічна послуга — це пломбування зубів. Воно рятує зуб у випадку карієсу, незначного руйнування емалі. Сучасні матеріали допомагають повністю відновити естетику та функціональність зубів і гарантують тривалий результат (до 10 років!). Сьогодні ми поспілкувалися з лікарями стоматології DentaDerm та дізналися, як проводиться пломбування зубів, чи болісна ця процедура та як до неї підготуватися.

Коли треба пломбувати зуб?

Пломбування зубів — це процес відновлення пошкодженої структури зуба за допомогою спеціальних матеріалів. Коли зуб руйнується від карієсу або механічних пошкоджень, стоматолог очищує пошкоджену ділянку, а потім заповнює її, щоб забезпечити міцність і функціональність зуба надалі. 

Показаннями до пломбування є будь-які пошкодження емалі. Проте у деяких випадках, якщо коронкова частина зуба зруйнована надто сильно, використовуються інші методи реставрації, зокрема, встановлення коронки. 

Етапи пломбування зубів

Пломбування зубів стандартно виконується у декілька етапів:

  • Діагностика та планування. Стоматолог оглядає зуб, виявляє пошкодження, визначає необхідний обсяг реставрації. За допомогою рентгенівських знімків стоматолог може виявити карієс або пошкодження, які не видно візуально.
  • Підготовка зуба. Після діагностики стоматолог промиває зуб, щоб видалити всі залишки їжі та бактерій. Потім використовуються спеціальні інструменти для очищення пошкодженої ділянки від каріозних тканин або старих пломб.
  • Заповнення порожнини пломбувальним матеріалом. Найпоширенішими матеріалами для пломбування є композити. Композитні матеріали мають високу адгезію та естетичний вигляд. 
  • Корекція форми та полірування. Після заповнення порожнини стоматолог формує пломбу так, щоб вона максимально відповідала формі зуба та не заважала прикусу. Після формування пломби проводиться полірування, щоб забезпечити гладку поверхню.

На фінальному етапі стоматолог оцінює якість пломбування та перевіряє правильність прикусу. Якщо потрібно, вносяться корективи. За зовнішнім виглядом пломбований зуб ніяк не відрізняється від повністю здорового. Ви можете без комплексів посміхатися, розмовляти та фотографуватися.

Ось і все - ваша оновлена посмішка готова! 1,5-2 години після пломбування не варто їсти та пити, а потім — можете повертатися до стандартного режиму. Правила догляду за зубами теж залишаються незмінними: достатньо чистити зуби двічі на день, користуватися йоршиком та ополіскувачем. А ще — не нехтувати візитом до стоматолога 1 раз на 6 місяців!


Читати також