Біографія Джоан Ролінґ

Біографія Джоан Ролінґ

Джоан Ролінґ (більш відома за своїм літературним псевдонімом Дж. К. Ролінґ (англ. J. K. Rowling)) – британська письменниця, філантропка, сценаристка, кінопродюсерка; найпопулярніша англійська дитяча письменниця початку третього тисячоліття, авторка серії романів про Гаррі Поттера, що отримали світове визнання, виграли низку нагород і вийшли накладом понад 500 мільйонів примірників – народилася 31 липня 1965 року в місті Єйті (Глостершир, Англія) у сім'ї лаборантки Ен Ролінґ (дівоче прізвище Волант) та авіаінженера англійської фірми «Роллс-ройс» Піта Джеймса Ролінґа.

Її батьки познайомилися в поїзді, який вирушав зі станції Кінгс-кросс та прямував до Арброта 1964 року. Одружилися 14 березня 1965 року. Сестра Ролінґ Діана народилася в їхньому будинку, коли Ролінґ було майже 2 роки. Сім'я переїхала в сусіднє село Вінтерборн, коли Ролінґ було чотири. У дитинстві Ролінґ часто писала фантастичні історії, які читала сестрі. Дівчина любила читати, до чого її заохочувала мати. Ролінґ змалечку мріяла стати письменницею. Свою першу історію про кролика, який хворів на кір, придумала, коли їй було п'ять-шість років.

У дев'ять років, 1974 року, разом із родиною переїхала в будівлю Черч-Котедж у селі Татшилл (Глостершир), недалеко від Чепстоу, Уельс. Ролінґ відвідувала там загальноосвітню школу. Джоан отримувала дуже гарні оцінки, особливо з гуманітарних предметів. За її власними твердженнями, вона не була особливо сильною в математиці та спорті.

Коли Джоана була юнкою, її двоюрідна бабця подарувала їй копію автобіографії Джессіки Мітфорд «Доці і нечеми». Мітфорд стала героїнею для Ролінґ, і Ролінґ прочитала всі її книги.

У старшій школі її обрали студентською представницею. Пізніше вигадана героїня Герміона Ґрейнджер відповідає тому образу, який вона мала тоді, як зовні, так і за характером.

Після школи навчалася на філологічному факультеті (спеціальність «Французька мова та література») провінційного університету місті Ексетер, після закінчення якого у 1987 працювала на різних офісних роботах. Окрім того, Ролінґ два роки працювала секретарем лондонського відділу організації «Міжнародна амністія».

Мати Ролінґ померла від розсіяного склерозу у грудні 1990 в 45-річному віці. У 26 років Ролінґ поїхала в Португалію, де влаштувалася вчителькою англійської мови та літератури. У цей час вона працювала над двома романами для дорослих, які ніколи не видавала і згодом знищила. У березні 1992 вона познайомилася з португальським телевізійним журналістом Хорхе Арантесом, за якого вийшла заміж у жовтні 1992. Після народження першої доньки Джесіки 1993 року Ролінґ та Арантес розлучились у листопаді того ж року.

Джоан Ролінґ повернулася до Великої Британії і оселилася в шотландській столиці Единбурзі. Як одинока мати маленької дитини вона тоді жила на соціальне забезпечення і працювала над своєю першою книгою. У цей час Ролінґ почала писати книгу про хлопчика-сироту, котрого взяли у прийми лихі родичі і котрий навіть гадки не мав про свої чаклунські здібності до того дня, коли його відвезли на літаючому мотоциклі у школу чарівників. Молодіжний менеджер видавництва Каннінгем свого часу радив письменниці знайти іншу роботу, оскільки дитячими книгами не можна заробити на життя. Тому Ролінґ пройшла аспірантуру в Единбурзькому університеті, щоб знову працювати викладачем. 26 грудня 2001 Джоан Ролінґ вийшла заміж за лікаря Ніла Мюррея і 2003 року народила сина. 23 січня 2005 Джоан втретє стала матір'ю: в Единбурзі народила другу дочку.

У 2005 Джоан Ролінґ створила благодійну організацію Люмос, котра допомагає дітям та молоді, реформуючи систему догляду за дітьми по всьому світу. Організація почала співпрацювати з Україною у 2013 році, а від 25 лютого цього року збирає кошти для українських сиріт.

3 березня 2022 під час російського вторгнення в Україну у своєму твітері Ролінґ підтримала Україну. Кілька днів потому письменниця повідомила, що пожертвує до 1 мільйона фунтів стерлінгів на підтримку дітей в Україні.

Творчість

Серія про Гаррі Поттера 

У 1990 Джоан Ролінґ вигадала образ Гаррі Поттера, їдучи в поїзді з Манчестера до Лондона. З самого початку вона знала, що це буде семитомна серія книг про молодого чарівника, який відвідує школу для відьом та чаклунів. Першу книгу серії – «Гаррі Поттер і філософський камінь», котра вийшла друком у Великій Британії у 1997, – Ролінґ писала п'ять років. Закінчити роман їй вдалося завдяки Шотландській раді у справах мистецтв, яка виділила Ролінґ невеликий грант у рамках підтримки дитячих письменників. Коли рукопис було закінчено, виявилося, що жодне видавництво не захотіло видавати книгу початкуючої письменниці. Ролінґ віддала рукопис літературному агенту, а сама влаштувалася вчителькою французької мови в один із единбурзьких коледжів, щоб мати змогу утримувати доньку.

У 1995 вона закінчила роман «Гаррі Поттер і філософський камінь». Через рік Джоан підписала контракт з літературним агентом Крістофером Літтлом. Після того, як агентство пропонувало книгу кільком видавцям і неодноразово отримувало відмови, у 1995 невелике видавництво «Блумсбері» погодилося її прийняти. Книга накладом 500 примірників вийшла у світ 26 червня 1997. Видавці не могли уявити, якої популярності набуде проста дитяча казка. Історія про Поттера миттєво стала хітом у Великій Британії, а потім і в усьому світі. Через три дні після публікації першого роману про Гаррі Поттера американський видавець Scholastic придбав авторські права на перший твір Ролінґ за 100 000 доларів. За контрактом письменниця зі своїм агентом отримала 80% від цього. У вересні 1997 Карлсен Ферляґ з Гамбурга придбав права на всі сім романів серії для німецькомовного простору. Роман «Гаррі Поттер і філософський камінь» вийшов наступного року з початковим накладом 8000 примірників. За чотири роки оборот видавництва виріс на 143% і склав у 2001 році 100 млн доларів.

Другий том «Гаррі Поттер і таємна кімната» був завершений письменницею незабаром після публікації першого тому і був опублікований 1998 року. Перші два томи вже добре продавалися, а після публікації третього тому «Гаррі Поттер і в'язень Азкабану» (1999) до Джоан Ролінґ прийшла справді всесвітня популярність. Починаючи з жовтня 1999, перші три томи займали перші три місця у списку бестселерів Нью-Йорк Таймс. Четвертий том «Гаррі Поттер і келих вогню», опублікований у 2000, з'явився у рекордних перших виданнях у мільйоні примірників у Великій Британії та Німеччині та 3,8 млн у США.

П'ятий том «Гаррі Поттер і Орден Фенікса» був опублікований у червні 2003 зі ще більшою кількістю примірників, ніж попередні. Шостий том «Гаррі Поттер і напівкровний Принц» Ролінґ закінчила у грудні 2004, і він був надрукований у липні 2005. 11 січня 2007 Джоан Ролінґ закінчила роботу над сьомим і останнім томом «Гаррі Поттер і смертельні реліквії». Вона написала дату на мармуровому бюсті в готельному номері в Единбурзі, де вона востаннє працювала над книгою: «Дж. К. Ролінґ закінчила писати „Гаррі Поттера і смертельні реліквії“ в цій кімнаті 11 січня 2007 року».

Книги пов'язані зі всесвітом Гаррі Поттера

Закінчивши свою гепталогію Гаррі Поттера, Джоан Ролінґ звернулася до інших проєктів. 2007 року письменниця зробила сім рукописних та ілюстрованих копій книги «Казки барда Бідла». Там міститься п'ять казок на 157 сторінках, у тому числі «Казка про трьох братів», яка відіграє значну роль у романі «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії». Ролінґ передала шість примірників тим, хто підтримував її найбільше за 17 років, коли вона працювала над Гаррі Поттером. Сьома книга була виставлена на аукціон у Sotheby's у Лондоні у грудні 2007, на благо кампанії «Голос дітей» благодійної організації «Дитяча група високого рівня», співзасновником якої стала письменниця.

Книги для дорослих

В інтерв'ю в липні 2007 Ролінґ сказала, що зараз вона працює над однією книгою для дорослих та однією для дітей. Джоан Ролінґ випустила книгу для дорослих під власним іменем «Несподівана вакансія» (2012).

У квітні 2013 письменниця опублікувала детективний роман «Кувала зозуля» під псевдонімом Роберт Ґалбрейт. До липня того ж року було продано близько 1500 примірників.

Детективи «Кувала зозуля» (2013), «Шовкопряд» (2014), «Кар'єра лиходія» (2015), «Убивчий білий» (2018), «Бентежна кров» (2020), «Чорнильне серце» (2022) склали серію під назвою «Корморан Страйк». Ролінґ зазначила, що серія «Корморан Страйк» міститиме приблизно 10 книжок.

Сценарії

Не пізніше 2013 Джоан Ролінґ написала сценарій для фільму «Фантастичні звірі та де їх знайти», який оснований на однойменній «шкільній книзі» Гаррі Поттера, яку вона видала. Через рік вона оголосила через твіттер, що на цей момент оптимізує сценарій і вже працює над іншим романом. Письменниця також брала участь у постановці вистави «Гаррі Поттер і прокляте дитя», прем'єра якої відбулася у Вест-Енді в 2016. Сценарій був написаний Джеком Торном за мотивами історії Джоан Ролінґ, Торна та Джона Тіффані та опублікований у січні. Незважаючи на складний характер читання для багатьох читачів, за перші три дні книга продана у Великій Британії понад 680 000 разів.

2001: Гаррі Поттер і філософський камінь (радник).

2016: Фантастичні звірі та де їх знайти.

2018: Фантастичні звірі: Злочин Гріндельвальда.

Продюсерство

2010: Гаррі Поттер і Дари Смерті – Частина 1.
2011: Гаррі Поттер і Дари Смерті – Частина 2.
2016: Фантастичні звірі та де їх знайти.
2018: Фантастичні звірі: Злочин Гріндельвальда.

Виконавчий продюсер:
2017 – теперішній час: Страйк.

Досягнення. Відзнаки

Книги Дж. Ролінґ про Гаррі Поттера утримують величезну всесвітню увагу, виграють численні нагороди (наприклад, книга «Гаррі Поттер і келих вогню» 2001 року отримала Премію Гюго), продано понад 325 мільйонів примірників. Останні чотири книги серії постійно є найшвидше продаваними книгами в історії, цей рекорд заключна книга Гаррі Поттер і смертельні реліквії утримує й досі. За 5 років подолавши шлях від життя на державну допомогу до багатомільйонних статків, Джоан Ролінґ є найбільш продаваним сучасним автором у Великій Британії із обсягом продажів понад 238 мільйонів фунтів стерлінгів. 2016 року Sunday Times Rich List розмістив авторку на 197 місце у списку найбагатших людей Великої Британії зі статком понад 600 мільйонів фунтів стерлінгів.

Багато академічних закладів присудили Ролінґ почесні ступені, включаючи її альма-матер, Університет Ексетера та Гарвардський університет, де вона виступала на церемонії вручення дипломів у 2008. Вона є членкинею Королівського товариства літератури (FRSL), Королівського товариства Единбурга (HonFRSE) та Королівського коледжу лікарів Единбурга (FRCPE).

2000 рік: Премія Locus у категорії «Найкращий фантастичний роман», Джоан Ролінґ стала кавалером Ордену Британської імперії.

2001 премія Гюго в категорії «Найкращий роман».

2001 офіцер ордена Британської імперії (OBE).

2003 премія принца Астурійського в категорії «Єдність».

2006 – астероїд, названий на її честь: (43844) Ролінґ.

2007 – журнал «Тайм» присудив Ролінґ друге місце в конкурсі «Людина року», відзначивши соціальне, моральне та політичне натхнення, яке вона надала поціновувачам своєї творчості.

2009 – лицар Почесного легіону.

2010 – літературна премія імені Ганса Крістіана Андерсена. У жовтні 2010 редактори провідних журналів назвали Ролінґ «Найвпливовішою жінкою в Британії».

2017 – номінація на найкращий британський фільм на кінопремії Британської академії («Фантастичні звірі та де їх знайти»).

2018 – вступ до Залу слави наукової фантастики та фентезі. Наприкінці червня 2018 Джоан Ролінґ стала членкинею Академії кіномистецтв і наук.

Твори

Серія про Гаррі Поттера:
Гаррі Поттер і філософський камінь – Harry Potter and the Philosopher's Stone (Вихід англомовної версії – 26 червня 1997).
Гаррі Поттер і таємна кімната – Harry Potter and the Chamber of Secrets (2 липня 1998).
Гаррі Поттер і в'язень Азкабану – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (8 липня 1999).
Гаррі Поттер і келих вогню – Harry Potter and the Goblet of Fire (8 липня 2000).
Гаррі Поттер і Орден Фенікса – Harry Potter and the Order of the Phoenix (21 червня 2003).
Гаррі Поттер і напівкровний Принц – Harry Potter and the Half-Blood Prince (16 липня 2005).
Гаррі Поттер і смертельні реліквії – Harry Potter and the Deathly Hallows (21 липня 2007).

Книги пов'язані зі всесвітом Гаррі Поттера:
Фантастичні звірі і де їх шукати (додаткова книга) – Fantastic Beasts and Where to Find Them (supplementary book) (2001).
Квідич крізь віки – Quidditch Through the Ages (додаткова книга) (2001).
Казки барда Бідла – The Tales of Beedle the Bard (2008).
Гаррі Поттер: передісторія – Harry Potter prequel (оповідання) (2008).
Гаррі Поттер і прокляте дитя – Harry Potter and the Cursed Child (2016).
Фантастичні звірі: Злочини Ґріндельвальда. Оригінальний сценарій (2020).

Книги для дорослої аудиторії:
Несподівана вакансія – The Casual Vacancy (2012).
Кувала зозуля  – The Cuckoo's Calling (2013).
Шовкопряд – The Silkworm (2014).
Кар'єра лиходія – Career of Evil (2015).
Убивчий білий – Lethal White (2018).
Бентежна кров (роман) – Troubled Blood (2020).
Чорнило чорного серця – The Ink Black Heart (2023).

Біографія

Твори

Критика


Читати також