Біографія Кейт Шопен

Біографія Кейт Шопен

Кетрін О'Флаерті (пізніше Кейт Шопен) – американська письменниця, одна з зачинательок фемінізму в США – народилася 8 лютого 1850 року в місті Сент-Луїс (штат Міссурі, США) в ірландсько-французькій родині.

У 1870 вступила в шлюб з Оскаром Шопеном і переїхала з ним до Нового Орлеану, а потім – на невелику плантацію в штаті Луїзіана. Народила шестеро дітей. Після смерті чоловіка в 1882 Кейт Шопен повернулася до рідного Сент-Луїса, де зайнялася письменницькою діяльністю.

До початку 1890-х вона регулярно писала короткі оповідання, статті та робила переклади, які публікувалися в місцевій періодиці. 1899 року вийшов її роман «Пробудження» (The Awakening). Багатьма сучасниками був сприйнятий негативно. У книзі йдеться про жінку, яка опинилася затиснутою обмеженнями, накладеними на неї, соціальними й суспільними «традиціями», які всіляко засуджували порушення подружньої вірності. Після скандалу, пов'язаного з «Пробудженням», за який Шопен звинувачували в аморальності, вона стала писати значно менше, перейшовши до коротких оповідань.

Кейт Шопен померла 22 серпня 1904 році Сент-Луїс (Міссурі, США) у віці 54 роки від інсульту.

Творчість Кейт Шопен привернула увагу літературознавців у 1990-х. Причинами стали складна творча доля письменниці та її літературного доробку. Лише з 1969 завдяки розвитку феміністської критики, а відтак через зростання уваги до жіночої прози, відбулося «відкриття» Кейт Шопен у США норвезьким літературознавцем і критиком американської літератури Пером Сейерстедом. Твори Кейт Шопен отримали високу оцінку і набули великої актуальності. Письменниця стала розглядатися як одна з найбільш значущих постатей фемінізму в США.

Вибрані твори:

1890 – «Винна» (At Fault).
1893 – «Дитина Дезіре» (Désirée's Baby).
1894 – Bayou Folk.
1897 – «Ніч в Аркадії» (A Night in Arcadie).
1899 – «Пробудження» (The Awakening).

Біографія

Твори

Критика


Читати також