Стильові домінанти лірики Теодозії Зарівної (на матеріалі збірки «Провінційні розмисли»)

Стильові домінанти лірики Теодозії Зарівної (на матеріалі збірки «Провінційні розмисли»)

О. В. Шаф

Розглядаються стильові особливості поезії Т. Зарівної (збірка «Провінційні розмисли»), а саме лейтмотив втрачання як рефлексія плину часу, тенденція до ототожнення зображуваного світу й створюваного тексту, автобіографічність.

Ключові слова: фемінна поезія, стиль, поетичне світовідчуття, мотив втрачання, автобіографічність.

In the article stylistic features of the T. Zariwna’s poems from the collection «The provincial’s meditations»: the main motive of losing as a reflection of the time’s stream, identification of depicted worldand created text, autobiographism are looked.

Key words: feminine poetry, style, poetic perception of the world, motive of loss, autobiographical character.

Осмислення стильових особливостей ліричного доробку Теодозії Зарівної, які ще не були об’єктом системного наукового розгляду літературознавців, є актуальним у контексті виявлення специфіки вітчизняної фемінної поезії загалом, і світоглядно-концептуальних засад творчості поетеси як її повноправної представниці зокрема. У збірці Теодозії Зарівної «Провінційні розмисли», що побачила світ у 2009 році, переважає інтимно-філософська лірика широкого ідейно-тематичного спектра, якої охоплює вираз любовного почуття, що, як правило, віднесений у минуле, ліричні медитації, спрямовані на осмислення плину часу, суті смерті, пам’яті, музики, циклічності буття тощо, рефлексію феномену творчості, долі митця, трагіко-іронічні замальовки історіософського плану. Така тематична спрямованість поезій збірки зумовлює її ностальгічно-медитативний (лише в окремих творах - іронічно-грайливий) настрій, що повністю суголосний образу ліричної героїні Т. Зарівної. Автор наділяє ліричне «Я» широким кругозором, що дозволяє залучати як тло або об’єкт поетичної рефлексії вітчизняні й світові культурні та історичні реалії, а також тонким відчуттям прекрасного, зокрема музики, образ якої є у збірці наскрізним, таким, що виконує функцію посилення емоційно-експресивної виразності зображуваного в поезіях світу, передачі нюансів почуттів тощо.

Дуальність ліричної героїні - поетеси, яка вболіває за сучасне людство, та жінки, для якої є пріоритетним її душевний світ, захищений родинним щастям і домашнім затишком, є автобіографічною. Тяжіння до самопрезентації через автобіографічний образ ліричної героїні загалом властивий фемінній літературі [4, с. 119]. Для поезії Теодозії Зарівної характерна органічна злитість образу ліричної героїні та творчої іпостасі автора. Світоглядна позиція поетеси, відома з численних інтерв’ю з нею, зокрема її оцінка суспільно-політичного життя в Україні, узгодження її творчого процесу з обов’язками матері й дружини, художньо втілена в її поезії. Так, думка про штучну деструкцію літератури, криміналізацію країни, яка здається їй чужою, висловлена поетесою в статті «Соломія. Спогад зі сторони» [2], перегукується з рядками її поезії: «Щасливі ці люди - / вони не знають сумнівів, / хапаючи гроші і землі, / ті, що погано лежать» [1, с. 64].

Зізнання Т. Зарівної в одному з інтерв’ю про те, що перешкодою нестримному бажанню творити часто є хагні справи, що змушує її працювати вночі [3], має аналог у її рядках «Мовчать палати, пес, дитя - / Омріяна німотна сцена» з вірша «В книжках конторських», лірична героїня якого - Шахерезада - живе ніб и у двох світах: денному, де вона служниця, і нічному, де «таємні золоті ключі / спішить їй місяць доручити» («ключі» від «тисячі історій), тобто від творчості). Дилема між творчістю й буденністю, яка поглинає ліричну героїню (автора), є провідною в поезії Зарівної «Легенькі хмари зашивають небо», але вона вирішується на користь «жіночності»: «крах поезії, / торжество червоного светра»[1, с. 63], де останній образ як уособлення традиційного жіночого заняття - плетіння (яке, до речі, є одним з хобі поетеси) асоціюється зі свідомою ізоляцією героїні в межах хатнього побуту як протестом проти декларативного, штучного «соціального» мистецького світу. Автобіографічною є навіть поширена в поезії Зарівної деталь безсоння ліричної героїні, що супроводжує її творчий процес. У ліриці поетеси автобіографічні мотиви націлені на відтворення картини інтимного світу ж інки-митця, для якої творчість і життя нерозривно поєднані, що знімає потребу розмежовувати авторську постать і образ ліричної героїні, адже реальний світ і художній тяжіють до повного злиття.

Тенденція до ототожнення природного буття й тексту зафіксована, наприклад, у поезії Зарівної «Вперше пейзаж за вікном...», зокрема в рядках:

...десь дуже зрідка
проїжджає машина,
не встигаючи сполохати
рій літер на ціннику білої ручки [1, с. 77], -

де образ зі сфери реальності - машина, що проїжджає, - зміщений в одну буттєву площину, що й образ «рій літер», тобто твір. Деталь «на кінчику білої ручки» можна прочитати як ознаку процесуальності: плин часу у світі співпадає з процесом створення тексту. Зіставлення природних образів й атрибутів тексту зафіксоване й у вірші «Захід поезії сумний»: зображений процес спилювання дерева прочитується як метафора розтину тексту, образ якого у свою чергу спроектовано у і світ Природи за ознакою «невагомості» (тобто нематеріальності вербального) та «нечутності» (можливо, його непрочитаності або непотрібності), порівняно з метеликами й через асоціативно-символічний контекст цього образу як уособлення потойбічного й нетривкого - з «душами слів», що прозвучали в минулому, але продовжують існувати, як випливає з контексту твору. Отже, стильова особливість даної поезії полягає в параболічному зіставленні вербального (художнього) світу та реальності як паралельних з багатьма точками перетину, або тотожних. Варто зауважити, що розширення змістових меж поняття «текст» до поняття «культура», «світ» характерне для постмодерністичної / постструктуралістської методології, не означає наслідування Зарівною її принципів у своїй поезії.

Зближення в уяві поетеси природного світу й художнього наявне і в її вірші «Осягнувши методику...», де модусом розгортання цієї теми є зображення зумовленості текстів психічними та фізичними факторами, що врешті решт уніфікують їх:

...підлітаєш над їхніми текстами, здолавши закон гравітації, і бачиш,
як вони схожі усе-таки
на дощ надворі,
страх самоти,
сказ уїдливої любові,
сумнівну логіку вчинків,
вперте вростання в життя,
мов усі, цілковито забувши,
що не можна любити цей світ
надто сильно і надто тривало [1, с. 32].

«Дощ надворі», «страх самоти», любов та інші суто «людські» обставини життя митців постають у поезії Зарівної як домінуючі над їхніми текстами, адже виявляють їх непереможене тяжіння до фізичного. У поезії «Осягнувши методику...» артикулюється одна з провідних у збірці «Провінційні розмисли» проблема долі митця та його спадку. У віршах такої тематики, присвячених постатям Пушкіна («Пане Пушкін, де справді лежить ваше тіло?»), Бродського («Пливе у човні Бродський») та ін., образ митця протиставлений загалу як особа обрана, нерозгадана, неповторна. Попри дещо традиційне осмислення митця й мистецтва в ліриці Зарівної, її стильову самобутність зумовлює особистісно-психологічний модус зображення образів геніїв, акцентуація їх «людських» якостей, що властиве інтерпретації цієї теми у фемінній літературі.

Музика постає однією з домінант поетичного світовідчуття в збірці «Провінційні розмисли» Зарівної (що також має біографічне підґрунтя, адже поетеса багато років займалася професійним вокалом). У вірші «Співає бабуся» образ пісні є виразом жіночої сутності, бо й пісню, і жінку спіткала спільна доля - занепад, старіння, забуття. Проекція ознак жінки на образ її пісні веде до їх ототожнення: «Пісню важко впізнати, / як і її виконавицю, / серед зморшок, полинялих хусток / і трьох спідниць ситцевих» [1, с. 10]. Музичність збірки виявляється і в численних образах: «Музика - то тут, то там» («Не жди у плеєрі повтору»), «Чи ці любитимуть духову музику» («На дні маленьких містечок»), згадках про народні пісні «Усі ці «Ой гиля, гуси» / чи «Ой ти, місяцю...», що свідчить про сприймання поетесою світу, мистецтва через музику.

Лейтмотивом збірки «Провінційні розмисли» Теодозії Зарівної є «втрачання», що розуміється як пролонгована в часі втрата, власне її процес, що набуває екзистенційного звучання як перманентний для ліричної героїні. «Втрачання» у поезії Зарівної, по суті, постає рефлексією «проживання життя», кожна мить якого є символічною втратою. «Життя матерія проста / переступала в іншу сталість», - такими рядками відкривається збірка, що підкреслює ідейну значущість цього мотиву. Поетична рефлексія плину часу розгортається і в рядках:

Життя - ріка зміліла - спокійно і неквапно тече за обрій, натрудженій душі уже не до снаги важенна магма пристрастей...
(«Життя - ріка зміліла») [1, с. 25], -

де мотив втрачання часу (життя) поєднується з мотивом утоми, виражений епітетом «натруджена душа». Відчуття втоми передане й у віршах «Нарешті втомилася виправляти світ», «Спочатку покидають рими...». Меланхолійно-філософський настрій останньої поезії зумовлений накладанням мотивів втрачання («спочатку покидають рими», «потім покидають споживачі», «потім покидають друзі»), утоми («душа втомилася низати намистини», «стою, опустивши руки», «покидають друзі, / обважнівши, втомившись»). У кульмінації поезії мотив проминання часу розгортається через метафоричний образ каруселі, що асоціюється з циклічним рухом, калейдоскопічною зміною картин буття:

Проворна дитяча карусель здуває листя з дерев, аж свище вітер і час, загубивши причину й наслідок, листя і цвіт, сніг і дощ летять єдиною смугою [1, с. 65].

Рух каруселі, що уособлює круговерть часу, символізує в поезії Зарівної також втрату сенсу існування - «загубивши причину й наслідок».

Актуальним у збірці є мотив старості, тісно пов’язаний з рефлексією проживання життя, що оприявнюється опосередковано в мотивах туги за молодістю, у ностальгічних згадках ліричної героїні про минуле. Проте старість у поезіях Зарівної виступає, як правило, атрибутом образів чоловіків, як наприклад, у вірші «Підберу до тебе слова» («Слава Богу, старієш разом зі мною, / Обвисає шкіра, осуваються м’язи...» [1, с. 59]). У поезії «Наші колишні симпатії» образ старості прочитується як моральна деградація, як причина розчарування в людях, у світі, в ідеалах молодості:

Наші колишні симпатії з черевцями поверх пасків, чванливими поглядами і старомодними туфлями проходять у натовпі мимо, ніби вони й не бували тілами легкими та чистими... [ 1, с. 54].

Мотиви старості та втоми перегукуються в збірці «Провінційні розмисли» Т. Зарівної з мотивом смерті, що є кульмінаційним в художньому осмисленні життя як втрачання й домінантним у таких її віршах, як «Після похорону», «У межах резонансу», «На дні маленьких містечок» та ін. Смерть у ліриці поетеси набуває філософського осмислення в модусі її впливу на психіку людей, які її спостерігали й залишилися жити. Змістовим стрижнем поезії «Після похорону...» є рефлексія відчуття втрати ліричною героїнею близької людини, вираженого станом «пригніченості» і «розгубленості», що супроводжується переживанням відчуженості, зокрема від життя - «інша планета, / куди тебе вислали / спокутувати невідомі гріхи» [1, с. 23]. Ідея проминальності людського життя, яке може здобути сенс лише піднісшись над буденним, узагальнюється у фіналі поезії «Після похорону».

У поезії Зарівної «На дні маленьких містечок» ідея невблаганного плину часу, що тотожний смерті, уособлена в образі корабля, який має архетипні паралелі в міфах різних народів як посередник між світом живих і мертвих.

Лейтмотив втрати актуалізує в ліриці Зарівної темпораль «теперішнє - минуле», що виражає спрямованість поетичної рефлексії від несприятливої дійсності в сприятливу минувшину, що, як правило, оприявнюється в поетичному тексті через мотив спогадів, який у багатьох її поезіях («Старі светри у шафі», «Чорна кішка», «Пройшло літ а літ», «Це наше з тобою місто» тощо) є наскрізним. Відповідно, актуальним у збірці «Провінційні розмисли» є й образ пам’яті, пов’язаний зі сферою минулого, що виконує функцію його символічного повернення в подієвий контекст теперішнього. Враховуючи позитивний емоційний фон минулого в поезіях Зарівної, можна пояснити частотність вживання образу пам’яті та мотиву спогадів спробою через них гармонізувати теперішнє. У вірші «Сезон осінній», де пейзажний антураж (у збірці «Провінційні розмисли» осінь - найпопулярніша пора року) теж орієнтований на символічне вираження ідеї втрачання як перехід від сприятливого теплого до несприятливого холодного сезону, образ пам’яті протиставлений невпинності плину часу та інтерпретований як вмістилище життя:

Вже чуєш втому, як підступну силу, і те добро, котрого не просила, втрачає смак і смисл - така ціна, і тільки пам’ять глави позабуті, де присмак терну і живої ртуті, диктує далі, ніби заводна [1, с. 42].

Мотив пам’яті розгортається в ліриці Зарівної й через образ фотографій як статичних відбитків життя, що проминає, які є спробою зупинити його плин. «Пожовклі фото чорно-білі, / сповнені по рубчик веселим щастям, / обпікають пучки», - звучить у зачині однойменного вірша. Звернення ліричної героїні в цій поезії до образів щасливого минулого має мазохістичний відтінок, адже вони несуть їй душевні страждання, які у фіналі твору переведено в іронічну площину - «біль часу і тягар чиєїсь відсутності» «випаровується» від технічної досконалості «всемогутнього «Кодака», за допомогою якого сфотографований світ набуває яскравих, але штучних, бутафорських барв. Слід зауважити, що символічний зміст образу фотографій зафіксовано і в повісті Зарівної «Дівчинка з черешні», де батько головної героїні - фотограф.

Домінанта минулого в ліриці Зарівної виражається і в частоті вживання лексем із семантикою «вчорашній», «колишній», «минулий», як скажімо, у вірші «Ми любимо ті ж квіти», де безпосередньо артикулюється така особливість світовідчуття ліричної героїні (автора), як зосередженість на минулому - «Якась безжальна минулофолія. / Суцільна вчорашність та й годі» [1, с. 38]. Непродуктивність майбутнього є також усвідомленою, що прочитується в рядках «Ще рвешся між минулим і майбутнім, / Щоправда, трохи слабшає останнє / У цим двобої...» [1, с. ЗО]. Гіперболізація ролі минулого в збірці «Провінційні розмисли» Зарівної зумовлена, на наш погляд, і лейтмотивом втрачання як результатом розчарування в теперішньому, і філософським спрямуванням її лірики, що орієнтована на минуле задля осмислення життєвих закономірностей.

В інтимних віршах у збірці Зарівної мотив втрачання трансформовано в мотив розлуки з коханою людиною, або розгорнуто через рефлексію колишньої любові. При цьому інтимні стосунки в поезіях такого Змісту зображені не як безповоротно втрачені, а як такі, що живуть у пам’яті, у снах ліричної героїні, але з плином часу поступово відходять у Минуле. Так, центральним у поезії «Жорстокий сон...» є мотив спогаду, що композиційно ділить її на ретроспективну, тобто орієнтовану на висвітлення минулого, та презентативну, в якій йдеться про теперішній стан ліричної героїні, композиційні частини. Епізоди колишнього кохання - «ми під одним плащем», «твоє реально тепле плече», «повільні слова» зберігають свою значимість для героїні («йшли за мною весь день / через двадцять років довгого життя» [1, с. 58]). Повернення уві сні або подумки до цих спогадів сприймається нею як віднайдення гармонії і щастя - «Жорсткий сон / все поставив на свої місця / (щоправда, колишні)», що супроводжується усвідомленням їх часткової втрати як минулих. Однак відголоси щастя молодості, повернуті сном, здатні змінити теперішнє життя жінки, наповнити його радістю і сподіваннями, що опосередковано виражаються через деталь «Захотілося фарбувати коси і переставляти меблі», метафору «якесь невидиме свято бриніло в повітрі» [1, с. 58].

Своєрідно мотив втрачання любові розгортається в поезії «Пливе у човні Бродський», де він інтерпретований як поступове зникнення в жінки пам’яті про чоловіка після його смерті:

чи довго вона ще його пам’ятатиме поміж пекучими віршами, які потроху даленітимуть як довго щезатимуть з неї його тепло і запах....[1, с. 49].

Відтворення втрачання любові в поезії деталізоване, переведене в площину фізичного відчуття, де запах лосьйону після гоління, дух сірого пальта є метонімічними образами самого поета, який зробив вибір між творчістю й коханням на користь «шовкового тіла», нехтуючи вічним заради мінливого.

Стильову своєрідність збірки Теодозії Зарівної «Провінційні розмисли» зумовлює переважання філософської тематики, яка акумулюється навколо екзистенційного мотиву втрачання як рефлексії плину часу - «проживання життя», що розгортається в любовно-інтимній ліриці як втрата кохання, спогад про нього, в пейзажній ліриці - через образ осені, у філософсько-медитативній ліриці - через мотиви старості, утоми, відчуженості, смерті. Стильовими домінантами віршів поетеси є гіперболізація минулого, що веде до пріоритету зворотної (ретроспективної) спрямованості відчуття часу, і спричинений цим ностальгічно-меланхолічний настрій багатьох із них, злиття образу ліричної героїні й творчої іпостасі особи автора, оприявнене в численних автобіографічних мотивах, що провокує тенденцію до ототожнення зображуваного світу й створюваного тексту в її поетичному світовідчутті.

Бібліографічні посилання:

  1. Зарівна, Т. Провінційні розмисли: Поезії / Т. Зарівна. - К: Укр. письменник, 2008. - 79 с.
  2. Зарівна, Т. Соломія. Спогад зі сторони / Т. Зарівна // Україна молода. - Режим доступу: http://umolodaJciev.ua/number/92/164/27i9
  3. Проза жизни тоже располагает к поэзии (Інтерв’ю: з Т. Зарівною вела Л. Таран). Електронний ресурс: Зеркало недели / Человек, - 1998. гг № 28 (197). - 11-17 липня. Режим доступу: //www.zn.ua/3000/3680/17394/
  4. Філоненко, С. Концепція особистості жінки в українській прозі 90-х років ХХ ст. (феміністичний аспект). - Дис. на здоб. наук. ст. канд. філол. наук. - Д., 2003.

Л-ра: Таїни художнього тексту. – Дніпропетровськ, 2010. – Вип. 11. – С. 193-201.

Біографія

Твори

Критика


Читати також