Біографія Річарда Баха

Біографія Річарда Баха

Річард Дейвіс Бах – американський письменник, філософ, пілот – народився 23 червня 1936 року в Оук-Парку (штат Іллінойс, США) у сім’ї колишнього капелана армії США.

По материній лінії Річард Бах є прямим нащадком великого німецького композитора Йогана Себастіана Баха. Річард був середнім із трьох синів Роланда і Рут Бах; згодом у його книгах описані спогади про старшого брата на ім'я Рой і про ранню смерть молодшого, Боббі. Річард з дитинства був справжнім фанатом літаків, саморобними моделями яких заповнив весь будинок. У 17 років він вперше піднявся в небо на любительському біплані.

У 1955 Річард Бах вступив до Коледжу Лонг-Біч (на даний час — Каліфорнійський університет Лонг-Біч), який закінчив у 1959, вже проходячи службу в армії.

У 1956 Бах став військовим льотчиком і служив у Морському резерві США, Національної гвардії Нью-Джерсі, 141 повітряному ескадроні, літав на реактивному бомбардувальнику F-84F.

У 1957 одружився на Бетті Джин Франкс; у цьому шлюбі народилося шестеро дітей.

Першим, що Річарду Баху довелося викладати на папері, були технічні інструкції. У 1962, після закінчення військової служби в чині капітана, він став займатися гастрольними польотами, під час яких демонстрував фігури вищого пілотажу й одночасно співпрацювати зі спеціальними журналами Douglas Aircraft і Flying.

У 1963 Річард Бах опублікував свою першу книгу «Чужий на землі». Ця частково автобіографічна повість стала першим втіленням основної думки льотчика про те, що людина фізично пов'язана з землею, а станом польоту вона зобов'язаний не стільки техніці, скільки силі духу. Втім, цей твір, як і наступні книжки Баха - «Біплан» (1966) і «Ніщо не випадково» (1969) - особливого успіху не мали. Тріумф настав у 1970. Книгу «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон», яку частинами друкував журнал «Flying», ледь вдалося опублікувати у видавництві «Макміллан». Цей твір несподівано став бестселером. Невелика притча про те, що літати можна не для добування їжі, а з любові до польотів, долаючи для цього заборони, посіла друге місце в американській літературі, пропустивши вперед лише «Віднесених вітром», і була переведена багатьма мовами.

У цьому ж році Бах розлучився зі своєю дружиною, заявивши, що не вірить у шлюб (незважаючи на те, що Бетті витратила чимало сил на редагування його книг). Молодший син письменника, Джонатан, згодом описав свої стосунки з батьком, якого майже не знав до свого студентства, у книзі «Над хмарами».

У 1971 Річард Бах з'явився на кіноекрані, виконавши повітряні трюки для фільму «Червоний барон», а також брав участь у зйомках шоу «Вечірнє шоу Джонні Карсона». У 1973 почалися зйомки фільму за книгою «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон», проте знімальний процес супроводжувався скандалами, пов'язаними зі змінами сюжету без узгодження з Бахом. Посередником у владнанні конфлікту виступала актриса Леслі Перріш. Між актрисою і письменником виникли стосунки, згодом викладені в романі «Міст у вічність» (1984). Леслі навіть стала співавторкою книги «Єдина» (1988). У 1981 Леслі та Річард одружилися, але цей шлюб розпався у 1997.

Черговою книгою Річарда Баха, яка принесла гучний успіх її автору, стала «Ілюзія, або пригоди месії мимоволі» (1977), в якій по-новому розкривається думка про особисту відповідальність за свої можливості. Продовження цієї книги, «Кишеньковий довідник месії», вийшло у 2004, у 2014 Бах опублікував книжку «Ілюзія 2, або пригоди студента мимоволі». Успіхом у читачів користувалися також серія казок для дітей «Хроніки тхорів» (2002-2005), езотеричний роман «Гіпноз для Марії» (2009) та інші твори Баха.

У 1999 письменник одружився з двадцятидев’ятирічною Сабріні Нельсон-Алексопулос. Незважаючи на велику різницю у віці, подружжя заявляє, що щасливі у шлюбі.

31 серпня 2012 легкомоторний літак, за штурвалом якого знаходився сам письменник, потрапив в авіакатастрофу. Під час посадки він зачепив лінію електропередач. Річард Бах отримав черепно-мозкову травму і переломи. Він був госпіталізований. Річард Бах провів у лікарні 4 місяці, згодом був виписаний додому. Він повідомив, що досвід зустрічі зі смертю надихнув його на закінчення четвертої частини повісті «Джонатан Лівінгстон, мартин». За день до аварії Річард Бах передав у видавництво свій останній на той час твір «Подорожі з Пафф» (Travels with Puff), який вийшов друком 19 березня 2013. Саме на літаку з назвою «Пафф» письменник потрапив в аварію. 2014 року світ побачив сиквел роману «Ілюзії. Пригоди месії мимохіть» — «Ілюзії ІІ. Пригоди учня мимохіть».

Твори:
Stranger to the Ground / «Чужий на Землі» (1963).
Biplane / «Біплан» (1966).
Nothing by Chance / «Нічого не буває випадково» (1969).
Jonathan Livingston Seagull / «Джонатан Лівінгстон, мартин» (1970).
A Gift of Wings / «Дар крил» (1974).
There's No Such Place As Far Away / «Немає такого місця  — „далеко“» (1976).
Illusions: The Adventures of a Reluctant Messiah / «Ілюзії: Пригоди месії мимохіть» (1977).
The Bridge Across Forever: A Love Story / «Міст через вічність» (1984).
One / «Єдина» (1988).
Running from Safety / «Втеча від безпеки» (1994).
Out of My Mind / «За межами мого розуму» (1999).
Flying / «Політ» (2003).
Messiah's Handbook / «Посібник Месії» (2004).
The Ferret Chronicles: / «Хроніки фреток» (Тхори):
Air Ferrets Aloft / «Фретки в піднебессі» (2002).
Rescue Ferrets at Sea / «Фретки-рятівники на морі» (2002).
Writer Ferrets: Chasing the Muse / «Фретки-письменники: В погоні за Музою» (2002).
Rancher Ferrets on the Range / «Фретки-ранчери» (2003).
The Last War: Detective Ferrets and the Case of the Golden Deed / «Остання війна: Фретки-детективи і Справа про Золотий Подвиг» (2003).
Curious Lives: Adventures from the Ferret Chronicles / «Пригоди Фреток» (Жовтень 2005, однотомний збірник попередніх заміток про фреток).
Hypnotizing Maria / Гіпноз для Марії (2009).
Travels with Puff (2013) / «Подорожі з Пафф».
Illusions II: The Adventures of a Reluctant Student / «Ілюзії ІІ. Пригоди учня мимохіть» (2014).
Life with My Guardian Angel / «Життя з моїм Ангелом Охоронцем» (2018).

Біографія

Твори

Критика


Читати також