Що таке аромамаркетинг?

Що таке аромамаркетинг?

Легкий, ненав'язливий аромат може швидко перенести нас у минуле, нагадати щось, що є для нас важливим і приємним. Тож не дивно, що різноманітні запахи сьогодні активно використовуються і комерційними об'єктами, в тому числі для покращення репутації, залучення нових клієнтів, привернення уваги тощо.

Аромамаркетинг – це окрема концепція просування бренду, ефективний інструмент, здатний справити приємне перше враження, відсилаючи ваших клієнтів до запахів, що передають суть і концепцію вашого магазину / салону / ресторану / готелю тощо.

Де використовується аромамаркетинг

Аромабрендинг в Україні сьогодні зустрічається дедалі частіше. Багато підприємців зрозуміли, що завдяки використанню того чи іншого аромату можна впливати на цільову аудиторію: створювати певний настрій, розкривати концепцію бренду більш глибоко.

Тож де наразі найбільш актуально використовувати прийоми аромамаркетингу:

  1. Брендові магазини. Бутіки часто докладають зусиль для створення красивих вітрин. Але якщо ви дійсно хочете виділитися серед конкурентів, приваблюйте покупців ще й цікавими нішовими ароматами. Бажано унікальними, такими, що стануть вашими фірмовими. Їх можна розпилювати не лише безпосередньо у залі, але й на деякі товари. Чим, наприклад, часто користуються власники магазинів одягу.
  2. Готельний та ресторанний бізнес. Вітальня, хол готелів і навіть вбиральні – у таких об'єктах, як готелі та ресторани, все має бути продуманим до дрібниць. І легка ароматизація залів дозволяє нейтралізувати сторонні аромати та справити хороше перше враження на відвідувачів і мешканців.
  3. Окремі відділи у великих магазинах. Цим часто користуються, наприклад, секції з хлібними виробами. Аромат випічки – те, перед чим більшість людей не може встояти. Якщо не вдається природньо створити приємний аромат, можна використати спеціальні дифузори. Головне - робити це ненав'язливо, і правильно підібрати запах.

Для чого використовують принципи аромамаркетингу

Використовуючи принципи аромамаркетингу в магазинах, кафе, ресторанах або готелях, вдається досягнути значних ефектів:

  • підвищити продажі – приємні аромати покращують настрій клієнтів і покупців, налаштовуючи їх на шопінг;
  • прив'язати той чи інший аромат до вашого бренду;
  • привернути увагу нових клієнтів.

Головне - відповідально підходити до такого інструменту просування й уникати надлишкового використання дифузорів.


Читати також