Премія Жуазеля з орігамі у 2023 році

Премія Жуазеля з орігамі у 2023 році

Що має малювати художник? Відчуття. Вічність. Шизофренію. Художнє мистецтво на зорі цивілізації прожувало і виплюнуло спроби відбивати реальність. Однак коли художник сідає створювати анімаційну картину, то стає заручником геометрії. Іскра, буря, божевілля – повинні складатися з кубів, точок та відрізків. Дощ, пил та відблиски - вузли математичних блоків. Вийти за межі геометрії можна поєднавши двовимірну та тривимірну графіку в одному кадрі. Нині це золотий стандарт анімації. А ось в оригамі вийти за межі геометрії неможливо. Парадоксальний сюжет необхідно втілити своїми руками в кутах та бісектрисах універсального робочого тіла - квадрата. Думаю, що саме тому художники у техніці орігамі – представники конструктивного мислення – математики, фізики, викладачі технічних вузів.

Нагорода Жуазеля

Ніколас Террі – французький інженер, доктор хімії та програміст, Ілон Гріабі, про якого відомо трохи менше, та Берні Пейтон – американський вчений, художник, викладач у 2016 році створили «Спільноту авторів оригамі» та заснували щорічну премію, яка вручається з 2021 року. До 25 вересня була можливість проголосувати за найцікавіші роботи, а нижче я розповім про свої враження про кількох із них.

Художня премія

Нагорода присуджується за те, як автор розповідає історію своєю роботою, передає глядачеві повідомлення.

Пенелопа

Пенелопа дивиться в далечінь, трохи осторонь нас, чекаючи Улісса

Пенелопа дивиться в далечінь, трохи осторонь нас, чекаючи Одісея.

Портрет - один із найсвіжіших жанрів в орігамі. В особах людей немає прямих ліній та іншої квадратури. Тим більше гармонії можна побачити у роботах, створених з кількох нечітких складок.

Рекурсія складальників

художники тримають квадрат паперу
На цій роботі, розробленій та складеній спільно трьома художниками, зображені художники, що тримають квадрат паперу, який використовувався для створення самої роботи – звідси й назва.

Зобразити в роботі себе і патерн за яким створюються роботи - улюблений хід у літературі та кіно, але досить нове віяння для оригамі.

Сумнів

Сумнів

Цей твір змушує задуматися, оскільки він дуже розумно і тонко уявляє контраст між силою та страхом. Та й сама модель у складеному вигляді відмінна.

Крилатий бик думає, чи вистачить підйомної сили крил плавно приземлити його тушу у стрибку з колони. Моя кішка часто приймає таку позу перед тим як нашкодити. Краса та життя.

Вийшов з ладу

Вийшов з ладу

Головоломка із зображенням обличчя. Кожна частина досить деталізована та реалістична. Інтригуюча п'єса: відкрита для різних інтерпретацій з боку спостерігачів.

Чи являли ви як би відчувалася зустріч із героями картин Пікассо? Якщо ні, то можна уявити, дивлячись на цю роботу.

Золотистий ретривер

Золотистий ретривер

Художник майстерно передає пухнастий і доброзичливий характер цього знайомого собаки, дотримуючись при цьому суворої незграбної естетики свого особистого стилю складання оригамі..

Популярна істота серед авторів оригамі. Красивий, веселий, добрий собака передає почуття навіть з сюжету. У мене на полиці кілька схожих.

Врятуйте панголінів

Врятуйте панголінів

Нещодавно у В'єтнамі відбувся конкурс під назвою «Збереження тварин». Я тільки-но пригадав, що містер Ерік створив легендарну модель ориамі, пов'язану з ящером. Це надихнуло мене на розробку моделі, яка розповість нам про вимирання ящерів..

Панголіни милі, а клубочком на руках – пік розчулення. Тема захисту тварин шляхетна та близька багатьом.

Свобода

Свобода

Ця модель оригінальна, використовує шари паперу винахідливо, і я вважаю, що вона просто видатна. Модель створена для челленджа без назви «Свобода», досить розпливчастої теми і тому відображає інтерпретацію автора.

Чоловік з трикутною головою читає книгу. Відповідний герой для постмодерністського аніме.

Сестри Чинг

Сестри Чонг

Ця модель заснована на образах сестер Чунг (в'єтнамською мовою їх називають Хай Ба Чинг). Ці дві сестри, Чунг Трак (старша) та Чунг Нхі (молодша), є національними героїнями В'єтнаму під час війни.

У мене на полиці, крім песиків, є ще група слонів. Передати естетику цієї величної тварини непросто. Здається, це важливий сюжет для В'єтнаму, ну а жителі інших країн не зможуть не відчути силу і статуру природних колосів, що походять від цієї роботи.

Ракета

Ракета

Шлях людства – це море зірок. Ракета - відправна точка дослідження людиною міжзоряного простору, що уособлює мрію та майбутнє людства.

Ракета, звісно, зображена неправильно! Але пройти повз неї неможливо.

Асура

Асура

Асури – клас істот в індійських релігіях. Їх описують як демонів, що шукають влади, споріднених більш доброзичливим Девам (також відомим як Сури) в індуїзмі. У буддійському контексті це слово іноді перекладається як «титан», «напівбог» або «антибог».

«Я – Час, могутній руйнівник світів, і я збираюся людей вбивати. Навіть і без твоєї участі всі ці воїни, що стоять один проти одного рядами, впадуть» - вільний переклад уривка з Бгаґавад-Ґіти, який цитував Роберт Оппенгеймер, приголомшений видом ядерного вибуху. Я сходив на фільм «Опенгеймер» і досі в шоці та тремтінні від побаченого. Думаю, модель Асури є сенс додати на полицю всім любителям фізики , тоді інші любителі вас зрозуміють без слів.

Технічна премія

Нагорода за розширення відомих меж техніки складання, вирішення проблеми додавання.

Єдиноріг

Єдиноріг

Єдиноріг, дизайн Ту Каймінгу.

Елегантна модель.

Троянда

Троянди в оригамі - це компроміс між гармонійною математичною точністю та асиметрією світу краси. У світі квіти це обов'язок, ширпотреб, рутина. Квіточка ала це не те з чим можна підійти до дівчини. Ориамі квіти - це секрет, яким володіють не всі і зчитати його вийде не у всіх.

Дівчина на колінах

Дівчина на колінах

Досяг створення волосся і задньої сумки, використовуючи розщеплення центральної гілки, використовуючи складки, щоб позначити шпильку, і використовуючи позу на колінах, щоб приховати дефект недостатніх гілок ніг, що зробило модель видимою майже на 360 градусів

Мені здається, це матрьошка! Взагалі, слов'янська культура слабо представлена в оригамі, з чим треба було б поборотися до наступної премії.

Вовк

Вовк

Ця модель відрізняється п'ятикутною структурою, а також зміною кольору вздовж корпусу. П'ятикутна структура корисна, оскільки для голови та чотирьох ніг потрібно п'ять стулок. Дуже небагато моделей раніше використовували цю структуру.

Паттерн, тобто математична структура моделі набагато цікавіша за результат. Це не найкрасивіший вовк, якого я бачив, але один із найкрасивіших патернів.

Паттерн вовкаБілий тигр

Білий тигр

«Білий Тигр» — божественний звір у давньокитайській міфології та одна з «Чотирьох божественних істот» поряд з «Лазурним драконом», «Ановим птахом» та «Чорною черепахою». Всі разом вони відомі як «Чотири божественні тварини» або «Чотири символи».

Всі коти прекрасні, а тигри – прекрасні та небезпечні. Білий тигр виглядає дуже круто та агресивно. Смачним маленьким істотам явно варто тікати, побачивши таку ходу.

Дракон

Дракон

Ця конструкція демонструє кілька технологій, які ще більше розширюють сферу застосування осьових шестигранних складок. Спочатку використовується роздавлювання гребенів для створення горизонтальних складок, потім складні структури зсуву рівня для створення вертикальних складок, які разом утворюють лусочки по всьому тілу та ногам.

Ще одна модель з дуже цікавим – шестигранним партерном. І розробити таку та зібрати досить складно. Багато деталей під незвичними кутами.

Патерн дракона

Гаур

Гаур

Гаур (Bos gaurus), також відомий як індійський бізон, є аборигеном видом великої рогатої худоби, що мешкає у Південній та Південно-Східній Азії. З 1986 року він занесений до Червоного списку МСОП як уразливий вигляд.

На іншому кінці спектру складності - дуже деталізована, плавна модель, зроблена за дуже простим патерном. Мінімум геометрії, максимум форми.

Гаур

Нагорода за складання

Нагорода за модель, процес складання якої не менш цікавий за результат.

Козел

Козел

Люблю герметичні сходи до м'якої форми. Ідеальна модель у цьому плані, на мій погляд – кінь Хідео Коматсу. Можливо, козел потрапить до списку моїх улюблених герметичних тварин.

Премія за інтерпретацію

Попередні премії розглядали лише авторів патернів та діаграм, тих хто вигадав базу моделі. Але оригамі, як це прийнято у мистецтві, – це діалог автора та глядача. Глядачі не байдужі. Складання відомої моделі - це теж мистецтво. Багато глядачів збирають моделі краще за їх авторів.

Дракон Рю Дзін

Дракон Рю Дзін

Рю Дзін, мабуть, – завершена форма дракона. Домогтися більшого додавання нових деталей, швидше за все, неможливо. Автор моделі - улюблений усіма оригамістами за красиві, оригінальні та приємні у скандианні моделі - математик Сатосі Камія. Він збирав Рю Дзіна два місяці з аркуша розміром 2 на 2 метри. З чого і як довго збирав модель Ту Каймін – невідомо, але вийшло ідеально акуратно.

Рибна сова

Рибна сова

Напевно, найвідоміша у колах органістів модель сови. Сови так само прекрасні як коти, милуватися ними можна нескінченно, але осягнути їхні секрети неможливо.

Стародавній дракон

Стародавній дракон

Сказати, що стародавній дракон – одна з найвідоміших складних моделей, означає не сказати нічого. Він був розроблений дуже давно і завжди знаходив відгук у любителів. Після незліченних спроб протягом багатьох років цьому виробу нарешті вдалося зайняти місце у довгому списку великих особистих інтерпретацій цієї культової моделі.

Ще одна робота Сатосі Камія. Думаю, цей дракон – найскладніша та деталізована модель, яку може зібрати новачок у оригамі. Кожен етап складання дракона цікавий та оригінальний. У ньому майже немає занудних гармошок та похмурого бокс-моделювання. Є великий простор для інтерпретацій.

Фенікс

Фенікс

Як і простий журавель, Фенікс став іконою у світі складного оригамі.

І знову модель Сатосі Камія. Дуже елегантний фенікс, якого можна скласти з примхливого паперу. 

Оригамі кішки

Робота в основному виражає кохання між кішками. Дві чорно-білі кішки утворюють різкий контраст, але за рахунок взаємного розмаїття фону. Гармонійна і гарна картина дає людям тепле відчуття вдома. Ця робота відносно проста, але структура дуже зручна, без необхідності використовувати занадто багато фігур.

Робота Сатоші Камія, про яку я не знав. Хто б міг подумати, що з силуету котячих спин може вийти ціла історія? Сатоші дивовижний. Коти дивовижні. Ви – дивовижні.

Півень

Півень

І знову інтерпретація дизайну птаха Кехея Кацути. Незважаючи на назву «курча», модель є повноцінним півнем з величезним гребенем і хвостом. Пропорції дуже близькі до оригіналу. здалеку таку модель можна переплутати з птахом. Дуже старанно зібрана робота.

Давид

Давид

Це інтерпретація оригамі моделі, створеної як інтерпретація скульптури, створеної як інтерпретація міфу. Оригамі Давид не тільки наростив м'язи, а й підсушився за віки існування цього образу. Дивлячись на «сучасне мистецтво» багато глядачів можуть сказати, що мистецтво згорнуло не туди: від шедеврів до дитсадкової мазні. Споглядаючи еволюцію Давида, мені хочеться сказати, що це саме той вектор розвитку мистецтва, який я хочу бачити зараз і в майбутньому.

Абстракції

Я не люблю абстракції в оригамі, тому що це математична форма математичного змісту. Намальовані на дошці криві так само гарні, як складені з паперу. У цьому немає жодної єдності та боротьби протилежностей, жодного фронтира. Однак, багато робіт мені здалися і красивими і вправними. Повісити б їх у спальні в рамці.

Текстильне мистецтво для людей з вадами зору


Читати також