Камінь-ножиці-папір: китайські математики вирахували рецепт перемоги

Як перемогти у грі Камінь-ножиці-папір

Китайським математикам вдалося виявити стратегію, якою дотримується більшість людей у грі «камінь-ножиці-папір» на інтуїтивному рівні. Розуміння механізму людського вибору може забезпечити перемогу у подібних іграх.

Яка ймовірність перемоги у грі камінь-ножиці-папір (КНП)? Один до трьох – стверджує статистика. Але це лише у випадку, якщо вибирати один із трьох варіантів випадково. Однак алгоритм людської гри не випадковий – люди грають за певною стратегією. І розгадавши її можна значно збільшити шанси на виграш. Саме цим зайнялася група китайських математиків, спеціалістів з теорії ігор.

Виявилося, що за перемоги люди схильні повторювати виграшний варіант. У разі поразки вони найчастіше змінюють свій вибір. Результати були отримані після аналізу ігор на великому турнірі в Шеньчженському університеті Китаю.

Китайські вчені зібрали 360 студентів та розділили їх на групи по шість осіб. Кожен учасник провів 300 ігор проти членів своєї групи. Переможці винагороджувалися матеріально – залежно від кількості перемог.

Класична теорія ігор пропонує учасникам ігор дотримуватись стратегії випадкового вибору: таким чином ходи будуть абсолютно непередбачувані та несподівані для суперників.

Така схема – обидва гравці обирають «камінь», «ножиці» чи «папір» з рівною ймовірністю – відома під назвою «рівновагу Неша», на честь лауреата Нобелівської премії з економіки Джона Форбса Неша молодшого, життю якого також присвячений відомий оскароносний фільм «Ігри розуму».

Справді, у китайському турнірі всі гравці в середньому обирали «камінь», «ножиці» та «папір» у рівних кількостях. Проте організатори помітили також різні схеми стратегій, які в кінцевому підсумку визначають переможців і тих, хто програв.

Перемігши в одній грі, наприклад, з «камінням», гравець повторював свій вибір у наступному раунді. У разі поразки гравці постійно робили інший хід, наприклад, програвши в одній грі з «камінням», вибирали в наступному «папір».

Стратегія «виграв – залиш, програв – зміни» відома в теорії ігор як умовна реакція. Дослідники припускають, що людська підсвідомість підпорядковується на інстинктивному рівні.Знання цього принципу багато в чому допомагає передбачати ходи супротивника і за великої кількості ігор забезпечити собі перемогу.


Читати також