Орендарі старіють швидше, ніж домовласники

Орендарі старіють швидше, ніж домовласники

Здається, вчені знайшли відповідь на споконвічне питання: що вигідніше — знімати будинок чи купити його? Згідно з новим дослідженням, оренда приватного заміського житла, прострочення та забруднення навколишнього середовища пов'язані з більш швидким біологічним старінням — сукупним ушкодженням тканин та клітин організму незалежно від фактичного віку.

Багато аспектів житла пов'язані зі здоров'ям, хоча в дослідженнях це майже не вивчається. Але тепер епігенетична інформація разом із даними соціальних опитувань дала можливість вивчити біологічне старіння, що вимірюється за допомогою метилювання ДНК, як потенційний шлях, за допомогою якого житло впливає на здоров'я.

Епігенетика описує, як поведінка та фактори навколишнього середовища можуть викликати зміни, що впливають на роботу генів, а метилювання ДНК – це хімічна модифікація, яка може змінити експресію генів.

Вчені з Університету Аделаїди (Австралія) вивчили зв'язок між епігенетичним старінням та житловими умовами. Для цього вони аналізували дані дослідження «Суспільство, що розуміє». Це опитування, в якому з 2009 до 2022 року опитували приблизно 40 тисяч британських сімей. Результати опубліковано у виданні Journal of Epidemiology & Community Healthgsl під заголовком Are housing circumstances associated with faster epigenetic ageing?.

Фахівці вивчили інформацію про матеріальні елементи житла: володіння (оренда чи приватна власність), тип будівлі, державна фінансова підтримка, доступна орендарям, наявність центрального опалення, розташування у місті чи сільській місцевості. Також аналізували психосоціальні елементи: вартість житла, наявність заборгованостей з оплати, зміну очікувань та переваг.

1420 респондентів зібрали додаткову медичну інформацію, а також взяли зразки крові для аналізу метилювання ДНК.

При аналізі всіх даних дослідники врахували чинники, що потенційно впливають: стать, національність, рівень освіти і соціоекономічний статус, наявність хронічного стресу, фінансових труднощів і навіть шкідливих звичок.

Аналіз показав, що проживання у приватному орендованому будинку пов'язане з більш швидким біологічним старінням. Більше того, цей ефект був майже вдвічі сильнішим, ніж у людей без роботи, порівняно з працюючими. Це також було на 50% більше, ніж при порівнянні колишніх курців та тих, хто ніколи не курив.

При цьому проживання в соціальному житлі, яке має порівняно невелику вартість, нічим не відрізнялося від прямого володіння з погляду зв'язку з біологічним старінням.

Вчені зазначили, що це спостережливе дослідження, тому воно не може встановити точний взаємозв'язок. Вони також визнали кілька обмежень: наприклад, не існувало сучасних показників якості житла, а дані про метилювання ДНК надходили лише від європейських білих респондентів.

«Наші результати показали, що складні житлові умови негативно впливають на здоров'я через швидке біологічне старіння. Однак біологічне старіння оборотне. Тому влада має враховувати значний потенціал змін житлової політики для покращення здоров'я населення. Політика зниження стресу та невизначеностей, пов'язаних із приватною орендою, може нівелювати негативні наслідки», — підсумували фахівці.

Висновки

Основні висновки:

  • Проживання у приватному орендованому будинку пов'язане з більш швидким біологічним старінням.
  • Цей ефект був майже вдвічі сильнішим, ніж у людей без роботи, порівняно з працюючими.

Потенційні механізми впливу житлових умов на біологічне старіння:

  • Стресова ситуація, пов'язана з простроченням платежів за оренду, може призвести до підвищення рівня гормонів стресу, таких як кортизол. Це, в свою чергу, може призвести до пошкодження ДНК і клітин, що може прискорити біологічне старіння.
  • Забруднення навколишнього середовища може пошкодити ДНК і клітини, що також може прискорити біологічне старіння.

Рекомендації для покращення здоров'я населення:

  • Політика зниження стресу та невизначеностей, пов'язаних із приватною орендою, може нівелювати негативні наслідки.
  • Політика, спрямована на зменшення забруднення навколишнього середовища, також може покращити здоров'я населення.

Читати також