Останні новини у світі високих технологій. 08.10.2023

Останні новини у світі високих технологій. 08.10.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Декілька новин про Google Pixel 8

Смартфони Pixel навчилися замінювати обличчя людей на фото, видаляти об'єкти, змінювати їх розміри та очищати звук. Це все нові функції Google Photos.

Крім унікальної функції Video Boost, нові смартфони Pixel запропонують і менш незвичайні, але, можливо, більш корисні функції для камери.

Перша називається Best Take. Google каже, що ця функція використовує фотографії, які ви зробили, щоб отримати фотографію, яку, як ви думали, ви зробили. Щоб це сталося, алгоритм на пристрої створює змішане зображення із серії фотографій, щоб кожен міг виглядати краще.

Друга функція не має назви. Вона є експериментальною частиною редактора Magic Editor. Функція використовує генеративний штучний інтелект, щоб допомогти привести ваші фотографії у відповідність до суті моменту, який ви намагалися зафіксувати. Ви можете переміщувати об'єкти, змінювати їх розміри або використовувати налаштування, щоб зробити фон яскравішим.

Функція Audio Magic Eraser дозволяє зменшити відволікаючі звуки у вашому відео, такі як завивання вітру або шум натовпу. Ця перша у своєму роді обчислювальна аудіосистема використовує передові моделі машинного навчання для сортування звуків по окремих шарах, щоб ви могли контролювати їхні рівні.

Запчастини для Google Pixel 8 та Pixel 8 Pro будуть доступні усі сім років, які смартфони отримуватимуть оновлення Android

Смартфони Google Pixel 8 та Pixel 8 Pro, крім іншого, здивували тим, що для них компанія заявила сім років оновлень ОС. Такого не пропонує навіть Apple, адже буквально кілька років тому у найкращому разі для смартфона з Android можна було розраховувати на два роки оновлень. Через такий крок Google виникло питання щодо доступності запчастин. На щастя, тут компанія також все робить для зручності користувачів: запчастини будуть.

В інтерв'ю ресурсу Android Authority директор з управління продуктами Google Сонія Джобанпутра (Soniya Jobanputra) підтвердила, що всі сім років компанія вироблятиме запчастини для цих смартфонів.

Запчастини будуть доступні протягом семи років. Це частина нашого зобов'язання, оскільки ми наближаємось до семи років, протягом яких нам необхідно зробити наші деталі доступними, щоб ви могли підтримувати своє обладнання у робочому стані протягом цього часу.

Нагадаємо, Google ще й заявила про співпрацю з iFixit, щоб зробити нові Pixel більш ремонтопридатними. Залишається сподіватися, що подібний підхід компанія сповідуватиме і щодо нового годинника Pixel Watch 2, оскільки перші Google просто відмовляється ремонтувати.

Крихітний міні-ПК розмірами близько 8х8 см. Представлений KUBB Mini 8x8cm Fanless Mini PC

Французька компанія Bleu Jour представила крихітний комп'ютер під назвою KUBB Mini 8x8cm Fanless Mini PC. Це найменший у світі ПК формату 8×8.

Формат каже сам за себе: габарити тут повинні бути близькими до 8×8 см. У даному випадку розміри становлять 82,3 х 82,3 х 72,45 мм.

У такі габарити, звичайно, неможливо вмістити щось дуже продуктивне, проте компанія використовувала максимально сучасне рішення. Серцем малюка є Intel Processor N100. Також є від 8 до 16 ГБ ОЗУ LPDDR5, SSD об'ємом 512 ГБ або 1 ТБ, Wi-Fi 6, Buetooth 5.0 і непоганий для таких розмірів набір портів: три USB 3.2, два HDMI 2.0, RJ45 і слот для microSD.
Охолодження у ПК пасивне і сам корпус виступає в ролі радіатора. При цьому на вибір є безліч різних кольорів.

У рамках кампанії на Indiegogo пристрій можна придбати за 235 євро. Постачання обіцяють у грудні.

ChatGPT отримає свої власні прискорювачі обчислень? OpenAI розглядає можливість розробки своїх чіпів для роботи з ШІ

ChatGPT

Компанія OpenAI, відома своїм генеративним ШІ ChatGPT, може створити власні прискорювачі для навчання штучного інтелекту.

Подібні обговорення в компанії почалися ще минулого року на тлі нестачі високопродуктивних чіпів Nvidia. Один із варіантів вирішення проблеми — створення власних чіпів. Але це не єдиний варіант, який розглядає компанія. Інший полягає у тіснішій співпраці з компаніями, що займаються розробкою таких чіпів, включаючи ту ж Nvidia. Простіше кажучи, OpenAI може розглянути варіант купівлі напівзамовних рішень.

На даний момент компанія ще не прийняла рішення, тобто, якщо OpenAI все ж таки зважитися розробляти власні чіпи, серійні продукти з'являться ще нескоро. Щоправда, OpneAI може купити якусь компанію, яка вже має потрібні розробки, хоча все одно потрібно чимало часу для створення готового продукту.

Великий екран 11 дюймів, 4 динаміки, 7040 мА·год – недорого. Представлений планшет Samsung Galaxy Tab A9+

Samsung представила в Індії планшети Galaxy Tab A9 та Galaxy Tab A9+. Про перший ми вже розповідали, тому зупинимося на крупнішій моделі.

Samsung Galaxy Tab A9+ отримав дисплей IPS з діагоналлю 11 дюймів та роздільною здатністю 1920 х 1200 пікселів. В основі апаратної платформи лежить SoC Snapdragon 695. Обсяги ОЗП – 4 або 8 ГБ, флеш-пам'яті – 64 або 128 ГБ.

У конфігурації пристрою чотири динаміки AKG, 5-мегапіксельна фронтальна камера та основна 8-мегапіксельна, акумулятор ємністю 7040 мА · год з підтримкою зарядки потужністю 15 Вт. Також є адаптери Wi-Fi 5 та Bluetooth 5.0, GPS, порт USB-C. Як програмна платформа виступила Android 13 з інтерфейсом One UI 5.1.1, в перспективі ця модель отримає Android 15.

Вартість версії з 8 ГБ ОЗУ та 128 ГБ флеш-пам'яті, але без модему 5G – 252 долари. Варіант із 4 ГБ ОЗУ, 64 ГБ флеш-пам'яті модемом 5G – 276 доларів.


Читати також