Останні новини зі світу високих технологій. 24.09.2023

Останні новини зі світу високих технологій. 24.09.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У TikTok з'явилася можливість шукати відео через Google

У соцмережі TikTok з'явилася функція пошуку роликів через пошукову систему Google. Про це розповів дослідник додатків Раду Онческу.

За його словами, на сторінці пошуку в додатку соцмережі з'явилося посилання, яким можна перейти безпосередньо в Google для пошуку відео за тим же запитом, за яким користувач шукав би контент в TikTok.

При цьому будь-якої офіційної інформації від пошукового гіганта немає. Але представники китайського сервісу підтвердили тестування цієї функції для деяких країн.

Також Онческу повідомив, що в інтерфейсі TikTok при переході в Google спливає попередження про те, що "TikTok не підтримує і не несе відповідальності за результати пошуку Google".

Американські письменники Джонатан Франзен, Джон Грішем, Джордж Мартін та ще 14 інших американських авторів подали до суду на компанію OpenAI.

Письменники звинувачують розробників штучного інтелекту у незаконному використанні їхніх творів для навчання бота ChatGPT та піратстві цифрових версій творів.

Більшість авторів скаржаться на те, що ChatGPT може переказати зміст їх книжок та доволі точно описати окремі сцени, що можже слугувати доказом того, що ШІ-бот навчали незаконно навчали на цих текстах.

«Засоби до існування цих авторів походять від творів, які вони створюють. Але ліцензії відповідача ставлять під загрозу можливість письменників-фантастів заробляти на життя, оскільки вони дозволяють будь-кому генерувати — автоматично і безкоштовно (або дуже дешево) — текст, за створення якого вони платили б письменникам», — йдеться в позові.

Джордж Мартіна подав інший позов. Розробник Ліам Свейн за допомогою ChatGPT згенерував продовження «Пісні льоду та полум’я» — книжки «Вітри зими» та «Мрії весни» — і виклав їх у вільному доступі на GitHub. Після позову він видалив твори.

Крім того, користувачі ChatGPT генерували альтернативні сиквели та приквели до книжок Мартіна з використанням його персонажів. Зокрема програма штучного інтелекту згенерувала «несанкціонований і детальний план приквелу» до «Гри престолів» під назвою «Світанок лютововків» і використала «тих самих персонажів з наявних книжок Мартіна із серії “Пісня льоду і полум’я”».

Письменники вважають, що OpenAI має заплатити за використання їхніх творів. «Щоб зберегти нашу літературу, автори повинні мати можливість контролювати, чи використовуються їхні твори генеративним ШІ, і якщо так, то в який спосіб», — наголошують у позові.

Додаток Gmail нарешті навчився видаляти багато листів одразу

Google додала в мобільний додаток Gmail кнопку “Вибрати все”, яка дозволяє одним натисканням виділяти відразу кілька листів. Нововведення поки що доступне тільки на смартфонах під керуванням Android.

Така функція вже давно є в дектопній версії сервісу і в мобільному додатку вона з’явилася з тим самим обмеженням – виділяти можна максимум 50 повідомлень, що суперечить її назві.

Це невелике доповнення все ж таки буде корисним для користувачів, які хочуть швидко навести порядок у своїй електронній пошті.

48 Мп, запись видео 4К 100 к/с, 34 минуты полета и передача сигнала на 20 км. Характеристики DJI Mini 4 Pro

DJI готовится представит дрон Mini 4 Pro. Он станет лучше предшественника и, можно сказать, предложит технологии DJI Air 3 в более компактном корпусе.

DJI Mini 4 Pro будет оснащаться аккумуляторными батареями двух вариантов емкости: 2590 и 3850 мА·ч. Длительность полета с использованием «маленького» аккумулятора – 34 минута. Интересно, что установка аккумулятора емкостью 3850 мАч повлечет увеличение массы свыше 250 граммов – это порог, при превышении которого в некоторых стран дрон нужно регистрировать. Поэтому комплектация аккумуляторами – большими или маленькими – будет зависеть от страны. Хотя очевидно, что пользователи впоследствии сами смогут докупить «большие» аккумуляторы.

В камере, ведущей съемку, будет 48-мегапиксельный сенсор – дрон сможет записывать видео 4К 100 к/с. Новые датчики обеспечат определение препятствий в любом направлении – и это большой шаг в сравнении с предшественником. Также сообщается о передаче видеосигнала на расстоянии до 20 км.

DJI Mini 4 Pro будет предлагаться с различными контроллерами – RC-N1 и RC-2. Цена будет варьироваться в пределах от 850 до 1200 долларов.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro та 13 Pro+ наживо в різних версіях. Вийшло відео, яке дозволяє оцінити дизайн новинок та різні особливості

Компанія Xiaomi днями представила лінійку смартфонів Redmi Note 13, яка робить ще один суттєвий крок вперед за характеристиками, зберігаючи низькі ціни. І тепер ми можемо подивитись на різні смартфони на відео.

Також автори наочно показали значний приріст продуктивності у Note 13 Pro+ у порівнянні з попередником: понад 770 000 балів у AnTuTu 10 проти 530 000 балів.

Через рік після початку продажів у Китаї 30-дюймовий ігровий монітор Xiaomi нарешті дістався Європи

У Європі розпочався продаж нового ігрового монітора Xiaomi: у квітні 2022 року ця модель вийшла на ринок Китаю під назвою Redmi Curved Monitor 30, але в Європі пристрій називається Xiaomi Curved Gaming Monitor 30.

Роздільна здатність вигнутої панелі становить 2560 х 1080 пікселів, радіус кривизни – 1,8 м. Максимальна яскравість – 300 кд/кв.м., контрастність – 3000 : 1. Заявлений час реакції пікселя – 4 мс, підтримуються технології AMD FreeSync Premium, in-Picture та Picture-by-Picture. З відеовходів - по одному DisplayPort, HDMI 2.1 та HDMI 1.4.

У Великій Британії за Xiaomi Curved Gaming Monitor 30 просять 240 фунтів, в Іспанії - 240 євро.

У Telegram запустили «Історії» для каналів, а також безліч інших покращень

Команда популярного месенджера Telegram оголосила про запуск великого оновлення для користувачів. Одним із головних нововведень стала підтримка «Історій» для каналів. Однак публікувати "Історії" зможуть далеко не всі канали.

Щоб канал отримав право публікувати «Історії», потрібно набрати певну кількість голосів від читачів. Голосувати можуть лише користувачі платної передплати Telegram Premium. При цьому передплата Telegram Premium надає один голос, який користувач може віддати одному каналу. Користувачі можуть передавати свій голос іншому каналу раз на добу.

Чим більше каналу голосів, тим вищий його рівень, а кожен новий рівень дозволяє публікувати для всіх передплатників 1 додаткову історію на день. Система голосів одержала назву «бустів» (Boosts).

Серед інших нововведень — стікери-реакції, які користувачі та канали можуть додавати у свої історії, можливість завантаження аудіофайлів для історій (можна додати музичний або голосовий супровід), оновлений інтерфейс для медіафайлів, що самознищуються, і функцію одноразового перегляду, нові повідомлення про вхід і так далі.

У Facebook тепер можна заводити кілька особистих профілів

Компанія Meta представила важливе нововведення для соціальної мережі Facebook. Як оголосила прес-служба, користувачі тепер можуть створювати кілька особистих профілів, кожен із своєю унікальною стрічкою з відповідним контентом, між якими можна перемикатися без необхідності входу до системи.

Нова функція дуже корисна для тих, хто хотів би розділити різні сфери свого життя. Наприклад, хобі, спілкування з сім'єю чи друзями та робочі завдання. 

Додаткові профілі відрізняються від основного, який ви створюєте під час реєстрації на Facebook. Основний профіль є у всіх користувачів. Його можна видалити лише разом із обліковим записом Facebook.

Для всіх профілів буде використовуватись єдина інформація для входу. Увійшовши в обліковий запис, користувач спочатку потрапить у свій основний профіль, а потім зможе переключитися на потрібний додатковий.

За даними Facebook, можливість створення кількох особистих профілів вже почала поширюватися по всьому світу і впроваджуватиметься поступово протягом наступних кількох місяців.


Читати також