Траєкторія кохання: у 40 років усе тільки починається

Траєкторія кохання: у 40 років усе тільки починається

Розповідаємо про те, чому романтика приречена на спад, але це не привід розлучатися.

Чи задоволені ви своїми романтичними відносинами? Можливо, ви замислювалися над тим, як зустріли свого партнера, через що пройшли, і як стосунки змінилися – або як іноді вони діяли вам на нерви.

Виявляється, є кілька інших важливих чинників, які можуть вплинути на те, що ви думаєте про свої стосунки – це скільки вам років і як довго ви разом. У новій статті дослідники, графічно відобразивши задоволеність відносинами більш ніж 165 000 чоловік по всьому світу, побачили виразний малюнок підйомів і спадів у міру того, як пари рухалися життям.

Отримані результати можуть дати суперечливі підказки про малюнок ваших власних відносин. Згідно з цим дослідженням, і вік, і тривалість відносин позначаються на нашій задоволеності ними, хоча вік, схоже, має більше значення. Іншими словами, ви з чоловіком дійсно можете бути в одні моменти свого життя щасливішими, ніж в інші, і це, можливо, пов'язане не стільки з самими моментами, скільки з обставинами.

Як задоволеність зростає та слабшає

Оскільки попередні дані про задоволеність відносинами протягом усього життя були неоднозначними, дослідники з Бернського університету вирішили провести метааналіз, вивчивши результати 95 статей, щоб побачити, чи можлива чіткіша картина. Більшість учасників були зі США, деякі з Канади, Німеччини та Китаю. Здебільшого це були білі люди, які перебували у гетеросексуальних відносинах.

Вчені виявили, що задоволеність відносинами має тенденцію знижуватися в інтервалі від 20 до 40 років. З цієї нижньої точки вона зазвичай росте до 65 років і залишається відносно стабільною ще близько 10 років (найстаршим учасникам було 76 років).

Коли вони проаналізували термін відносин, картина виглядала дещо інакше. Зазвичай пари стають менш задоволеними протягом перших 10 років, потім їхня задоволеність відновлюється і збільшується протягом наступних 20 років, а потім знову знижується.

Траєкторія кохання

Чому ми найменш задоволені нашими відносинами у віці близько 40 років, але стаємо щасливішими ближче до пенсії? Дослідники не мали достатньо даних, щоб пояснити ці закономірності, але вони запропонували кілька ідей.

Криза середнього віку - реальне явище, пов'язане з падінням у цей період рівня щастя, і вчені припускають, що це стосується і нашого романтичного життя. У середньому віці ми можемо поєднувати напружену роботу зі спробами ростити дітей та піклуватися про старіючих батьків. Поточні результати показали, що партнери, які мають дітей, зазвичай менш задоволені своїми відносинами в порівнянні з тими, хто дітей не має.

До того ж відчуття можливостей та відкритих горизонтів, властиве молодим, у дорослих здатне втрачатися. Дослідники припускають, що якщо ми до певного віку не досягли того, на що сподівалися, – у житті чи у відносинах – ми можемо відчувати прикрість та розчарування.

Після 40 років можливі кілька сценаріїв. Ми можемо розлучитися і почати нові, більш щасливі стосунки – або можемо змиритися з партнером, який у нас є, розуміючи, що варіантів не так багато. Коли діти їдуть до коледжу вчитися, пари здатні возз'єднатися у своєму спустілому гнізді. І що старші ми стаємо, то більше схильні до емоційної стабільності. Можливо, стає простіше цінувати близьких, які все ще є в нашому житті, і робити приємнішим час, проведений із ними.

Дослідники також розмірковували про те, чому задоволеність у відносинах слідує за передбачуваною траєкторією. На їхню думку, протягом перших 10 років відносин пари можуть витрачати все менше часу та енергії на спілкування, секс та спільне проведення часу. Прагнення до ідеального партнера, який відповідає всім нашим потребам, стикається з реальністю живої людини, схильного помилятися і не здатної бути для нас усім. Тому не дивно, що пік закоханості не може тривати вічно.

Цікаво, що їхні висновки майже повністю збігаються з поняттям «свербіж сьомого року», заснованим на дослідженні, згідно з яким люди найчастіше розлучаються після семи років шлюбу (більшість пар одружуються через кілька років після знайомства).

Але пари, які подолають цей етап, можуть зрештою набути почуття сили та стійкості, почуття єдності, і це здатне пояснити, чому задоволеність відновлюється через 10 років, каже співавтор дослідження Яніна Лариса Бюлер, доцент Майнцького університету імені Йоганна Гутенберга.

Ідеї для (не)щасливих пар

Якщо це дослідження зіпсувало ваш романтичний настрій, вчені закликають не засмучуватися. Навіть коли задоволеність впала до найнижчого рівня, вона все ще залишається відносно високою – 77 балів за 100-бальною шкалою. І задоволеність не єдиний аспект відносин, що утримує людей разом; навіть якщо ви часом менш задоволені, ви все одно можете залишатися відданими один одному.

«Я думаю, ми маємо визнати, що задоволеність відносинами змінюється, і те, що вона змінюється, це абсолютно нормально, – каже Бюлер. – Це нормально бути менш задоволеним у якийсь момент стосунків, і це не означає, що треба здатися і нічого більше для них не робити, але не треба постійно порівнювати себе з тим, наскільки, як нам здається, щасливі інші люди».

Це також середні значення; ваш шлях у відносинах може виглядати зовсім інакше. У майбутньому Бюлер сподівається вивчити, які аспекти особистості – на кшталт емоційної стабільності, самооцінки, стилю прихильності чи відкритості до зростання і змін – здатні зробити стосунки гладкішими чи тернистішими. Таке дослідження могло б допомогти терапевтам та іншим спеціалістам-практикам запропонувати кращі рекомендації та ресурси парам різного віку та на різних етапах відносин.

Але якщо ви виявите, що почуваєтеся менш задоволеними стосунками, проживши в них десять років або перебуваючи в середньому віці, можливо, вас заспокоїть знання про те, що це абсолютно нормально – і що, можливо, краще перечекати важкі часи разом.


Читати також