Останні новини у світі високих технологій. 23.10.2023

Останні новини у світі високих технологій. 23.10.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У Tinder дозволили друзям та родичам грати у віртуальну сваху

Команда відомого сервісу знайомств Tinder запускає нову функцію під назвою Tinder Matchmaker. Нововведення дозволяє друзям і родичам користувача спростити завдання вибору і запропонувати потенційних партнерів прямо в додатку.

За допомогою Matchmaker користувач може запросити своїх близьких незалежно від того, чи є у них профіль Tinder чи ні.

Користувачі можуть розпочати сеанс Matchmaker безпосередньо з картки профілю або в налаштуваннях програми, створивши посилання, яким можна поділитися з 15 друзями або членами сім'ї. Учасникам дається 24 години, щоби порекомендувати профілі потенційних партнерів. Свахи не можуть спілкуватися або відправляти повідомлення потенційним партнерам від імені запросившего їх користувача.

Після закінчення сеансу Matchmaker користувач Tinder може переглянути, яких потенційних кандидатів запропонували його близькі. Такі профілі будуть позначені як "рекомендації". Однак остаточний вибір залишається за самим користувачем.

Tinder Matchmaker зараз доступний у 15 країнах, включаючи США, Великобританію, Австралію, Канаду, Францію та Німеччину, а міжнародне впровадження очікується «найближчими місяцями».

Створено штучний інтелект, який навчає роботів. Nvidia Eureka навчає роботів виконувати складні фізичні дії, як людина

Ну ось і настав момент, коли штучний інтелект почав навчати роботів. Компанія Nvidia розробила ШІ-агента Eureka, який вміє навчати роботів складним руховим навичкам.

Наприклад, Eureka навчив роботизовану руку пенспінінгу - швидкому жонглюванню ручки пальцями. Звичайно, навчалася віртуальна модель роботизованої руки, але це не має особливого значення.

Загалом ШІ-агента Nvidia навчив роботів майже 30 різним завданням, включаючи відкривання дверцят шафи, кидання та ловлю м'ячика і так далі. Деякі з цих дій можуть здатися дуже простими, але це лише тому, що ми вміємо це робити автоматично і не замислюючись.

Eureka спирається на мовну модель GPT-4. Навчання відбувалося у додатку для моделювання фізики Nvidia Isaac Gym.

Навчання з підкріпленням дозволило досягти вражаючих успіхів за останнє десятиліття, проте багато проблем все ще існують, наприклад, дизайн винагород, який залишається процесом спроб та помилок. Eureka - це перший крок на шляху до розробки нових алгоритмів, які поєднують методи генеративного навчання та навчання з підкріпленням для вирішення складних завдань.

Важливо відзначити, що ефективність ШІ-агента Nvidia дуже висока. Як сказано в прес-релізі, програми винагороди, створені Eureka, які дозволяють роботам навчатися методом проб та помилок, перевершують програми, написані експертами, більш ніж у 80% завдань. Це призводить до середнього підвищення продуктивності роботів більш ніж на 50%.

Агент ШІ використовує мовну модель GPT-4 та генеративний ШІ для написання програмного коду, який винагороджує роботів за навчання з підкріпленням. Він не вимагає підказок для конкретних завдань або заздалегідь заданих шаблонів винагород і легко враховує відгуки людей, щоб змінити винагороди для отримання результатів, які більш точно відповідають баченню розробника.

Використовуючи моделювання з прискоренням на графічному процесорі Isaac Gym, Eureka може швидко оцінити якість великих партій кандидатів на винагороду для більш ефективного навчання. Потім Eureka складає зведену інформацію про ключові статистичні дані за результатами навчання і дає вказівку мовній моделі покращити генерування функцій винагороди. Таким чином, ШІ самовдосконалюється. Він навчив усіх видів роботів — чотириногих, двоногих, квадрокоптерів, роботів зі спритними руками, роботів-маніпуляторів та інших — виконувати найрізноманітніші завдання.

Sony a9 III представлять вже 7-8 листопада?

За інформацією, що з'явилася в акаунті Camera Beta китайської соцмережі Weibo, 7 та 8 листопада у Нью-Йорку компанія Sony проведе захід, де представить свої новинки. Водночас, на інший захід, який паралельно пройде у Стамбулі, вже запрошено деяких європейських спортивних фотографів, причому не лише амбасадорів Sony, а й тих, хто використовує камери Canon та Nikon.

Так що дуже велика ймовірність того, що камера Sony 9 Mark III буде представлена саме 7 або 8 листопада.

Представлено найшвидшу картку пам'яті microSD UHS-I об'ємом 1,5 ТБ. За новинку SanDisk просять 150 доларів

Компанія Western Digital представила, як вона стверджує, найшвидшу у світі картку пам'яті microSD UHS-I об'ємом 1,5 ТБ.

Модель SanDisk Ultra microSD пропонує швидкість передачі даних до 150 МБ/с. Картка пам'яті має клас A1 та продається з 10-річною гарантією. За новинку виробник просить 150 доларів.

SanDisk також пропонує нову лінійку карток SD та microSD, призначених для камер спостереження та інших пристроїв, що використовуються на відкритому повітрі. Карти мають ємність до 512 ГБ і пофарбовані в яскраво-жовтогарячий колір. Крім того, вони можуть витримувати екстремальні температури, а також занурення у прісну або солону воду на глибину до метра на строк до 72 годин.

3D-друк ракетних компонентів відкриває нові можливості у космічній промисловості

Успішне випробування 3D-друку ракетних компонентів з алюмінію відкриває нові можливості для космічних польотів та перевезення великих вантажів. Це дозволить розробляти легкі компоненти для ракет та забезпечить прогрес у галузі космічних досліджень.

NASA створило та протестувало сопло ракетного двигуна, виготовлене з використанням 3D-друку, з алюмінію, що зробило його легшим, ніж звичайні сопла та заклало основу для міжпланетних польотів з більшою вантажопідйомністю.

У рамках співпраці між NASA та компанією Elementum 3D, інженери з Центру космічних польотів імені Джорджа Маршалла, розробили метал алюмінію, здатний витримувати високі температури, необхідні для роботи ракетних двигунів. Порівняно з іншими металами, алюміній має меншу щільність, що дозволяє створювати міцні та легкі компоненти.

Однак через його низьку термостійкість і схильність до тріщин під час зварювання, алюміній зазвичай не використовувався для виробництва компонентів ракетних двигунів. До сих пір.

Проект RAMFIRE (Reactive Additive Manufacturing for the Fourth Industrial Revolution) зосереджено на розвитку виробництва легких алюмінієвих ракетних сопел. У них передбачені внутрішні канали для охолодження, що запобігає перегріву. На відміну від традиційних методів виробництва, для створення деталей RAMFIRE потрібно значно менше елементів, а час виробництва суттєво скорочується, оскільки деталь створюється відразу цілою.

Для створення сопла NASA та компанія Elementum 3D розробили новий сплав алюмінію під назвою A6061-RAM2 та модифікували алюмінієвий порошок. Інший комерційний партнер NASA, RPM Innovations (RPMI) використовував цей сплав алюмінію та порошок для створення сопла за технологією LP-DED (лазерна наплавка, технологія пошарового нарощування).

«Маса має вирішальне значення у майбутніх міжпланетних місіях NASA. Проекти, подібні до цього, сприяють розвитку виробництва компонентів ракет і допоможуть створити нові системи тяги, запустити виробництво в космосі та створити необхідну інфраструктуру для амбітних місій NASA на Місяць, Марс та за їх межі», — сказав Джон Вікерс, головний технолог виробництва.

Раніше цього літа на тестовому майданчику два сопла пройшли кілька вогневих випробувань. Вони успішно витримали граничний тиск і набрали 22 запуски та 579 секунд, або майже 10 хвилин часу пропалення. Це показує, що сопла здатні витримати умови міжпланетного простору.

Ця серія випробувань стала значною віхою. Після кількох відбувшиїся вогневих випробувань, ми продемонстрували, що такі деталі здатні витримати всі навантаження, характерні для двигунів пілотованих посадкових модулів на Місяць.

На додаток до успішного створення та випробування сопел ракетних двигунів інженери проекту RAMFIRE успішно використовували алюмінієвий матеріал RAMFIRE для створення інших компонентів: аеродинамічне сопло діаметром 36 дюймів зі складними вбудованими охолоджувальними каналами та вакуумні контейнери для кріогенних рідин.

Google Photos тепер може резервувати фото у форматі RAW

Дедалі більше смартфонів вміють знімати у форматі RAW, і тепер сервіс Google Photos навчився автоматично створювати резервні копії для таких знімків.

У програмі Google Photos такі фотографії позначені відповідним значком, а при відкритті можна переключитися на JPEG.

Нова функція, безперечно, корисна, але варто пам'ятати, що знімки в RAW займають набагато більше місця, ніж у JPEG, а сховище Google Photos у більшості користувачів вже давно не необмежене, та й мобільний інтернет далеко не у всіх безлімітний.

На даний момент у сервісі немає можливості скасувати автоматичне завантаження RAW в хмару, але, можливо, Google додасть таку функцію пізніше.

SpaceX планує збільшити частоту запусків до 144 за 2024 рік

Компанія Ілона Маска вже здійснила 74 орбітальні місії у 2023 році — більше, ніж будь-яка інша приватна компанія за рік. Попередній рекорд також належав SpaceX і складав 61 запуск за 2022 рік. Але найближчими 2,5 місяцями компанія планує досягти 100 запусків за рік.

Одним із основних факторів у планах збільшення числа запусків SpaceX є розвиток «мега-сузір'я» Starlink для надання послуг інтернет-з'єднання. Компанія вже отримала дозвіл на розгортання 12 000 супутників Starlink і подала заявку на дозвіл ще для 30 000 супутників. Більше половини запусків SpaceX у 2023 році було присвячено місіям Starlink.

Досягнення позначки 100 цього року вимагатиме значного збільшення частоти запусків з однієї місії кожні 3,9 дня до однієї місії кожні 2,8 дня. Однак схоже, що SpaceX на це здатна: компанія неодноразово робила два запуски за один день. Так, минулого березня вона запустила дві свої ракети Falcon 9 з проміжком менш ніж 4,5 години.

Більшість орбітальних місій SpaceX досі були виконані ракетою Falcon 9, а потужніша Falcon Heavy справлялася з іншими. Falcon Heavy здійснила вже вісім запусків, чотири з яких відбулися цього року.

SpaceX працює над наступником цих ракет - Starship, який розроблений для швидкої багаторазової експлуатації, на відміну від Falcon 9 і Falcon Heavy, верхні щаблі яких непридатні для повторного використання. Starship мав пробний запуск у квітні цього року, але через деякі проблеми ракету довелося дистанційно підірвати невдовзі після старту.

На даний момент SpaceX готується до другого випробувального польоту Starship. Під час слухань Білл Герстенмайер, віце-президент SpaceX із забезпечення надійності складання та польотів, заявив, що ракета готова до запуску вже більше місяця, але SpaceX все ще чекає ліцензії на запуск від Федеральної авіаційної адміністрації США. Сенатор Тед Круз засудив «бюрократичні перепони», які зараз перешкоджають запуску Starship. Герстенмайер висловив схожі думки, наголосивши, що часті тестові запуски та повторні ітерації на основі аналізів цих запусків є ключовими принципами стратегії розвитку SpaceX.

«Це сумно, коли наша техніка готова до запусків, але ми не можемо їх здійснити через регуляції чи повторні перевірки. Нам потрібно гарантувати безпеку та захищати довкілля. Ми не заперечуємо це. Але нам необхідно літати зі швидким темпом, який дозволяє розробляти техніку та пройти цей активний процес розвитку та випробувань», - сказав Герстенмайер.

Apple готує величезний iPad Air

Компанія Apple у найближчі кілька років може додати до свого асортименту відразу кілька абсолютно нових моделей планшетів iPad. Складаний iPad з гнучким екраном очікується у 2025 році, а ось величезний iPad Air може вийти раніше.

Ресурс DigiTimes каже, що Apple працює над iPad Air з екраном діагоналлю 12,9 дюйма, тобто, як у великого iPad Pro. Само собою, новинка поступатиметься старшому побратиму за багатьма пунктами. Наприклад, такий iPad не отримає екрану Mini-LED, зате, ймовірно, йому дістанеться одна з платформ сімейства Apple M, оскільки вже поточний iPad Air заснований на SoC M1.

Також варто відзначити, що поточний iPad Air коштує від 600 доларів, а менший iPad Pro стартує із 800 доларів. Величезний Air 12.9, мабуть, розміститься між цими двома моделями.

За допомогою сонячного телескопа DKIST вдалося з'ясувати, чому корона Сонця гарячіша за його поверхню

Нові дані сонячного телескопа DKIST дозволяють астрономам отримати більш детальне уявлення про магнітне поле Сонця.

Астрономи наближаються до розуміння однієї з найбільш загадкових особливостей Сонця, збираючи дані про його магнітне поле. Сонячний телескоп DKIST, що є найпотужнішим у світі, надав найбільш докладну інформацію про «тиху» поверхню Сонця та його магнітне поле. Це може допомогти пояснити одну з найбільших загадок астрофізики – чому зовнішній шар Сонця (корона) у сотні разів гарячіший, ніж його поверхня (фотосфера), хоча логічно було б очікувати зворотного.

Професор Робертус Ердельї, старший науковий співробітник Шеффілдської школи математики та статистики, зазначає, що спостереження показали змієподібну топологію магнітного поля в нижній атмосфері Сонця, відомої як хромосфера. Розуміння геометрії магнітного поля є фундаментальним для роз'яснення різних енергетичних процесів, що визначають динаміку плазми у сонячній атмосфері. Це включає очікувану поведінку магнітного поля, яка, можливо, пояснює причину того, чому сонячна плазма сягає мільйонів градусів Кельвіна. Передбачається, що ці магнітні поля також здатні викликати найпотужніші корональні викиди.

Сонячний телескоп DKIST, запущений у 2022 році, є найпотужнішим сонячним оптичним телескопом Землі. Його роздільна здатність дозволила б побачити монету в 50 пенсів (28 мм) з відстані як від Манчестера до Лондона.

Раніше дослідження зосереджувалися на «сонячних плямах» — великих та активних областях із сильним магнітним полем, здатних переносити енергію між шарами Сонця. Однак тепер вчені звернули увагу на «тихе сонце» — області без сонячних плям і менш інтенсивними, але динамічними магнітними полями. Чітке розуміння структури магнітного поля у цій галузі може розкрити секрети балансу енергії у хромосфері Сонця.

Завдяки DKIST вчені виявили несподівану складність у структурі магнітного поля «тихого сонця»: змієподібні структури. Професор Михайло Матіудакіс, співавтор та директор Центру астрономічних досліджень у Белфасті, зазначає, що більш складне магнітне поле може бути пов'язане з процесом магнітної реконекції, коли магнітні поля, спрямовані у протилежних напрямках, взаємодіють та вивільняють енергію, сприяючи нагріванню фотосфери. Ці нові спостереження наближають до розуміння однієї з значних загадок сонячних досліджень.


Читати також