21.10.2023
Популярна наука
eye 425

Дослідники назвали найстрашніший фільм

Дослідники назвали найстрашніший фільм

Учасники проєкту «Наука страху» дивилися горори, поки дослідники заміряли частоту їхнього серцевого ритму та дисперсію інтервалу Q-Т. В результаті вдалося скласти рейтинг найстрашніших фільмів.

За даними дослідження, найстрашнішим фільмом став «Сіністер» (2012 рік) американського режисера Скотта Дерріксона.

На другому місці опинився «Астрал. Онлайн» (2020 рік), а на третьому рядку розмістилася стрічка «Паранормальні явища. Скінамаринк» (2022 рік).

Який горор найстрашніший

Проєкт «Наука страху» — експеримент із пошуку найстрашніших фільмів, який базувався на показаннях частоти серцевого ритму глядачів. 2020 року його заснували любителі горорів.

З 2023-го дослідники ввели нову систему оцінки жахів, яка об'єднала як показники частоти серцевих скорочень (вимірюється в ударах на хвилину, норма від 60 до 80), так і дисперсію інтервалу QT (вимірюється в мілісекундах).

Чим швидше серцевий ритм, тим швидше фільм змушує кров текти по судинах, що є показником хвилювання та страху. Дисперсія інтервалу QT – це різниця між максимальними та мінімальними значеннями QT-інтервалу, виміряного у 12 стандартних відведеннях. Грубо кажучи, вона показує час між кожним ударом серця. Чим нижче відхилення серцевого ритму, тим більший стрес відчували глядачі.

Після збору даних дослідники об'єднали обидва показники та отримали підсумковий рейтинг.

Читати також


up