Картонні безпілотники австралійського виробництва показують, що інновації відіграють ключову роль у сучасній війні

Картонні безпілотники австралійського виробництва

Автор: Пол К’ютон, професор дизайну Ланкастерського університету

Інноваційні дизайнерські рішення можуть мати величезний вплив на перебіг війни, тому важливо розуміти принципи їх пошуку. Нещодавнє використання з боку України недорогих картонних безпілотників, що їх надала Австралія, для атак на цілі в Росії, є показовим прикладом того, як це може працювати.

Австралія постачає Україні по 100 безпілотників щомісяця від березня цього року в рамках угоди про пакет допомоги вартістю приблизно 15,7 млн фунтів стерлінгів, укладеної в липні 2021 року, повідомляє австралійський Центр оборонних інновацій.

Нові технології зазвичай витісняють наявні, що веде до появи конкурентних контртехнологій. Цей циклічний взаємозв’язок, зумовлений інноваціями, часто має важливе значення в контексті війні, оскільки він уможливлює ключові технологічні досягнення.

Технологія безпілотних літальних апаратів спочатку була розроблена для військового використання. Пізніше вона виявилася корисною в цивільній сфері для логістики, доставки та надання допомоги під час ліквідації наслідків стихійних лих. Це в свою чергу відкрило нові можливості для інновацій, які можуть бути використані у військових цілях.

Безпілотники справлятимуть значний вплив на конфлікти майбутнього, що матиме наслідки для міжнародних відносин, безпеки та оборони.

Австралійська інженерно-технічна компанія Sypaq, заснована в 1992 році, розробила систему точної доставки корисного навантаження (PPDS) Corvo для використання у військових, правоохоронних органах, прикордонній безпеці та службах надзвичайних ситуацій, а також для забезпечення продовольчої безпеки, інспекції активів та пошуково-рятувальних операцій.

Повідомляється, що українські сили застосували картонні безпілотники PDDS під час атаки на аеродром у Курській області на заході Росії 27 серпня. Внаслідок атаки було пошкоджено Міг–29 і чотири винищувачі Су–30, дві зенітно-ракетні установки «Панцир», гарматні установки і систему протиповітряної оборони С–300.

Принципи дизайну

Принципи дизайну, які лежать в основі успіху дронів, спираються на такі чинники, як вартість виробництва, матеріал каркасу, вага, корисне навантаження, дальність польоту, розгортання та простоту використання. Інші важливі аспекти включають надійність програмного забезпечення та здатність керувати безпілотником за різних погодних умов.

Зазвичай невеликі безпілотні літальні апарати надають високоякісні зображення для розвідки в швидкозмінному театрі воєнних дій. Дрон Corvo оснащений високоякісною камерою, яка забезпечує отримання зображень, охоплюючи велику площу, і передає відеоматеріали своєму оператору в режимі реального часу.

Важливість картографування в режимі реального часу має вирішальне значення для гнучкого управління сучасними збройними силами, оскільки це дозволяє спрямовувати сухопутні війська, важке озброєння та артилерію.

У деяких випадках конструювання малих безпілотників зосереджене на адаптації корисного навантаження для перевезення різних типів боєприпасів, як це було під час атаки на Курськ.

Картонний дрон може транспортувати вантаж вагою до 5 кг, розмах крил становить два метри, а дальність польоту — 120 км, при цьому його вартість становить 3500 доларів США. Вощений картон є ідеальним матеріалом, оскільки він стійкий до погодних умов, його можна транспортувати у вигляді пласкої конструкції (розміром 510 мм на 760 мм) і, що важливо, має легкий корпус, який забезпечує більшу дальність польоту і високу крейсерську швидкість — 60 км/год.

Дрони з нерухомим крилом забезпечують більшу дальність польоту, ніж гвинтові, оскільки крила створюють підйомну силу, а корпус має менший лобовий опір, тому вони більш енергоефективні. Ба більше, вони можуть літати на більшій висоті. Дрони можна запускати за допомогою простої катапульти або вручну, що дозволяє швидко розгортати їх на полі бою.

Низькотехнологічний матеріал — високотехнологічне мислення

Радар передбачає передачу електромагнітних хвиль, які відбиваються від будь-якого об’єкта назад до приймальної антени. Картон, як правило, важче виявити за допомогою радара, але інші компоненти дрона, такі як батарея, можуть бути помічені.

Але безпілотник Corvo, радше за все, можна помітити на радарі. Для повної невидимості потрібні матеріали, що поглинають радіолокаційні сигнали — ці полімери мають різні поглинаючі властивості, що дозволяють уникнути виявлення радарами.

Ще одним принципом проєктування є здатність безпілотника до «роїння». Скупчення безпілотників може перевантажити системи протиповітряної оборони за рахунок своєї чисельності і може використовуватися як приманка в контррозвідувальних операціях.

Успішне використання «роїв» дронів сильно залежить від розвитку штучного інтелекту, який все ще перебуває на початковій стадії. Але нещодавні перегони дронів у Федеральній вищій технічній школі Цюріха, в яких дрон, керований штучним інтелектом, перевершив інших дронів, якими керували чемпіони світу з гонок, оприявнили цей потенціал.

Всі ці проєктні принципи та інновації вже докорінно змінили і продовжують впливати на ведення бойових дій і операцій. Цілком ймовірно, що невеликі дрони низької вартості матимуть подальший успіх у виконанні майбутніх місій.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Ukraine war: Australian-made cardboard drones used to attack Russian airfield show how innovation is key to modern warfare» в журналі The Conversation 31 серпня 2023 року.

Переклали Ян Додатко та Ірина Тесленко


Читати також