24.10.2023
Популярна наука
eye 316

Історія США у семи періодах

Історія США у семи періодах

Головні явища, події та люди американської історії - від перших колоністів до терактів 11 вересня.

Колоніальний

Початок періоду. 1607 рік. Заснування Джеймстауна, першої успішної англійської колонії у Північній Америці

Кінець періоду. 1783 рік. Закінчення Війни за незалежність США.

Значення періоду

історія сша Колоніальний

Час заснування та розвитку північноамериканських англійських колоній, що закінчився здобуттям незалежності. У цей період відбувалося становлення демократії (з одночасним закріпленням рабства афроамериканців) і формування важливих складових американської політичної та культурної традиції, включаючи уявлення про свою країну як приклад для наслідування для решти людства (спочатку в релігійному пуританському, а після Війни за незалежність — також і у політичному сенсі). 13 колоній, що склали США, сильно відрізнялися одна від одної за способом управління, складом переселенців, економічною основою господарства та ідейними цілями керівників і жителів, проте їм вдалося порозумітися, узгодити дії та сформувати єдину державу. Боротьба проти метрополії розпочалася як захист від спроб Лондона збільшити свій контроль та оподаткування колоній, але незабаром призвела до формування ідеології народного представництва («Жодних податків без представництва» — мало на увазі представництво в британському парламенті) та демократичного суверенітету, вершиною якої стала вимога незалежності.

Головні події

1620 рік. Плавання корабля "Мейфлавер". На ньому до Північної Америки прибуває перша група переселенців-пуритан, які не визнають авторитет офіційної Англіканської церкви. Надалі міграція релігійних дисидентів на новий континент стане масовою.

1692 рік. Полювання на відьом у Сейлемі. За звинуваченням у чаклунстві повішено 19 осіб, майже 200 осіб ув'язнено, де кілька з них помирають.

1730-ті роки. «Велике пробудження». Активізуються протестантські вчення, наголошують на щирість особистого релігійного почуття. В результаті колонії значною мірою заперечуватимуть атеїстичну сторону європейського Просвітництва.

1754–1763 роки. Війна з французами та індіанцями, або Велика війна за імперію. Північноамериканський театр Семирічної війни. Приводить до витіснення Франції з континенту і стає предтечею конфлікту англійських колоністів з метрополією, яка спробувала компенсувати витрати на війну.

1776 рік. Ухвалення Декларації незалежності. Другий Континентальний конгрес у Філадельфії — з'їзд депутатів від 13 колоній — приймає її 4 липня, через рік після початку Війни за незалежність. Війна закінчиться американською перемогою ще через сім років.

Головні дійові особи

Джон Вінтроп 1587/88–1649. Один із засновників і губернатор колонії Массачусетської затоки, автор образу колонії як пуританського «Града на пагорбі», зразка та надії для всіх християн.

Енн Гатчінсон 1591-1643. Керівник «антиноміанської єресі», яка протиставляла себе пуританству, що панував у колонії Массачусетської затоки. Була засуджена та вигнана з колонії, а потім убита індіанцями.

Бенджамін Франклін 1706–1790. Вчений-енциклопедист, письменник, видавець, дипломат, один із батьків-засновників США. Автор висловлювання «час — гроші».

Джордж Вашингтон 1732–1799. Головнокомандувач Континентальної армії під час Війни за незалежність, перший президент США (1789–1797).

Томас Джефферсон 1743–1826. Політичний діяч, філософ, дипломат, основний автор Декларації незалежності, третій президент США (1801–1809).

Становлення нації

Початок періоду. 1783 рік. Закінчення Війни за незалежність США.

Кінець періоду. 1860 рік. Початок виходу південних штатів зі складу США.

Значення періоду

Битва на Куїнстонських висотах

Період активної територіальної експансії, розвитку економіки та зростання внутрішніх протиріч. У цей час завершилося становлення американської держави, країна досягла своїх сучасних континентальних кордонів (за допомогою договорів, покупок та воєн), швидкими темпами розвивалися внутрішні шляхи сполучення (спочатку канали, потім залізниці). Політично США існували на основі балансу між вільною Північчю і рабовласницьким Півднем, які суперничали за швидко зростаючий Захід. Південь розвивав плантаційну систему, засновану на рабстві афроамериканців, що призвело до руху за заборону рабовласництва (аболіціонізм). Швидке зростання території, особливо після війни з Мексикою в 1846-1848 роках, викликало загострення суперечки про долю нових штатів - судилося їм стати вільними або рабовласницькими, - що стало найважливішою передумовою вибухнувшої в країні Громадянської війни.

Головні події

1789 рік. Ухвалення Конституції США. Вироблені після проголошення незалежності Статті Конфедерації та вічного союзу виявилися неефективними, і до 1787 спеціально скликаний Конституційний конвент розробляє текст Конституції. До 1789 документ ратифікують дві третини штатів, що дає можливість провести вибори Конгресу і президента США (решта штатів ратифікує Конституцію протягом наступних двох років, після того як до основного тексту буде прийнято 10 поправок, що захищають права і свободи громадян, - Білль про права).

1801 рік. Перша зміна президента внаслідок програшу чинного глави держави під час виборів. Прихильники чинного президента Джона Адамса вважали його опонента Томаса Джефферсона небезпечним радикалом і всерйоз розглядали можливість відмовитися від передачі влади. Проте Адамс поступається повноваженнями переможцю, створюючи прецедент переходу влади в результаті демократичного волевиявлення.

1803 рік. Купівля Луїзіани. За президента Томаса Джефферсона США вперше розширюються за рахунок купівлі: у Франції придбано землі від кордону з Канадою до Мексиканської затоки, за розміром приблизно рівні території, яку Сполучені Штати займали до цього.

1812-1815 роки. Війна з Великобританією. Починається з ініціативи США з надією на приєднання Канади та припинення насильницького вербування американських матросів на кораблі Королівського військово-морського флоту у відкритому морі. Однак Канада залишається британською, а у серпні 1814 року англійський корпус вступає до Вашингтона. У грудні цього ж року в Генті підписується мирний договір, але до того, як повідомлення про нього досягають США, американська міліція під командуванням Ендрю Джексона завдає поразки британським військам під Новим Орлеаном. Війна залишиться у пам'яті американців як «Друга війна за незалежність».

1830 рік. Закон про переселення індіанців. «П'ять цивілізованих племен» — черокі, чикасо, чокто, крики та семіноли — примусово переселяються на територію нинішнього штату Оклахома. Переселення по «Дорозі сліз» призводить до загибелі значної частини індіанців та погіршення їхнього економічного становища і покладає край надіям деякої частини індіанських еліт на рівноправну взаємодію з американською державою.

1846–1848 роки. Війна з Мексикою. Починається після анексії Сполученими Штатами Техасу, а завершується переходом приблизно половини передвоєнної території Мексики до США.

1848 рік. Конвент у Сенека-Фоллз. Перші збори жінок на захист своїх прав. На ньому, зокрема, приймається Декларація почуттів, яка проголошує рівність статей та бере за зразок Декларацію незалежності США. Її головний автор - аболіціоністка Елізабет Кеді Стентон.

Головні дійові особи

Джон Маршалл 1755–1835. Голова Верховного Суду США (1801-1835). Саме рішення Маршалла щодо низки судових справ затвердили право нагляду з боку Верховного суду за рішеннями виконавчої та законодавчої влади, перетворивши його на повноцінну третю гілку влади.

Ендрю Джексон 1765–1845. Воєначальник, сьомий президент США (1829-1837), один із творців Демократичної партії. Його ім'я дало назву періоду «джексонівської демократії», що характеризувалася різким розширенням виборчих прав та демократизацією політики. Він же привів у життя політику переселення індіанців із територій, на які претендували білі, у глибину континенту.

Деніел Вебстер 1782–1852. Конгресмен, сенатор, держсекретар, представник Нової Англії (Північ) у Вашингтоні, що поряд з Джоном Келхуном (Південь) і Генрі Клеєм (Захід) входив до складу «Великого тріумвірату», який домінував у політиці США цього періоду. Головний ідеолог єдності американської нації (на його концепцію спиратиметься федеральний уряд у роки Громадянської війни), у зовнішній політиці — творець стратегії тихоокеанського просування США.

Фредерік Дуглас 1818–1895. Втіклий раб, що став лідером аболіціоністського руху, письменник, оратор, громадський діяч. На відміну від засновника американського аболіціонізму Вільяма Ллойда Гаррісона, який дотримувався стратегії ненасильницької боротьби, Дуглас вважав застосування зброї необхідним для звільнення рабів.

Генрі Торо 1817–1862. Письменник, громадський діяч, аболіціоніст, автор праці «Про громадянську непокору» (1849) та книги «Волден, або Життя в лісі» (1854), що розповідає про його життя в добровільному усамітненні на березі озера Волден. Видатний представник заснованого Ральфом Волдо Емерсоном філософсько-літературної течії «трансценденталізм», що проповідував індивідуальне самовдосконалення та гармонію з природою.

Громадянська війна

Початок періоду. 1860 рік. Початок виходу південних штатів зі складу США.

Кінець періоду. 1877 рік. Закінчення Реконструкції Півдня, новий прийом південних штатів до Союзу на повноправній основі.

Значення періоду

Миротворці. Картина Джорджа Гілі. 1868 рік

Криза американського суспільства та держави розпочалася як суперечка про долю рабства на нових територіях, приєднаних до США після Мексиканської війни, а загострилася після перемоги на президентських виборах кандидата від Республіканської (антирабовласницької) партії Авраама Лінкольна. Незабаром після цього розпочалася сецесія — процес виходу південних штатів зі складу Союзу та формування ними нової держави — Конфедеративних Штатів Америки. Федеральний уряд заперечував конституційну доктрину, що допускала вихід штатів із США, що призвело до початку громадянської війни. Центральним під час конфлікту стало питання рабства. У розпал війни президент Лінкольн скасував рабство на території бунтівних штатів, а через два роки Конгрес прийняв 13 поправку до Конституції, яка заборонила його у всій державі. 1868 року 14-та поправка надала всім жителям країни громадянство. Перемога Півночі у війні розпочала Реконструкцію Півдня — комплекс заходів федерального уряду щодо ліквідації рабства та надання цивільних прав афроамериканцям. Реконструкція супроводжувалася корупцією, а після її закінчення, коли з південних штатів вивели федеральні війська і вони були прийняті до Союзу на повноправній основі, до влади в них знову прийшла стара біла еліта. На Півдні почали приймати «закони Джима Кроу», які запроваджували сегрегацію чорних. Проте головну мету Громадянської війни було досягнуто: рабство скасовано, а за Конституцією закріплено розуміння, яке не передбачає права виходу штатів із Союзу.

Головні події

1861 рік. Облога жителів півдня федерального форту Самтер. Перша битва Громадянської війни триває два дні і закінчується поразкою жителів півночі.

1862 рік. Прийняття Акту про гомстеди. За ним будь-який громадянин США може отримати ділянку землі з державного фонду при сплаті лише реєстраційного внеску та за умови, що оброблятиме цю землю та житиме на ділянці протягом п'яти років. Закон полегшить освоєння західних територій та забезпечить землею небагатих американців, які бажають стати фермерами.

1863 рік. Набуття чинності Прокламації про звільнення рабів.

1865 рік. Вбивство Авраама Лінкольна. Через кілька днів після здачі в полон основних сил Конфедерації на чолі з генералом Робертом Лі прихильник жителів півдня актор Джон Вілкс Бут стріляє в Лінкольна під час вистави в театрі Форда у Вашингтоні. Через місяць Громадянська війна закінчиться арештом президента і уряду Конфедерації і повною перемогою жителів півночі.

1867 рік. Купівля Аляски. Після Кримської війни стає зрозуміло, що захистити віддалені території у разі нового конфлікту з Великобританією буде неможливо і само утримання Аляски збиткове. Незважаючи на існування в США серйозної опозиції купівлі незаселеного та непридатного для сільського господарства шматка землі, угода відбудеться. Є думка, що Едуард Стекль витратив частину грошей із отриманих за Аляску 7,2 мільйонів доларів на підкуп сенаторів.

1869 рік. Завершення будівництва Трансконтинентальної залізниці. Дорога об'яєднеє східне та західне узбережжя США та полегшує заселення Великих рівнин — величезного передгірного плато у центрі континенту.

1876 рік. Політична криза під час виборів президента США. При підрахунку голосів впевнено лідирує кандидат від Демократичної партії (яка переважно спирається на Південь США і вважається відповідальною за сецесію). У цей момент підрахунок припиняють, а лідери партій розпочинають закриті консультації, які завершаться визнанням переможцем Резерфорда Гейза, кандидата від республіканців (партії Лінкольна, що має основну базу на Півночі країни), і оголошенням про виведення федеральних військ з території південних штатів. Це рішення стане закінченням періоду реконструкції Півдня.

Головні дійові особи

Авраам Лінкольн 1809–1865. 16 президент США (1861-1865), перший - від Республіканської партії. На його президентство припала Громадянська війна, яку він спочатку намагався вирішити компромісом. Переконавшись у його неможливості, пішов на визволення рабів Півдня. Його було вбито за місяць до закінчення війни.

Джефферсон Девіс 1808–1889. Політичний діяч Півдня, військовий міністр США у середині 1850-х, сенатор від штату Міссісіпі. Президент Конфедеративних Штатів Америки (КША) у 1861–1865 роках. Після війни вів приватне життя, написав мемуари.

Роберт Е. Лі 1807–1870. Воєначальник, у роки Громадянської війни — командувач Північновіргінської армії та Головнокомандувач армії КША. Один із найвідоміших військових в історії США та найпопулярніший лідер Конфедерації. Після війни очолював коледж Вашингтона у Віргінії.

Улісс Грант 1822–1885. Військовий та державний діяч, головнокомандувач армією Півночі у Громадянській війні, 18-й президент США (1869–1877).

Таддеус Стівенс 1792-1868. Політик, аболіціоніст, лідер фракції радикальних республіканців у Конгресі 1867–1868 років, прихильник Реконструкції Півдня, автор 14 поправки до Конституції. Конфліктував із 17-м президентом США Ендрю Джонсоном, якого звинувачував у нерішучості та бажанні компромісу з жителями півдня на шкоду правам негритянського населення, у 1868 році ініціював процедуру імпічменту президента (безуспішно).

Натан Бедфорд Форрест 1821–1877. Генерал КША, після війни — один із перших членів і, за деякими даними, перший гросмейстер ку-клукс-клану.

«Позолочений вік» та епоха прогресизму

Початок періоду. 1877 рік. Закінчення Реконструкції Півдня.

Кінець періоду. 1919 рік. Підписання президентом Вудро Вільсоном Версальського договору, який офіційно завершив Першу світову війну.

Значення періоду

Велика четвірка

Остання третина XIX століття поєднувала кризу американської ідентичності та пошук нових підстав для національної гордості із заселенням Заходу, швидким економічним зростанням на Півночі та потоком винаходів, що змінювали життя американців. У цей період завершилася довга епоха воєн з індіанцями: освоєння Великих рівнин, будівництво залізниць та винищення бізонів призвели до поразки рівнинних індіанців і остаточного переходу федерального уряду від підтримки системи договорів з племенами — к відношенню до них як до підопічних уряду. Початок XX століття став часом боротьби за соціальні та політичні реформи, що отримав у США назву «прогресизм». Економічне зростання призвело до збільшення міжнародних амбіцій країни, що виявилося в Іспано-американській війні 1898–1899 років та у вступі США до Першої світової війни у 1917-му.

Головні події

1886 рік. Поразка апачів у війні з федеральними військами. Серія військових конфліктів з ними на південному заході США почалася ще в 1840-х роках, а незначні зіткнення продовжаться аж до 1924-го.

1890 рік. Бійня на струмку Вундед-Ні. Федеральні війська, надіслані роззброїти індіанців народності лакота, вбивають півтори сотні людей, у тому числі жінок і дітей. Бійня вважається заключним епізодом Індійських воєн, що тривали з початку століття.

1883 рік. Будівництво Бруклінського мосту. У ньому вперше використовуються сталеві прути — пізніше ця технологія дозволить розпочати будівництво хмарочосів.

1915 рік. Загибель «Лузітанії». Пасажирське судно з великою кількістю американців на борту тоне внаслідок атаки німецького підводного човна. Цей епізод стане важливим пропагандистським аргументом на користь вступу США до Першої світової війни.

1917 рік. Вступ США до Першої світової війни. Президент Вудро Вільсон у промові перед Конгресом пов'язує це рішення з революцією у нас: США, за його словами, приєднується до «ліги честі», союзу демократичних держав. Вступ США у війну призведе до вирішальної переваги Антанти над силами Центральних держав.

Головні дійові особи

Джеронімо 1829–1909. Провідник апачів, який протягом 25 років успішно чинив опір американській армії на території Великих рівнин. 1886 року був змушений здатися. Його ім'я перетворилося в сучасних США на один із бойових кличів армії (нарівні з «Ура!»).

Джон Д. Рокфеллер 1839–1937. Засновник нафтової компанії Standard Oil, перший доларовий мільярдер історії. Входив у плеяду підприємців, які створили найбільші монополії та удосконалили діловий вигляд Америки, таких як банкір Джон П. Морган, «м'ясний король» Густавус Свіфт, фінансист Джей Гулд та інші.

Ендрю Карнегі 1835–1919. Сталепромисловець та філантроп. У 1889 року опублікував статтю «Євангеліє багатства», у якій проголосив, що заможні люди мають займатися благодійністю. Сам Карнегі фінансував 4000 бібліотек, побудував Карнеґі-хол у Нью-Йорку, заснував, крім іншого, Фонд Карнегі за міжнародний мир (визнаний іноземним агентом) та Університет Карнегі – Меллон.

Лінкольн Стеффенс 1866–1936. Журналіст та письменник. У 1904 році випустив збірку статей «Ганьба міст», що дала старт руху з викриття корупції в муніципалітетах, держорганах та великому бізнесі. Рух, до якого приєдналися Семюел Гопкінс Адамс, Іда Тарбелл, Ептон Сінклер та інші відомі журналісти, отримав назву «Розгрібники бруду».

Теодор Рузвельт 1858–1919. Наймолодший президент США (1901–1909), зайняв цю посаду після вбивства анархістами президента Вільяма Маккінлі. Боровся з монополіями, захищав довкілля та розвивав активну зовнішню політику (йому належить вираз «політика великої палиці»). Став надзвичайно популярним у американців.

Томас Вудро Вільсон 1856–1924. Президент США (1913-1921) від Демократичної партії. Під його керівництвом країна у 1917 році вступила до Першої світової війни. Був архітектором Версальського мирного договору та створення Ліги Націй. Сенат США відкинув підписаний Вільсоном договір, а сам президент переніс у жовтні 1919 інсульт і залишався практично непрацездатним до кінця президентського терміну (що, втім, ховалося від громадськості).

Процвітання, депресія, війна

Початок періоду. 1919 рік. Підписання Версальського договору, який офіційно завершив Першу світову війну.

Кінець періоду. 1945 рік. Капітуляція Японії, закінчення Другої світової війни.

Значення періоду

Збирачі бавовни у пошуках заробітку

Епоха великих культурних, соціально-економічних та політичних змін, за підсумками яких США перетворилися на одну з двох провідних світових держав. 1920-ті були часом небаченого економічного зростання, яке супроводжувалося появою «споживчого суспільства» та масової культури. Велика депресія, що почалася в 1929 році, виявилася найсерйознішою економічною кризою в історії США, коли державі довелося вперше у великих обсягах втручатися в економічне життя, а також здійснювати допомогу безробітним і літнім людям. Вступ США до Другої світової війни став — завдяки значній перевазі американської економіки над виробництвом держав «осі» — запорукою перемоги союзників, а для США — закінченням тривалої ізоляції та виходом на провідні позиції у світовій політиці.

Головні події

1920 рік. Набуття чинності 18-ої та 19-ої поправок до Конституції США. Обидві поправки – результат епохи прогресизму. Перша забороняє виробництво, продаж та транспортування алкоголю (буде скасована у 1933 році), друга надає право голосу жінкам (діє досі).

1927 рік. Вихід першого звукового фільму. «Співак джазу» назавжди змінює кінематограф.

1929 рік. «Чорний вівторок». Обвал акцій на американських біржах 29 жовтня, після якого розпочинається Велика депресія. Економічна криза розтягнеться до Другої світової війни.

1933 рік. Ухвалення Закону про відновлення промисловості. Закон передбачає розгортання великих державних програм створення робочих місць — він стане головним інструментом «Нового курсу» президента Франкліна Делано Рузвельта.

1941 рік. Напад на Перл-Гарбор. 7 грудня раптова атака японських військ на тихоокеанську базу ВМФ США знищує кілька великих бойових кораблів та майже 200 літаків; гине 2400 американських солдатів. США вступають у Другу світову війну.

1944 рік. Висадка в Нормандії. У ході операції «Оверлорд», що розпочалася 6 червня, американські, британські та канадські війська перетинають Ла-Манш, висаджуються у Франції та протягом літа звільняють Париж та доходять до кордону Німеччини.

1945 рік. Атомне бомбардування Хіросіми та Нагасакі. Перший та єдиний на даний момент випадок використання ядерної зброї. Бомби, скинуті 6 та 9 серпня, забирають життя 150–250 тисяч людей, а наслідки бомбардування будуть відчуватися багато років. Менше ніж за місяць, 2 вересня, Японія капітулює.

Головні дійові особи

Герберт Кларк Гувер 1874–1964. Президент США (1929-1933) від Республіканської партії, за якого почалася Велика депресія. У заключний період Першої світової війни очолив Американську адміністрацію допомоги (ARA) — урядове агентство, яке займалося допомогою зруйнованої Європи.

Ернест Гемінґвей1899-1961. Один із найяскравіших представників американської літератури міжвоєнного періоду, «втраченого покоління», як називали молодь, що повернулася з фронтів Першої світової війни.

Аль Капоне 1899-1947. Гангстер італійського походження, який створив свою злочинну імперію в Чикаго в роки дії сухого закону (1920–1933) на нелегальній торгівлі спиртним, гральним бізнесом та сутенерством. 1931 року був засуджений до 11 років в'язниці за несплату податків.

Франклін Делано Рузвельт 1882–1945. Президент США (1933-1945) від Демократичної партії, обраний у розпал Великої депресії і боровся з нею за допомогою «Нового курсу». Єдиний президент США, який не пішов у відставку після двох термінів, а обирався ще двічі. Під час його третього терміну США вступили до Другої світової війни.

Г'юї Лонг 1893–1935. Губернатор штату Луїзіана та сенатор США від Демократичної партії. Яскравий представник американського популізму, в якому бачили одну із головних загроз політичній системі США. У роки свого губернаторства помітно покращив інфраструктуру в Луїзіані (його день народження – досі святковий день у штаті). Заявив про намір брати участь у президентських виборах 1936 року, але 1935-го був застрелений; мотиви вбивства залишилися нез'ясованими.

Роберт Оппенгеймер 1904–1967. Вчений та державний діяч. Фізик-теоретик, науковий керівник "Мангеттенського проекту", який увінчався створенням атомної бомби. Після війни виступав за міжнародний контроль над ядерною зброєю, через що став мішенню маккартистської кампанії.

Холодна війна та боротьба за громадянські права

Початок періоду. 1945 рік. Закінчення Другої світової війни.

Кінець періоду. 1973-1974 роки. Виведення військ з В'єтнаму та відставка президента Ніксона в результаті Вотергейтського скандалу.

Значення періоду

Джон та Жаклін Кеннеді за кілька хвилин до вбивства

Після Другої світової війни США опинилися в положенні наддержави і вступили в холодну війну з СРСР і низку конфліктів в Азії, включаючи війни у Кореї та у В'єтнамі. Восени 1962 року розміщення радянських ракет на Кубі стало приводом для Карибської кризи, коли СРСР та США впритул підійшли до початку ядерної війни. У внутрішній політиці початок періоду було відзначено переслідуваннями комуністів та всіх запідозрених у співпраці чи симпатіях до них. Феномен отримав назву «маккартизм» — на ім'я найвідомішого політика, який зробив кар'єру на таких звинуваченнях, сенатора Джозефа Маккарті. Кінець 1950-х та 1960-і роки стали часом конфліктів на півдні країни та демонтажу системи сегрегації, це був період боротьби за громадянські права афроамериканців. Перемога руху стимулювала підйом боротьби за права жінок, етнічних груп та інших меншин. Період закінчився, коли американське суспільство зазнало потрійного удару: у 1973 році США довелося вивести війська з В'єтнаму, різке підвищення цін країнами — експортерами нафти призвело до енергетичної кризи, що переросла в економічну, а в 1974 році президент Річард Ніксон змушений був піти у відставку під загрозою неминучого імпічменту. Спосіб життя американців у цей період сильно змінився: вони масово переселилися з міст до передмість, що стало можливим з початком масового будівництва дешевих будинків та доступністю автомобілів.

Головні події

1950 рік. Початок війни у Кореї. Перший відкритий військовий конфлікт між США та країнами радянського блоку. США виступають на чолі з коаліцією країн, які підтримують Південну Корею, отримавши мандат Ради безпеки ООН після спроби Північної Кореї силою об'єднати країну. У конфлікт втручаються Китай та Радянський Союз. У 1953 році війна закінчиться перемир'ям і поділом півострова по 38 паралелі.

1954 рік. Рішення Верховного суду у справі «Браун проти Ради освіти Топеки». Воно скасовує діюче кілька десятиліть рішення про право на «рівне, але роздільне» навчання афроамериканців, що лежало в основі сегрегації в школах.

1963 рік. Вбивство президента Джона Ф. Кеннеді у Далласі.

1964 рік. Початок здійснення серії програм «Велике суспільство» президента Ліндона Джонсона. Програми включають створення медичної страховки для літніх та безробітних («Медікер» та «Медікейд»), а також заходи щодо розвитку інфраструктури міст, транспортних систем, освіти та боротьби з бідністю в сільських регіонах.

1964 рік. Ухвалення Конгресом США Тонкінської резолюції. Резолюція приймається після інциденту в Тонкінській затоці, коли, за твердженням адміністрації президента Джонсона, американські кораблі атакували північно-в'єтнамські катери. Вона дає підстави для різкого збільшення військової присутності США у Південному В'єтнамі та їх подальшого залучення до громадянської війни в цій країні. Війна у В'єтнамі викличе різкі протести американської громадськості, які посилюватимуться протягом усього періоду воєнних дій та призведуть до підписання угоди про виведення військ у 1973 році.

1969 рік. Висадка американських астронавтів на Місяці 20 липня.

1970 рік. Розстріл демонстрації у Кентському університеті. Найвища точка молодіжних протестів проти війни у В'єтнамі. Після того, як солдати Національної гвардії 4 травня вбивають чотирьох і ранять дев'ятьох студентів, починається загальнонаціональний студентський страйк, в якому беруть участь 4 мільйони людей.

1972-1974 роки. Вотергейтський скандал. Влітку 1972 року, під час президентських перегонів, у штаб-квартирі Демократичної партії затримано людей, які налаштовують прослуховування. У ході парламентських розглядів та розслідувань ЗМІ звинувачення у незаконному прослуховуванні та спробах його приховати падають на Річарда Ніксона та його адміністрацію. Президент подає у відставку.

Головні дійові особи

Джозеф Маккарті 1908-1957. Сенатор-республіканець від штату Вісконсін, з ім'ям якого пов'язують період гонінь на комуністів та співчуваючих у США у першій половині 1950-х. Кар'єра політика (і сам феномен маккартизму) пішла на спад у 1954 році, коли телетрансляції слухань проти низки військових, які він ініціював, викрили його методи як негідні.

Ерл Воррен 1891–1974. Політик і юрист, який тричі обирався губернатором Каліфорнії (1942–1953), голова Верховного суду США (1953–1969). При Воррені суд ухвалив кілька найважливіших рішень (насамперед заборонили сегрегацію за кольором шкіри), а також провів низку заходів щодо лібералізації кримінального процесу, зокрема ввів обов'язкове надання державного адвоката незаможним та зачитування прав заарештованому до моменту його допиту («правило Міранди»). У 1963-1964 роках Воррен очолював комісію, яка розслідувала вбивство президента Джона Кеннеді.

Мартін Лютер Кінг 1929–1968. Баптистський священик, лідер руху за громадянські права чорношкірого населення Америки. У 1955 році очолив бойкот автобусів у місті Монтгомері, штат Алабама, яке тривало більше року і призвело до скасування сегрегації у громадському транспорті. 1963 року під час маршу афроамериканців на Вашингтон виголосив промову біля меморіалу Лінкольна, в якій рефреном повторював слова «У мене є мрія». Став символом ненасильницької боротьби за громадянські права та расове примирення. У 1968 році був убитий у Мемфісі, штат Теннессі. Його день народження - одне з національних свят у США.

Бетті Фрідан 1921–2006. Письменниця та феміністка. Публікація її книги «Загадка жіночності» 1963 року вважається одним із ключових моментів в історії феміністського руху. 1966 року заснувала «Національну організацію жінок» і стала першим її президентом.

Річард Ніксон 1913–1994. Президент США (1969-1974) від Республіканської партії. У зовнішній політиці, якою керував його радник з національної безпеки Генрі Кісінджер, розпочав політику розрядки міжнародної напруженості, добився уповільнення гонки озброєнь, визнання кордонів у Європі, розгорнув процес, що привів до підписання в 1975 році Заключного акту Гель з безпеки та співробітництва в Європі. Вимушений був достроково піти у відставку внаслідок Вотергейтського скандалу.

Від кризи до «тріумфалізму»

Початок періоду. 1974 рік. Відставка президента Ніксона.

Кінець періоду. 2001 рік. Терористична атака 11 вересня.

Значення періоду

Рональд Рейган

У середині 1970-х американське суспільство було стурбоване пошуком шляхів виходу з кризи, спричиненої В'єтнамською війною, економічною кризою та «Вотергейтом». У цей час багато американців знову повернулися до релігії (стали набирати популярності рухи неоевангелістів і «наново народжених» християн), тоді як політики шукали джерело оптимізму в економіці та зовнішньополітичних успіхах. Президенту-демократу Джиммі Картеру не вдалося подолати кризу американської ідентичності, проте цього зміг досягти республіканський президент Рональд Рейган. В економічній політиці (що отримала прізвисько «рейганоміка») він скоротив податки, але збільшив військові витрати. "Великий комунікатор", як називали Рейгана, зумів повернути виборцям довіру до федеральної влади. В 1985 Рейган чотири рази зустрічався з радянським лідером і почав процес згортання холодної війни, яку офіційно припинив його наступник Джордж Буш. З цього моменту (і особливо з 1991 року) Сполучені Штати вступили в період «тріумфалізму»: єдина наддержава отримала не лише безпрецедентний політичний вплив, а й економічне зростання. Період президентства Білла Клінтона був дуже сприятливий для американської економіки та самопочуття суспільства. США пережили «цифрову революцію», пов'язану з появою та розповсюдженням персональних комп'ютерів, інтернету та початком розвитку мобільного зв'язку. Незабаром після приходу до влади Джорджа Буша – молодшого, 11 вересня 2001 року, було здійснено терористичні атаки на хмарочоси Світового торгового центру на Мангеттені та будівлю Пентагону. Вони започаткували новий період американської історії, який поки не завершений.

Головні події

1979-1981 роки. Захоплення заручників в американському посольстві в Тегерані. Трапляється невдовзі після Ісламської революції в Ірані. В обмін на 52 бранців загарбники вимагають видати шаха Мохаммеда Реза Пехлеві, який перебуває на лікуванні в Нью-Йорку. Криза, що триває 444 дні, стає серйозним ударом для президента Джиммі Картера. Заручників звільняють за алжирського посередництва в день вступу на посаду Рональда Рейгана.

1980 рік. Бойкот Олімпіади. Оголошується у відповідь на введення радянських військ до Афганістану 1979 року. До середини 1980-х відносини США та СРСР залишатимуться дуже напруженими.

1985 рік. Не принісши конкретних результатів, саміт у Женеві 19–21 листопада стає важливим символічним кроком до закінчення холодної війни.

1999 рік. Бомбардування Югославії. Військова операція НАТО проти режиму Слободана Мілошевича, що призводить до закінчення війни в Косово, де албанські повстанці протистояли югославській владі.

2000 рік. Перерахунок голосів у Флориді після президентських виборів у США. Різниця між кількістю голосів у штаті становить кілька сотень, що дає привід демократам, які там програли, вимагати ручного перерахунку бюлетенів. 12 грудня Верховний суд США зупиняє перерахунок і визнає лідируючим на той момент президентом Джорджа Буша — молодшого.

Головні дійові особи

Біллі Грем 1918–2018. Релігійний діяч, баптист, духовний радник кількох американських президентів, був особливо близьким до Дуайта Ейзенгавера, Ліндона Джонсона і Річарда Ніксона. Популярний телевізійний проповідник, передачу якого дивилися мільйони американців. Пік його впливу припав на 1960-і роки, але саме під його впливом багато американців повернулися до релігії у 1970-х.

Рональд Рейган 1911–2004. Почавши кар'єру як актор, Рейган став губернатором Каліфорнії, та був і президентом США (1981–1989) від Республіканської партії. Йому вдалося повернути американцям впевненість у країні не тільки завдяки своїй політиці та вдалому повороту міжнародних справ, а й через особисту чарівність.

Стів Джобс 1955–2011. Підприємець, один із засновників та керівник компанії Apple та студії Pixar, символ бізнесу епохи «цифрової революції».

Білл Клінтон нар. 1946. Президент США (1993-2001) від Демократичної партії. У його президентство економіка США зростала швидкими темпами, тому останні роки XX століття Конгрес зміг вперше за 30 років прийняти збалансований бюджет США.

Читати також


up