22-11-2023 Мистецтво 378

Його звуть Роббі

Його звуть Роббі

Анонімний художник Бенксі ще 2003 року назвав журналісту «Бі-бі-сі» своє ім'я: Роббі. Радіоінтерв'ю вперше опублікували у листопаді 2023-го.

2003 року Бенксі був молодим вуличним художником — тоді ж у Лондоні відбулася його перша виставка Turf War («Війна за газон»). Напередодні відкриття журналіст "Бі-бі-сі" Найджел Вренч поговорив з Бенксі - це одне з перших інтерв'ю художника.

На початку розмови Вренч запитав Бенксі, чи може він називати його «ім'ям, яке використовувало видання Independent». Художник відповів, що його це влаштує, після чого журналіст перепитав: Роберт Бенкс, так? - "Я Роббі", - відповів герой. Під час редактури інтерв'ю цей момент вирізали — він не потрапив у підсумкову версію радіопередачі.

У липні 2023-го "Бі-бі-сі" випустила десятисерійний подкаст The Banksy Story ("Історія Бенксі"). Послухавши його, Вренч вивчив свої архівні матеріали та виявив там інтерв'ю 2003 року — його опублікували 21 листопада як бонусний епізод.

Бенксі - найвідоміший стріт-арт-художник у світі. Його особистість шанувальники та ЗМІ намагаються встановити протягом десятиліть.

За найпоширенішою версією, справжнє ім'я Бенксі - Робін Ганнінгем. З таким твердженням у 2008 році виступив таблоїд Mail on Sunday, опитавши однокласників та друзів дитинства Ганнінгема. 2016-го цю версію підтвердили вчені з Лондонського університету королеви Марії: вони дійшли такого висновку, провівши дослідження з використанням географічного профілювання. Пізніше видання Sunday Times писало, що Ганнінгем спочатку працював під ім'ям Робін Бенкс, яке згодом перетворилося на Бенксі.

Відповідно до іншої популярної версії, під псевдонімом Бенксі ховається Роберт Дель Ная, один із засновників тріп-хоп групи Massive Attack. Прихильники цієї теорії зазначають, що багато робіт Бенкса з'являлися там же, де виступали Massive Attack. Крім того, Дель Ная у молодості захоплювався графіті. Сам музикант кілька разів заявляв, що Бенксі – його близький друг. У червні 2017 року британський діджей Goldie (друг Роберта Дель Ная) в інтерв'ю випадково назвав ім'я Бенксі - Роберт.


Читати також