20-11-2023 Мистецтво 467

10 фільмів, що розкрили свої фінали на самому початку

10 фільмів, що розкрили свої фінали на самому початку

Автор Бен Протеро

КЛЮЧОВІ ВИСНОВКИ

  • Розкриття фіналу фільму на початку може переключити увагу на те, чому події розвиваються саме так, та підготувати до несподіваного фіналу.
  • Найкращі фільми присвячені пригоді, а не тільки розв'язці. Навіть якщо кінцівку розкрито, інтрига її досягання зацікавлює глядачів.
  • Вступні сцени у фільмах повинні одразу зачепити та заінтригувати глядачів щодо того, що буде далі. Розкриття фіналу може принести не менше задоволення, ніж закручений сюжет.

Хоча більшість фільмів дотримуються послідовної оповіді, є й такі, що розкривають кінцівку в першій же сцені. Існує багато різних причин для цього. У деяких випадках це допомагає змістити фокус з того, що станеться за сюжетом, на те, чому події розгортаються саме так, або як їм можна було б запобігти. Якщо розкриття фіналу виконано ретельно і продумано, це може принести не менше насолоди, ніж заплутаний сюжет без розв'язки.

Справжні шедеври кінематографу не про те, як історія закінчується, а про те, як вона розгортається та як герої стають кращими версіями себе. Якщо кінцівку фільму вже розкрито, глядачі більше не гадають, що станеться далі, але таємниця того, як досягається фінал, все ще залишається. Найкращі вступні сцени у фільмах одразу захоплюють глядачів і натякають на те, що вони ось-ось побачать. Якщо розкриття фіналу зроблено обережно та продумано, він може принести не менше задоволення, ніж закручений сюжет без певної розв'язки.

  1. РОМЕО І ДЖУЛЬЄТТА (1996)

Реж. Баз Лурманн

З огляду на те, наскільки точно екранізація База Лурманна дотримується діалогів оригіналу, не дивно, що у фільмі «Ромео і Джульєтта» є пролог, який передбачає смерть обох закоханих, але він вирізняється своїм виконанням.

Баз Лурманн переніс ворогуючі сім'ї Монтеккі та Капулетті в сучасне життя, але стиль прологу залишився старомодним. Вклавши діалог в уста диктора новин, Лурманн проводить паралелі між сенсаційною природою сучасних американських новин та давньою людською любов'ю до оповідань. Кабельні новини і Вільям Шекспір багато в чому відрізняються, але вони задовольняють спільну потребу в історіях.

  1. ПАМ’ЯТАЙ

Реж. Крістофер Нолан

Пам’ятай

Дата виходу: 25 травня 2001.

Акторський склад: Джо Пантоліано, Ґай Пірс, Керрі-Енн Мосс, Стівен Тоболовскі, Марк Бун-молодший.

Жанри: містика, трилер.

Крістофер Нолан не просто показує кінцівку «Пам’ятай» першою, він фактично прокручує половину фільму задом наперед. Відомий нелінійний сюжет має дві окремі лінії, що йдуть врозріз одна з одною. У центрі уваги - Леонард Шелбі, котрий прагне помститися за вбивство дружини, але його антероградна амнезія означає, що він не може запам’ятовувати нову інформацію. У вступному кадрі з’являється фотографія мертвої людини, яка свідчить, що Леонард виконав свою місію, але Нолан кидає ще кілька сюжетних поворотів під кінець, щоб заплутати глядача. Зрозуміти незвичайну структуру оповіді «Пам’ятай» - частина привабливості фільму Крістофера Нолана, а перша сцена, показана у зворотному напрямку, дає першу підказку.

  1. МІЛЬЙОНЕР ІЗ НЕТРІВ (2008)

Реж. Денні Бойл

Перша сцена фільму «Мисливець за мільйонами» прямо заявляє: «Джамал Малік за один крок від виграшу в 20 мільйонів рупій. Але напруга фільму будується на тому, як саме він цього досяг, а не на тому, зробить він це чи ні. Ідея про те, що головний герой може бути або аморальним шахраєм або безстрашним аутсайдером, тримає сюжет насиченим та захоплюючим та змушує глядача до більш пильної уваги щодо всіх виборів Джамала. Кожне запитання на вікторині відкриває ще один розділ життя Джамала, що ще більше викликає у глядача симпатію до нього, і цей ефект не мав би такого впливу без вступної сцени.

  1. НЕ ВПІЙМАЛИ — НЕ ЗЛОДІЙ (2006)

Реж. Спайк Лі

Дата виходу: 24 березня 2006 року.

Акторський склад: Віллем Дефо, Дензел Вашингтон, Крістофер Пламмер, Клайв Оуен, Чиветел Еджіофор, Джоді Фостер.

Жанри: трилер, драма, кримінал, містика.

Фільм «Не впіймали — не злодій» починається з того, що Клайв Оуен у ролі Далтона Рассела дивиться прямо в камеру. Він каже, що його місце розташування «найкраще можна описати як тюремну камеру» і що він нещодавно «запустив механізм для здійснення ідеального пограбування банку». Його вибір слів є надзвичайно обдуманим, оскільки він створює враження, ніби його спіймали, але фільм руйнує це припущення, зрештою демонструючи, що він знаходиться не в тюремній камері, а в стінах банку, а пограбування ще триває. Рішення Спайка Лі розповісти про пограбування у фільмі «Внутрішній чоловік» до того, як воно взагалі відбудеться, працює лише завдяки цьому хитрому обману, і це приносить набагато приємніше задоволення.

  1. БІЙЦІВСЬКИЙ КЛУБ (1999)

Реж. Девід Фінчер

Бійцівський клуб

Дата виходу: 15 жовтня 1999.

Акторський склад: Бред Пітт, Міт Лоуф, Едвард Нортон, Джаред Лето, Гелена Бонем Картер.

Жанр: драма.

Девід Фінчер відкриває «Бійцівський клуб» одним із шокуючих образів, коли Оповідач тримає пістолет у роті. Потім Оповідач розповідає про величезну кількість вибухових речовин, які всього за дві хвилини знищують цілий квартал міста. Наступні сцени відносно спокійні, оскільки Оповідач розмовляє зі своїм начальником на роботі чи замовляє меблі з каталогу IKEA, сидячи на туалеті, але загроза вибуху все ще нависає над ним. Цього достатньо, щоб підтримувати інтерес, навіть коли те, що відбувається на екрані, надто буденне. Перша сцена також піднімає одне з найважливіших питань фільму: «Хто такий Тайлер Дерден?»

  1. МОГИЛА СВІТЛЯЧКІВ (1988)

Реж. Ісао Такахата

«21 вересня 1945 року. Тієї ночі я помер». Так починається зворушлива історія студії Ghibli про брата і сестру, котрі борються за виживання в останні тижні Другої світової війни. Сецуко та Сейта возз'єднуються в потойбічному житті, нарешті знаходячи спокій, коли їхні душі сідають у потяг, який відвезе їх у небуття. «Могила світлячків» — це глибоко зворушливий портрет жорстокості війни, але у його вступній сцені звучить оптимістичний меседж про любов і сім'ю. Від самого початку у них немає надії, але їхня історія — це історія про готовність боротися одне за одного і про маленькі моменти розради, які вони мають посеред руйнівного хаосу.

  1. ІРЛАНДЕЦЬ (2019)

Реж. Мартін Скорсезе

Ірландець

Дата виходу: 27 листопада 2019.

Акторський склад: Боббі Каннавале, Джек Г'юстон, Джо Пеші, Джессі Племонс, Себастьян Маніскалько, Аль Пачіно, Кетрін Нардуччі, Стівен Грем, Рей Романо, Алекса Палладіно, Анна Пакуін, Роберт Де Ніро, Гарві Кейтель, Джейк Гоффман.

Жанри: біографія, драма, кримінал.

Епічна кримінальна сага Мартіна Скорсезе розповідає про кар'єру Френка Шірена, найманого вбивці з Філадельфії. Історія починається в будинку для літніх людей, де Ширан розмірковує про те, як він потрапив на цю роботу, й «Ірландець» дуже витончено псує власний фінал. На перший погляд це важко помітити, але коли Шірен згадує конкретний удар, на долю секунди з'являється Джиммі Хоффа. Вбивство близького друга Шірена — один із ключових моментів його життя, але Скорсезе наводить докази на самому початку. Це відбувається дуже швидко, а обличчя Хоффи напівзакрите, тож це легко може залишитися непоміченим.

Примітка:

Мартін Скорсезе також з'являється в першій сцені, щоб показати ключові моменти сюжету в «Казино» та «Славних хлопцях».

  1. ТИТАНІК (1997)

Реж. Джеймс Кемерон

Титанік

Дата виходу: 19 грудня 1997 року.

Акторський склад: Девід Ворнер, Кеті Бейтс, Біллі Зейн, Білл Пакстон, Бернард Гілл, Кейт Вінслет, Леонардо Ді Капріо, Глорія Стюарт, Френсіс Фішер, Віктор Гарбер.

Жанри: драма, романтика.

«Титанік» використовує прийом кадрування для контекстуалізації історії кохання. Без вступного кадру, де група дослідників океану шукає на затонулому «Титаніку» діамант під назвою «Серце океану», доля Роуз була б невідомою. Крім того, туга Роуз, коли вона бачить свій старий портрет, піднятий з дна океану, наводить на думку, що її коханому Джеку не пощастило так, як їй. Фінал «Титаніка» повертає нас до набагато старшої Роуз, коли вона кидає «Серце океану» в море. Це зворушливий момент, оскільки вона зберігає історію своїх стосунків з Джеком для себе, але їхні долі зрозумілі з самого початку.

  1. АМАДЕЙ (1984)

Реж. Мілош Форман

Опера «Амадей» починається зі спроби австрійського композитора Антоніо Сальєрі покінчити життя самогубством: він вигукує зізнання в порожнечу, що убив Вольфганга Амадея Моцарта. Правда виявляється дещо складнішою, але Сальєрі, безперечно, сприяв смерті Моцарта після того, як музиканти пережили багаторічне запекле суперництво. Решта фільму переноситься у минуле, показуючи, як Сальєрі прагнув знищити Моцарта, і хоча його плани не увінчались успіхом, вступна сцена служить постійним нагадуванням про те, що Сальєрі зрештою досягне бажаного. Хоча історія повертається до того, з чого почалася, мимоволі повага, яку Сальєрі відчуває до Моцарта, є ознакою гіркої трагедії.

  1. ВРЯТУВАТИ РЯДОВОГО РАЯНА (1998)

Реж. Стівен Спілберг

Врятувати рядового Раяна

Дата виходу: 24 липня 1998

Акторський склад: Том Сайзмор, Адам Голдберг, Він Дізель, Том Хенкс, Едвард Бернс, Метт Деймон.

Жанри: військовий, драма.

Захоплююча сцена висадки військ США на узбережжі Нормандії у фільмі «Врятувати рядового Раяна» настільки запам'ятовується, що легко забути про коротку сцену, що була на початку. Більша частина фільму відбувається під час Другої світової війни, але починається він десятиліттям пізніше, коли літній чоловік відвідує військовий цвинтар. У цій сцені це не уточнюється, але неважко здогадатися, що цей чоловік - сам рядовий Раян. Але перша сцена фільму слугує для ілюстрації людських жертв війни, фокусуючись лише на одному з мільйонів людей, які незворотно змінилися за час, проведений у бою.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «10 Movies That Showed Their Endings Right At The Start» на сайті Screenrant.com

Переклала: Вікторія Сухомлин


Читати також