20-11-2023 Мистецтво 662

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 20.11.2023

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 20.11.2023

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

У цій документальній стрічці пригадуємо, який шлях пройшла українська мова від здобуття Україною незалежності до сьогодні. Перший фестиваль української пісні, перша музична телепередача, хвиля утисків часів проросійської влади, початок російської агресії і повномасштабне вторгнення Росії у 2022-му — всі ці події змінювали мову і ставлення до неї. Нині ж весь світ вважає українську мовою сміливості, незламності й свободи. Іноземці хочуть розуміти нас і для цього вивчають українську, а самі українці повсякчас трансформують її і вдихають нове життя. Українська мова жила й продовжує жити завдяки людям, які спілкуються і творять нею, люблять, поширюють і вивчають її історію. Саме такі стали героями нашого фільму. Серед них — музиканти Фагот і Фоззі з гурту ТНМК, популяризатор української мови Андрій Шимановський, акторка і співачка Марічка Штирбулова, комікеса Настя Зухвала та інші. Дивіться фільм, діліться думками у коментарях, поширюйте відео серед друзів і знайомих.

Що насправді значать богатирі? Таємниця картини Васнєцова

Богдан Олег-Горобчук розповідає, що насправді значать богатирі з картини Васнєцова.

Вже за кілька днів в Україні відзначатимуть 10-ту річницю Революції Гідності. Про витоки українських революцій, їх осмислення та ословлення, а також чому війна не дала відрефлексувати здобутки Революції Гідності — ведучий Віктор Дяченко говорив у програмі «Культурний інстинкт» з поетом та прозаїком Юрієм Андруховичем. 

Сергій Буковський про роботу над фільмом «Іван і Марта» та шістдесятників

Режисер Сергій Буковський три роки працював над документальною стрічкою «Іван і Марта» — фільмом про життя, кохання й опір літературознавця Івана Дзюби. Саме він організував протест на прем’єрі «Тіней забутих предків», де пролунало «Хто проти диктатури — встаньте». У програмі «Культурний інстинкт» ми поговорили з режисером про те, з якими викликами стикнулося виробництво стрічки, чому дружина Марта Дзюба — центральний персонаж, і як шістдесятники стали фундаментом української незалежності. 

Сьому дискусію проєкту «Versus» Максим Нестелєєв і Богдана Романцова присвячують нашим уявленням про космос. Розмірковують про те, чому людство постійно намагається з’ясувати, як влаштований космос. Чи може в майбутньому космос бути поділений між великими корпораціями? Чи буде це нагадувати космічний кіберпанк? Говорять про те, чи важливо нам втримати імідж космічної держави, про солярність нашої культури і про спокусливий Марс. Обговорюють зв’язок поезії, музики і космосу, а також про те, чому астрофізика є рок-зіркою, а математика чи інженерія – ні.

Знакові фільми, серіали та мультики 1992 року. Виходить дебютний фільм Квентіна Тарантіно Скажені пси, одеська комік-трупа «Маски» запускає повноцінний серіал ,а Аладін здобуває титул найкасовішого мультика у світі. Це рубрика КІНОДИТИНСТВО! Всім приємного перегляду! 

НАЙКРАЩІ МІНІ СЕРІАЛИ: ЖАХИ • ТОП 3 серіальних ЖАХІВ • Netflix 

Так, це п'ята частина рубрики, де я ділюсь з вами своїм особистим топом крутих міні серіалів - але цього разу у нас ЖАХИ - приємного перегляду.

Топ українських прем'єр 2023-2024

Говоримо про всі заявлені на даний момент українські прем'єри 2023-2024. Анонси, висновки Кіра та невтішні висновники. 

Про культову книгу Тараса Прохаська «Лексикон таємних знань», яка вийшла друком в оновленому художньому оформленні – за майже 20 років після першої появи у світ, а також про виклики короткої форми, реактуалізацію класики, віднайдення нових сенсів, читачів, міста та світ, що змінюється — у розмові автора Тараса Прохаська та модератора — літературознавця та публіциста Юрка Прохаська.


Читати також