26-10-2023 Мистецтво 10803

Чому Берлінська філармонія є одним з найкращих концертних залів у світі

Берлінська філармонія

Авторка: Катя Геєр, редакторка журналу Mobil.

Світлини Марцени Скубац.

Велика сцена: з нагоди 60-річчя Берлінської філармонії редакція журналу Німецької залізниці Mobil отримала можливість провести день за лаштунками знаменитого концертного залу та зазирнути у цікаве повсякдення однієї з артисток Берлінського філармонічного оркестру.

Існують безлюдніші й нудніші шляхи на роботу. Закінчується літо, в Берліні гарна погода, Солєн Кермарек з віолончеллю за спиною йде вранці до філармонії. Музикантка працює тут вже пʼятнадцять років як учасниця всесвітньо відомої камерної музичної формації «12 віолончелістів Берлінського філармонічного оркестру».

Регулярне відвідування знаменитої будівлі архітектора Ганса Шаруна все ще залишається чимось особливим для Кермарек. І коли вона знаходиться на сцені у Великій залі, її переповнює почуття свободи. Вона говорить: «Звук летить у кожен куточок. Коли ти сидиш посеред зали, тебе охоплює почуття відкритости та свободи». Ніхто не матиме привілеїв, всі будуть рівними, і всіх буде видно звідусіль. Цей демократичний підхід Шарун використав і в проєкті Берлінської філармонії, яка 15 жовтня 2023 року святкувала своє 60-річчя. Але про це пізніше.

Успадкована любов: Солєн Кермарек (ліворуч)

Успадкована любов: Солєн Кермарек (ліворуч) почала грати на віолончелі у віці пʼяти років, а від 2007 року Берлінська філармонія (праворуч) стала її робочим місцем. Восьмирічна дочка Кермарек вже опанувала цей інструмент

Сьогодні в рамках програми Берлінського музичного фестивалю Musikfest Berlin віолончелістка буде виконувати Нову музику. Поняття «Нова музика» описує твори ХХ і ХХІ століть, які часто характеризуються екстремальними звуками, можуть бути дисонуючими і гучними.

Під час виконання чотирьох творів Яніса Ксенакіса, Мартона Ілєша, Карла Амадея Гартмана та Дьордя Куртаґа у заповненій майже вщерть Великій залі на 2440 місць панує неймовірна атмосфера: тут можна почути 18 перших скрипок, 16 других скрипок, 14 альтів і 12 віолончелей, а іноді на сцені перебувають одночасно 119 музикантів. Генеральна репетиція з головним диригентом Кирилом Петренком відбувається вранці, і він повторює деякі уривки багато разів, поки не буде задоволений.

французька віолончелістка Солєн Кермарек, 40 років

Одна з 27 жінок у Берлінському філармонічному оркестрі: французька віолончелістка Солєн Кермарек, 40 років

Ці години репетиції з диригентом завжди виснажливі і довгі, розповідає Кермарек перед її початком, сидячи у репетиторії та налаштовуючи стрій віолончелі. «Пан Петренко працює скрупульозно і звертає увагу на кожну деталь. Але коли ми виступаємо перед публікою, я розумію, що все це дійсно має сенс».

Зазвичай у її репертуарі більше класичних і романтичних творів. «Але Нова музика також захоплює. Вона розкриває свою силу насамперед у взаємодії з авдиторією», — підкреслює віолончелістка.

Вона народилася у Франції і досить рано почала займатися музикою. Коли дівчині було лише п’ять років, батьки віддали її на уроки музики у рідному місті Бресті. Спочатку вона хотіла грати на контрабасі, але через те, що була ще замалою для такого великого інструменту, обрала віолончель.

Кермарек швидко довела свою виняткову обдарованість: у чотирнадцять років вона їздила на уроки музики з Бресту до Парижа, а в шістнадцять самостійно переїхала до столиці Франції. Вона навчалася у Вищій національній консерваторії музики і танцю, а потім, отримавши стипендію, поїхала до Будапешта. У 19 років вона переїхала до Берліна, щоб розпочати навчання в Берлінському університеті мистецтв.

Звісно, вона вже давно чула про всесвітньо відому Берлінську філармонію: «Навіть у Парижі ми були неймовірно вражені всім, що виконували у філармонії. Кожен мріяв там виступити». 2006 року її викладач у Берлінському університеті, який сам був артистом Берлінського філармонічного оркестру, запропонував студентці подати заявку на вступ до оркестру.

Кермарек пройшла прослуховування — і її одразу взяли на роботу. 2007 року вона стала артисткою оркестру і тепер гастролює по всьому світу. «Але завжди приємно повертатися до Берліна і виступати тут на сцені. Філармонія стала для мене рідним домом».

Одного разу Біл Мюрей орендував Берлінську філармонію

На сцену Берлінської філармонії виходили такі видатні головні диригенти, як Герберт фон Караян і сер Саймон Ретл, а також тут виступали співачка Гільдеґард Кнеф, піаніст Ланґ Ланґ і навіть комік Біл Мюрей. Останній орендував філармонію для свого шоу. Актор Кристоф Вальц обрав філармонію для модної зйомки, а його американський колега Бредлі Купер відвідував репетиції та концерт, готуючись до ролі Леонарда Бернстайна у фільмі «Маестро».

Freunde der Berliner Philharmoniker e.V

Дружба на все життя: завдяки Товариству друзів Берлінського філармонічного оркестру (Freunde der Berliner Philharmoniker e.V.) Ганс Шарун спроєктував Берлінську філармонію, і сьогодні товариство продовжує піклуватися про будинок і його музикантів, зокрема, регулярно забезпечуючи їх якісними інструментами та організовуючи тематичні концерти

На відкритті сезону кілька тижнів тому в залі сиділи колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель та її чоловік Йоахім Зауер, актриса Ясна Фриці Бауер, комік Олі Дитрих, музикант Макс Раабе та режисер Марія Шрадер, з якою редакція журналу Mobil також сфотографувалася в будівлі концертного залу.

Проте початок роботи нині культового концертного залу був доволі складним. Після того, як Стару філармонію зруйнували під час Другої світової війни, у 1949 році було засновано Товариство друзів Берлінської філармонії (від 2008 року — Товариство друзів Берлінського філармонічного оркестру, докладніше про це дивись наприкінці статті), щоб допомогти Берлінському філармонічному оркестру побудувати новий концертний зал.

Солєн Кермарек

Безстроковий контракт: Солєн Кермарек не планує змінювати місце роботи. До речі, дуже мало музикантів Берлінського філармонічного оркестру роблять це після того, як стають постійними учасниками оркестру

За допомогою благодійних концертів, лотерей, кампаній зі збору коштів та продажів тематичних поштових марок товариство збирало пожертви на нову філармонію та в 1956 році провело конкурс на її будівництво. Переможцем став художник та архітектор Ганс Шарун.

Але його задум із сучасною архітектурою та революційною концепцією концертного залу з оркестром в центрі зіткнувся з таким сильним спротивом, що від нього заледве не відмовились. Ймовірно, лише завдяки зусиллям друга Шаруна, головного диригента Герберта фон Караяна, архітектор зміг розпочати втілення свого бачення в 1956 році.

У наступні роки Берлінська філармонія стала зразком для концертних залів по всьому світу — подіюм посеред залу для глядачів можна знайти, наприклад, у Концертному залі Волта Діснея в Лос-Анджелесі, Санторі-холі в Токіо або в Оперному театрі в Сіднеї. А дах Ельбської філармонії в Гамбурзі має вигнуті форми, схожі з Берлінською філармонією, яку свого часу (у 1956 році) журнал Der Spiegel висміяв як «збудовану какофонію».

Ще перед початком пандемії коронавірусу, ще до того, як хтось задумався про можливість стримінґу концертів, з’явилася ідея Цифрового концертного залу з вісьмома встановленими камерами, різноманітними мікрофонами та професійною відеостудією. Вже 15 років усі, кому це цікаво, можуть переглядати концерти, інтерв’ю та плейлісти: в архіві можна знайти близько 2500 творів. Цифровий концертний зал Берлінського філармонічного оркестру тепер має близько 50 000 підписників, а в продажі доступні квитки на допуск до ресурсу від семи днів до року. Тричі на рік концерти транслюють в прямому ефірі в партнерських кінотеатрах; а наступний захід відбудеться напередодні Нового року, за участю оперного співака Йонаса Кауфмана.

З філармонії в світ

Концерт цього вечора також запишуть і транслюватимуть пізніше. Як ставиться Солєн Кермарек до того, що її музику слухає весь світ? «Якщо концерт не записати, то він залишається унікальним та інтимним», — каже вона.

Цифровий концертний зал Берлінського філармонічного оркестру

Стримінґ класики: вже 15 років існує Цифровий концертний зал Берлінського філармонічного оркестру. Вечірні репетиції концертів також записують у відеостудії (ліворуч на світлині: Солєн Кермарек). Перед концертом віолончелістка насолоджується тишею і спокоєм поки ще порожнього залу (праворуч)

Але, звичайно, це має свою привабливість, коли знаєте, що вас слухають й можуть подивитися по всьому світу. «Це означає, що нас як оркестр сприймають зовсім по-іншому. Коли мене, наприклад, колеги з Нью-Йорка запитують про концерт, який вони бачили, я дуже щаслива».

Але коли щось не виходить, це назавжди залишається в мережі. Наприклад, відео з концерту 2017 року, в якому можна побачити, як хвостовик віолончелі Кермарек відламався разом зі струнами й полетів у бік спантеличеної музикантки. За словами Кермарек, вона була просто шокована й спочатку не зрозуміла, що сталося. «Пролунав гучний брязкіт. Я пішла зі сцени за іншою віолончеллю, яка стояла в моїй шафі».

Цього вечора на концерті в рамках музичного фестивалю Musikfest Berlin все йде гладко. Якщо слово «гладко» взагалі можна вживати для характеристики Нової музики. Одружена з музикантом із групи перших скрипок і мати восьмирічної доньки, Кермарек приходить до філармонії якраз перед концертом.

Після того, як вона змінює свій барвистий літній комбінезон з квітковим візерунком на чорну блузку та чорні штани, шоу починається. Музикантка пробирається через переповнену сцену. «Тут ледве можна пройти», — говорить вона і нарешті усміхаючись сідає на стілець за перший пульт.

концерт Musikfest Berlin

Важлива подія: на сцені під час концерту в рамках Musikfest Berlin можна почути одночасно 119 музикантів

Концерт починається, він короткий — лише 35 хвилин до перерви і 37 хвилин після — але годину прекрасної музики слухачам гарантовано. Зал наповнюється звуками, скрипки, віолончелі, флейти та інші інструменти голосно пищать, пілікають, пискають, ударник шалено б’є в литаври. Публіці подобається «гостро актуальна програма», як пізніше опише концерт газета Tagesspiegel.

Люди викрикують, плескають, тупотять. Коли все закінчується і аплодисменти стихають, Кермарек поспішає зійти зі сцени. Їй треба швидко йти додому, щоб відпустити няню. Але вона щаслива: «Важка праця під час репетицій була того варта, концерт мав справжній успіх!»

Найкращі друзі

Товариство друзів Берлінського філармонічного оркестру зробило значний внесок у будівництво філармонії. У 1980-х роках товариство забезпечило будівництво «молодшого брата» філармонії — Залу камерної музики. Ця підтримка триває і донині. Друзі філармонії організовують багато проєктів оркестру. Вони беруть на себе зобов’язання щодо придбання нових інструментів, які стають доступними, зокрема, для молодих учасників оркестру. Друзі оркестру також дбають про забезпечення обладнання для концертного залу. Серед проєктів, які фінансує товариство — модернізація та розширення звукових студій, а також ремонт органу у Великому залі.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Warum die Philharmonie Berlin zu den besten Musiksälen der Welt gehört» в журналі Німецької залізниці Mobil 12 жовтня 2023 року.

Переклали Оксана Білічак, Юлія Літвін, Юлія Ткаченко, Євгенія Яременко, Ольга Ярмошук.


Читати також