Параметри вибору гальмівних колодок

Параметри вибору гальмівних колодок

Гальмівні колодки — це фрикційні елементи у складі дискових або барабанних гальм. Вони безпосередньо взаємодіють із поверхнею гальмівного диска чи барабана для створення тертя, що уповільнює обертання колеса. Коли водій натискає на педаль гальма, гідравлічна рідина передає тиск на супорт зі скобою. Вона притискає колодки до поверхонь диска чи барабана. Внаслідок тертя компонентів об поверхню ротора відбувається гальмування автомобіля та зниження його швидкості аж до повної зупинки. Від якості деталей залежить безпека й ефективність гальмівної системи авто. Підібрати та купити вироби відомих брендів можна на сайті https://autodoc.ua/ua/category/tormoznye-kolodki-id115-3. Тут представлено широкий асортимент оригінальних та якісних аналогових запчастин за доступними цінами.

Головні характеристики гальмівних колодок

Основна характеристика компонентів — матеріал виготовлення. Він визначає їхні фізичні властивості, як-от твердість, теплопровідність, зносостійкість. Найпоширенішими є напівметалеві, керамічні й органічні моделі. Перший варіант вирізняється довговічністю та стабільністю коефіцієнта тертя в різних умовах експлуатації. Керамічні — витримують перегріви, але дорожчі у виробництві. Органічні — тихіші та м'якші, але швидше зношуються. Ще один важливий показник — коефіцієнт тертя. Це безрозмірна величина, що показує, наскільки ефективно колодки взаємодіють із поверхнею гальмівного диска чи барабана. Чим вище значення, тим краще гальмівні компоненти зчіплюються з поверхнею та гальмують обертання колеса. Для сучасних якісних виробів цей показник в діапазоні 0,4–0,5 і вище. 

Як вибрати запчастини

Під час підбору компонентів враховуйте такі фактори:

  1. Тип транспортного засобу та умови експлуатації. Для легкових автомобілів підходять м'які органічні колодки. Для вантажівок, автобусів за інтенсивного навантаження — зносостійкі напівметалеві.
  2. Розмір і конструкція. Вироби мають точно відповідати типу автомобільної гальмівної системи, геометрії дисків або барабанів.
  3. Матеріал фрикційної накладки. Визначає зносостійкість, гучність, ефективність гальмування. Поєднання різних матеріалів дає оптимальний результат.
  4. Коефіцієнт тертя. Чим він вищий, тим краща ефективність.
  5. Термостійкість — стійкість до перегрівів під час інтенсивного гальмування.
  6. Сумісність із типом гальмівних дисків.
  7. Рекомендації виробника транспортного засобу щодо вибору запчастин.

З огляду на ці параметри можна підібрати деталі оптимальні за характеристиками та вартістю. Крім гальмівних колодок, в інтернет-магазині https://autodoc.ua/ua/category/radiator-pechki-id291-3 також можна купити вузли та механізми для різних автомобільних систем, наприклад радіатор пічки, а також інші автозапчастини. Вибирайте оригінальні компоненти для довгої та безпечної експлуатації транспортного засобу.


Читати також