Як мозок запам’ятовує та відтворює слова: про ментальний словник, який робить вас унікальними

Як мозок запам’ятовує слова

Авторка: Ніколь Кастро, професорка комунікативних розладів і наук Університету Бафало.

Часи, коли на книжковій полиці стояв словник, вже давно минули. Але це не страшно, адже всі вже ходять зі словником – не тим, що у вашому телефоні, а тим, що у вашій голові.

Як і звичайний словник, ваш ментальний словник містить інформацію про слова. Сюди входять літери, звуки і значення, або семантика, слів, а також інформація про частини мови і про те, як ви можете поєднувати слова між собою, утворюючи граматичні речення. Ваш ментальний словник також схожий на тезаурус. Він може допомогти вам пов’язати слова і побачити, як вони можуть бути схожими за значенням, звучанням або написанням.

Як дослідницю, котра вивчає пошук слів або те, як ви швидко і точно витягуєте слова з пам’яті для спілкування, мене цікавить те, як слова організовані в наших ментальних словниках. Ментальний словник будь-якої людини трохи відрізняється від усіх інших. А ще більше мене цікавить те, як ми можемо відновити зміст наших ментальних словників або покращити їхнє використання, особливо для тих, хто має мовні розлади.

Мова – це частина того, що робить людей особливими, і я вважаю, що кожен заслуговує на можливість використовувати свій словниковий запас, розмовляючи з іншими людьми.

Ваш ментальний словник

У той час як традиційний словник корисний для обміну знаннями, ваш особистий ментальний словник формується на основі вашого індивідуального досвіду. Слова з мого ментального словника можуть збігатися з ментальним словником когось іншого, хто також розмовляє тією ж мовою, але між змістом наших словників також буде багато відмінностей.

Ви додаєте слова до свого ментального словника, спираючись на свій освітній, професійний, культурний та інший життєвий досвід. Ця кастомізація також означає, що розмір ментальних словників дещо відрізняється від людини до людини і змінюється залежно від віку. Дослідники виявили, що середньостатистичний 20-річний американський англомовний громадянин знає близько 42 000 унікальних слів, а до 60 років ця цифра зростає до 48 000. Деякі люди мають ще більший словниковий запас.

Можливо, ви вже уявляєте свій ментальний словник як книгу зі сторінками слів в алфавітному порядку, які ви можете гортати за потреби. Хоча ця візуальна аналогія корисна, існує багато суперечок про те, як організовано ментальний словник. Багато вчених погоджуються, що він, імовірно, не схожий на книжку, в якій слова розставлено в алфавітному порядку.

Одна з рішуче відкинутих теорій, «теорія бабусиної клітини», припускає, що кожне поняття кодується одним нейроном. Це означає, що у вас буде нейрон для кожного слова, яке ви знаєте, включно зі словом «бабуся».

Хоча теорія «бабусиної клітини» не вважається точною, аспект теорії, який припускає, що певні частини мозку є більш важливими для одних типів інформації, ніж для інших, імовірно, є правдивим. Наприклад, ліва скронева частка вашого мозку має багато ділянок, важливих для обробки мови, включаючи пошук і створення слів. Замість твердження про те, що один нейрон відповідає за розуміння певного поняття, модель, яка називається паралельною розподіленою обробкою, передбачає, що великі мережі нейронів по всьому мозку працюють разом, щоб створити знання про слово, коли вони активізуються разом.

Наприклад, коли я вимовляю слово «собака», ваш мозок (навіть несвідомо) витягує з пам’яті безліч різних аспектів цього слова. Ви можете думати про те, як пахне собака після перебування під дощем, як собака гавкає, що відчуває собака, коли ви її гладите. Можливо, ви думаєте про конкретну собаку з вашого дитинства, або у вас можуть бути різні почуття до собак, основані на вашому минулому досвіді спілкування з ними. Всі ці різні характеристики поняття «собака» обробляються в дещо різних частинах вашого мозку.

Використання ментального словника

Одна з причин, чому ваш ментальний словник не може бути схожим на друкований словник, полягає в тому, що він динамічний і швидкодоступний.

Ваш мозок може дуже швидко знаходити потрібні слова. В одному дослідженні вчені простежили тривалість пошуку слів у 24 студентів коледжу, реєструючи їхню мозкову активність, коли вони називали малюнки. Вони знайшли докази того, що учасники вибирали слова протягом 200 мілісекунд після того, як побачили зображення. Після вибору слова їхній мозок продовжував обробляти інформацію про це слово, наприклад, які звуки потрібні, щоб вимовити вибране слово, та ігнорував інші слова. Ось чому ви можете знаходити слова з такою швидкістю в розмовах у реальному часі, часто настільки швидко, що ви не приділяєте цьому процесу особливої уваги.

Аж поки... у вас не станеться збій у пошуку слів. Одна з найпоширеніших помилок у пошуку слів називається феноменом «слова, що крутиться на кінчику язика». Це відчуття, коли ви знаєте, яке слово хочете використати, але не можете знайти його в цей момент. Можливо, ви навіть знаєте конкретні деталі про потрібне слово, наприклад інші слова зі схожим значенням або, можливо, першу літеру чи звук цього слова. Згодом потрібне слово може спливти у вашій пам’яті.

Ці відчуття, коли слово крутиться на кінчику язика, є нормальною частиною мовного досвіду людини протягом усього життя, і так трапляється дедалі частіше, коли ви дорослішаєте. Однією з можливих причин цього є вікове погіршення здатності знайти правильні звуки, необхідні для того, щоб вимовити вибране слово.

Однак для деяких людей слова, що крутяться на кінчику язика, та різні мовленнєві помилки можуть серйозно ускладнювати життя. Це зазвичай спостерігається у людей, котрі страждають на афазії, мовні розлади, які часто виникають після травми мовних центрів мозку, наприклад інсульту чи нейродегенерації, зокрема деменції. Люди з афазією часто мають труднощі з відтворенням слів.

На щастя, існують методи лікування, які можуть допомогти людині покращити свої здібності до пошуку слів. Наприклад, аналіз семантичних ознак фокусується на посиленні семантичних зв’язків між словами. Існують також такі методи лікування, як звукомоторна терапія, що фокусується на посиленні вибору й артикуляції правильних звуків мови, необхідних для створення слів. Існують навіть застосунки, які дистанційно проводять логопедичну терапію на телефоні чи комп’ютері.

Наступного разу, коли ви будете з кимось розмовляти, знайдіть хвилинку, щоб поміркувати, чому ви вибрали саме ті слова, які використовували. Пам’ятайте, що слова, які ви використовуєте, і ваш ментальний словник є частиною того, що робить вас і ваш голос унікальними.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Your mental dictionary is part of what makes you unique − here’s how your brain stores and retrieves words» на сайті The conversation 7 листопада 2023 року.

Переклали Владислав Полігас та Ростислав Кашуба


Читати також