Новини науки та високих технологій. 01.12.2023

Новини науки та високих технологій. 01.12.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Оголошено дату показу першого трейлера GTA 6

GTA 6

«Трейлер 1. Вівторок, 5 грудня, 9 ранку за Північноамериканським східним часом», — так коротко і лаконічно виглядає анонс. За київським часом це буде о 17:00.

Коли вийде гра, невідомо. Можливо, якісь подробиці щодо цього з'являться 5 грудня.

Зникнення даних зі сховища Google Drive торкнулося обмеженої групи користувачів

Днями стало відомо, що у ряда користувачів зі сховища Google Drive зникли деякі файли. Google одразу відреагувала на ситуацію, заявивши, що веде розслідування. Тепер компанія роз'яснила проблему.

Компанія каже, що проблема зачіпає лише обмежену групу користувачів, хоча неясно, наскільки вона все ж таки велика.

Поки Google досліджує проблему, вона радить не відключати обліковий запис у Google Drive і не видаляти та не переміщувати папку з даними програми на ПК, яка знаходиться за адресою:

  • Windows: %USERPROFILE%AppDataLocalGoogleDriveFS;
  • macOS: ~/Library/Application Support/Google/DriveFS.

Звичайно, Google також радить зробити копію даних із хмарного сховища на ПК, якщо для цього є можливість.

Штучний інтелект Windows стане набагато «розумнішим». Система Copilot перейде на GPT-4 Turbo

Помічник Microsoft Copilot, інтегрований у Windows 11, скоро перейде на мовну модель GPT-4 Turbo.

Генеральний директор з реклами та веб-сервісів Microsoft Михайло Парахін (Mikhail Parakhin) розповів, що компанії ще потрібно виправити деякі недоробки. При цьому термінів переходу поки що названо не було.

Нагадаємо, GPT-4 Turbo виділяється великою кількістю покращень щодо GPT-4, включаючи контекстне вікно на 128 000 токенів. Щоправда, у Copilot воно цілком може бути обмежене.

Крім того, мовна модель навчена на даних аж до квітня 2023, що дає їй перевагу перед більш старими версіями.

Вчені знайшли пояснення регулярних спалахів гамма-випромінювання від чорної діри Чумацького Шляху, спрямованих у бік Землі

Зображення Sgr A*, чорної діри в центрі Чумацького Шляху

У дослідженні, проведеному астрофізиками з Національного університету Мексики, було виявлено, що гамма-випромінювання з околиць чорної діри Sgr A* у центрі Чумацького Шляху пов'язане зі скупченням газу, що обертається з великою швидкістю. Ці результати можуть допомогти розкрити загадку, яка тривалий час викликала в астрономів багато питань.

Спочатку спалахи гамма-випромінювання від Sgr A* були помічені у 2021 році. Експертам було очевидно, що це випромінювання не могло виходити з самої чорної діри, оскільки обрій подій, що є кордоном для всіх чорних дір, не дозволяє нічому, навіть світлу, покинути його. Дослідники дійшли висновку, що випромінювання має виникати у навколишньому середовищі чорної діри.

Відомо, що надмасивні чорні діри випромінюють яскраве випромінювання зі своїх околиць, коли їх гравітаційний вплив порушує умови в навколишньому газі та пилу, створюючи акреційний диск. Під час «живлення» оточуючим їх матеріалом, чорні діри випромінюють енергію по всьому електромагнітному спектру, включаючи гамма-випромінювання.

Однак це не пояснювало гамма-випромінювання від Sgr A*, так як чорна діра Чумацького Шляху оточена дуже малою кількістю матерії і харчується вкрай повільно. Для наочності можна припустити, що це еквівалентно людині, що харчується однією крупинкою рису кожен мільйон років.

Використовуючи дані космічного телескопа Fermi Gamma-ray Space, зібрані з червня по грудень 2022 року, астрофізики провели дослідження, щоб з'ясувати джерело гамма-випромінювання. Вони виявили закономірність у гамма-випромінюванні, яке з'являлося біля Sgr A* кожні 76,32 хвилини. Цей період випромінювання вдвічі коротший за період між імпульсами рентгенівського випромінювання, що також спостерігається в околицях чорної діри. Це свідчить, що ці два випромінювання перебувають у взаємозв'язку один з одним.

Відкриття, що отримало назву «осциляційного фізичного механізму», дозволяє зробити висновок, що і рентгенівське, і гамма-випромінювання випромінюються скупченням газу, що обертається навколо Sgr A* зі швидкістю близько 30% швидкості світла, або близько 320 мільйонів кілометрів на годину. Астрофізики припускають, що саме цей газ, що швидко обертається, випромінює світло на різних довжинах хвиль, з періодичними спалахами.

Це відкриття може пролити світло на навколишнє середовище надмасивних чорних дір, особливо у випадку, коли вони не такі активні, як Sgr A*, що знаходиться в центрі Чумацького Шляху.

У WhatsApp з'явилися закриті чати із секретним кодом доступу

Команда популярного месенджера WhatsApp оголосила про запуск корисного доповнення функції закритих чатів. Закриті чати стали доступними з 2023 року, а тепер до них додалися секретні коди.

Як відзначають розробники, завдяки секретним кодам закриті чати отримали ще один рівень захисту на випадок, якщо хтось отримає доступ до вашого телефону або користуєтеся пристроєм разом із кимось.

Секретний код – це унікальний пароль. Він відрізняється від того, який використовується для розблокування телефону, та забезпечує закритим чатам додатковий захист.

Користувачі також можуть приховати папку «Закриті чати» із загального списку: її буде видно лише після введення секретного коду в рядку пошуку. Якщо ви не бажаєте приховувати листування, його можна залишити у загальному списку чатів. Щоб перемістити новий чат до категорії закритих, достатньо просто натиснути на нього і утримувати. Відкривати налаштування чату більше не обов'язково.

Поширення нововведення вже почалося і поступово стане доступним користувачам WhatsApp по всьому світу.

Розшифровка аудіоповідомлень у Telegram стала доступна всім користувачам (але з обмеженнями)

З'явилася нова версія месенджера Telegram для операційних систем iOS та Android. Серед нововведень — рекомендації схожих каналів: приєднуючись до будь-якого каналу, користувач побачить список схожих каналів — вони підбираються додатком автоматично. Крім того, тепер можна робити перепости історій друзів та каналів, при цьому історію можна доповнити своїм текстом, аудіодоріжкою чи відеокоментарем. І можна вибрати коло користувачів, які зможуть побачити перепост. Розробники зазначають, що з метою захисту конфіденційності можна зробити перепост лише таких історій, які видно всім.

У новій версії Telegram 10.3 стало доступне розшифрування голосових та відеоповідомлень для всіх користувачів, нагадаємо, з минулого року така можливість з'явилася у власників Premium-підписки. Ця функція дозволяє швидко прочитати зміст аудіоповідомлення і навіть перекласти його іншою мовою. Щоправда, користувачі без підписки можуть розшифрувати лише 2 повідомлення на тиждень, тоді як у Premium-варіанті їх кількість не обмежена. Розробники зазначають, що ця можливість з'явиться у різних регіонах поступово.

Також у користувачів з'явилася можливість додавати поверх історій відеоповідомлення зі своїми коментарями або просто промовистим виразом обличчя. Такі відео повідомлення можна редагувати: змінювати розмір, переміщати в будь-яку точку екрана, а також вибирати момент початку та закінчення. З'явилися і нові функції для Premium-передплатників, зокрема можливість вибрати унікальні поєднання кольорів з логотипами для профілю, щоб додатково підкреслити індивідуальність сторінки, а також встановити індивідуальні шпалери для окремих чатів як собі, так і співрозмовнику («безкоштовні» користувачі можуть використовувати різні шпалери для чатів лише у себе).

Мозок одинаків сприймає вигаданих персонажів реальними

Дослідники з Університету штату Огайо з'ясували, що в мозку самотніх людей стирається різниця між реальними людьми та вигаданими персонажами. Результати опубліковані у журналі Cerebral Cortex.

В експерименті взяли участь 19 людей, які раніше дивилися серіал "Гра престолів". Спершу за допомогою опитувальників вчені зібрали інформацію про те, наскільки самотніми почувалися учасники. Потім кожного добровольця попросили відповісти на низку питань, що стосуються особистих характеристик дев'яти персонажів серіалу і такої ж кількості їх реальних знайомих.

Під час відповідей вчені відстежували активність мозку учасників за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії (ФМРТ). Такий метод дозволяє фіксувати зміни кровотоку в окремих ділянках мозку. Дослідники прагнули з'ясувати, що відбувається у медіальній префронтальній корі, області, яка активізується під час роздумів про себе та інших людей.

Виявилося, що в учасників, які охарактеризували себе як самотніх людей, патерни активності медіальної префронтальної кори при думках про уявних персонажів та реальних знайомих були схожі. На думку дослідників, такі результати свідчать про «видалення відмінностей» між цими двома групами у мозку учасників.

Вчені припустили, що самотні люди можуть емоційно прив'язуватися до вигаданих персонажів через нестачу спілкування у побуті.

Вдихання автомобільних вихлопів різко підвищує кров'яний тиск

Американські вчені з Університету штату Вашингтон з'ясували, що навіть короткочасна дія повітря з вихлопними газами може підвищити тиск крові настільки, що підштовхне людину до гіпертонії першої стадії. Дослідження опубліковано у науковому журналі Annals of Internal Medicine (AIM).

У ході експерименту вчені протестували 40 учасників у лабораторії, давши їм вдихнути невелику кількість дизельних парів. Потім досвід повторили у практичній обстановці, возячи добровольців у спеціально обладнаному мікроавтобусі завантаженими вулицями Сіетла протягом двох годин. У деяких випадках повітря в машині фільтрувалося, в інших система очищення була вимкнена.

Дослідники виявили, що під час їзди без фільтра підвищення кров'яного тиску було аналогічне до того, що спостерігалося в лабораторії.

За словами вчених, такий ефект міг бути обумовлений впливом на організм найдрібніших частинок атмосферних забруднювачів, які містилися в парах згорівшого палива. Підвищений кров'яний тиск зберігався в учасників експерименту протягом 24 годин.

Фахівці підкреслили, що їхнє відкриття говорить про необхідність заходів щодо покращення якості повітря поряд із великими автошляхами задля збереження громадського здоров'я.

Пірсинг різко змінив мікробіом шкіри

Пірсинг

Вчені показали, що проколювання вух несе не лише культурне значення і віддає данину моді, а й є «екосистемною інженерією людського тіла».

Люди почали проколювати вуха щонайменше п'ять тисяч років тому. Наприклад, у знаменитої мумії «крижаної людини» Етці віком 5,3 тисяч років, яку знайшли в Ецтальських Альпах в 1991 році, проколи у вухах досягали сантиметра в діаметрі. Пірсингом захоплювалися і давні єгиптяни, і почесні жителі Європи епохи Відродження. За даними попередніх досліджень, сьогодні у розвинених країнах пірсинг поширений у діапазоні від 4,3% до 51% — залежно від часу та місця, груп населення та культурних особливостей.

Автори нової наукової роботи — команда мікробіологів з Університету Макгілла (Канада) та Лозанського університету (Швейцарія) — вирішили показати, що пірсинг несе не лише культурне значення, а й є «екосистемною інженерією людського тіла». Їхня стаття опублікована в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Вчені перевірили, які зміни відбуваються в мікробіомі шкіри — сукупності мікроорганізмів, що її населяють, — при проколі вуха. Учасниками стали 28 дорослих клієнтів салону татуювань та пірсингу у канадському місті Монреаль. Майстер брав так званий посів виділень з вуха на мікрофлору до і після процедури, потім добровольці здавали зразки через 12 годин, через добу, через три доби, а також через один і два тижні.

Отримавши результати лабораторних досліджень, автори наукової роботи з'ясували, що різноманітність мікроогранізмів на шкірі значно збільшилася у місці проколу, тоді як на інших ділянках вуха вона залишилося такою самою. За словами вчених, це можна пояснити змінами температури, вологості всередині та навколо рани та рівня кислотності шкіри.

«Ми також спостерігали зміни у двох домінуючих та значущих з медичної точки зору мікробах-антагоністах — спільноті актинобактерій Cutibacterium Acnes (анаеробна грампозитивна паличка, пов'язана з таким шкірним захворюванням, як акне; після пірсингу її чисельність значно скоротилася. — прим. ред.) та епідермального стафілокока Staphylococcus epidermidis (частина нормальної мікробіоти людини; чисельність після пірсингу зросла. - Прим. ред.). Це відповідає принципу конкурентного виключення, викликаного переходом від сального до вологого середовища», - розповіли вчені.

Справа в тому, що коли мікробіом шкіри збалансований, епідермальний стафілокок (переважає у вологому середовищі) стримує надмірну колонізацію шкіри штамами Cutibacterium acnes та запальну реакцію. У свою чергу, C. acnes, які живуть переважно за рахунок жирних кислот у шкірному салі, допомагають підтримувати чисельність стафілокока в нормі. Дисбаланс серед іншого загрожує розвитком хронічного запалення.

«Зміни мікробіома шкіри внаслідок пірсингу можуть дати загальне уявлення про біологічні реакції на порушення навколишнього середовища, що мають наслідки, зокрема, для здоров'я людини», — підсумували дослідники.


Читати також